Na co si dát pozor při výběru dětské sedačky na kolo

Jarní sezóna startuje a tak pomalu vytahujete ze sklepů a z garáží zazimované bicykly. Jedna věc bude ale jiná než loni - narodil se vám potomek. Nechcete oblíbenou partnerskou aktivitu utlumit, a proto zkoumáte možnosti, které naštěstí při této konkrétní aktivitě existují. Jak ale vybrat pohodlnou a bezpečnou sedačku a kolo?

img

unsplash.com

První věcí na zvážení je, zda vaše dítě již samostatně sedí. Okolo osmnáctého měsíce života dítěte bývá nejvhodnější čas s cyklovýlety začít, kvůli tomu, že vývin páteře dítěte je dokončen a poskytuje hlavě dostatečnou oporu, která je při brzdění nebo po nasazení helmy na hlavu potřeba. Existuje varianta sedačky, která se nazývá vozík za kolo, ten je vhodný už od třetího měsíce věku. I když vám to možná nepřipadá, jízda dítěte ve vozíku je bezpečnější a má v něm více pohodlí. Nicméně názory proti argumentují tím, že dítě nedýchá tak nízko dobrý vzduch (zvláště v létě se práší) a také nemá dobrý výhled. Pokud jste ale cyklisté-závisláci, bez vozíku se neobejdete. Pro ty, kteří zvládnou počkat necelý rok, se nabízí elegantní řešení a tím je sedačka na kolo.

Hlavně bezpečí a pohodlí

Kvůli bezpečí uděláte jako rodiče všechno. Důležité proto je začít se orientovat, jak to na trhu se sedačkami na kolo je. Určitě sáhnete po sedačce, která bude mít lety prověřeného výrobce s produkty s certifikátem. Levné necertifikované výrobky nesplňují bezpečnostní normy a kupovat levnou necertifikovanou sedačku se nemusí vyplatit ani těm, kdo patří k příležitostným cyklistům. Bezpečnost zaručí 3 nebo 5 bodový pás, který najdete u úplně všech sedaček. Pás musí být dobře ovladatelný, ale to neznamená, že dít by ho mohlo samo rozepnout. Nohy by měly být umístěny v pohodlných opěrkách a důležité jsou i popruhy, které nohy bezpečně zafixují.

Cílem vaší společné jízdy na kole by mělo být to, aby se dítěti výlet líbil a aby příště neprotestoval (sami víte, že na protestující batole jsou všechny argumenty krátké...). Proto je zásadní, aby se dítěti v sedačce pohodlně sedělo. Z hlediska pohodlí jsou některé sedačky doplněny o opěrky na ruce. A důležité je samozřejmě i kvalitní polstrování.

Přední nebo zadní?

Přední sedačka je vhodná pro kratší vyjížďky na kole a díky menší nosnosti jsou vhodné pro mladší děti. Podstatné je, aby se vám i vašemu dítěti komfortně jelo. Přední sedačka sice poskytuje neustálý kontakt s dítětem, ale zároveň při debatě vzniká problém, který se nazývá nepozornost při řízení kola. Dalšími argumenty proti přední sedačce jsou horší viditelnost a ovladatelnost kola nebo absence opory hlavy díky nižšímu opěradlu.

Pro starší a samostatnější děti je příhodná zadní sedačka. Nejenže je v ní lépe chráněno před sluncem, větrem a deštěm, je v ní pohodlnější sedět a poskytuje větší bezpečí při jízdě. Nevýhodou je absence kontaktu s řidičem kola. Pro delší jízdy je doporučována právě zadní sedačka.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.