Když je stín úlevou

Když zmíníme Asii, tam mají z bambusu vše, ale i v Evropě se tato zázračná rostlina ujala a prorůstá do českých domácností. Z bambusu máme papír, rybářské pruty nebo třeba podpěrné tyčky k rajčatům a pokojovým květinám, hudební nástroje, nábytek a v neposlední řadě také bambusové rolety a zástěny.

img

Asi se shodneme, že slunce je příjemné a nabíjí pozitivní energií, ale všeho moc škodí. Proto lidé od pradávna používají různá stínidla, která by alespoň trošku ulevila před pálícím oranžovým kotoučem, hlavně v obdobích, kdy se rtuť teploměru vylézá i ke třicítce. Úplně každý rád posedí a vyhřívá si - jak se říká "kožich" nebo "staré kosti" na sluníčku. Někdo se na sluníčku přímo smaží za cenu toho, že má krásnou opálenou pleť, ale hovořit o přínosu pro zdraví je sporné. Když slunce neúnosně pálí a žhne, hledáme úkryt, který se ne vždy nabízí. Nejlepší útočiště nabízí stromy a hlavně v přírodním prostředí je to naprosto přirozené. Další možností, která je také přírodní a kterou můžeme vyřešit stínění je bambusová roleta nebo bambusové rohože či ploty.

Bambus - rostlina budoucnosti

Chcete mít rychle zelenou zahradu? Pak vsaďte na bambus - v Asii roste až 100 centimetrů za den a pozor: v zimě neopadá! Navíc jeho lístky krásně šustí a ševelí ve větru. Pokud chcete vytvořit na své zahradě úkryt nebo romantické zákoutí a chcete to mít rychle, tak bambus je pro tyto účely nejlepší přírodní artikl.

Bambus není náročný na pěstování, pokud při jeho výběru dodržíme pár základních podmínek. Vítr je hlavním nepřítelem pěstitele bambusu, hlavně v zimě. Nejhorší podmínky přichází obvykle v únoru, svítí již poměrně silné předjarní sluníčko, a když do toho přijdou mrazy, mohou se spálit listy a poškodit stonky.

Právě pro svou tvrdost a přitom ohebnost se používá v nábytkářství a kusy nábytku vyrobené jsou velice oblíbené. Často zaměňovaný je bambus s ratanem a i když jsou si obě rostliny navenek velmi podobné, ratan je oproti bambusu ohebný a velmi lehce se dá v páře tvarovat. Ratanový nábytek je pružný, pohodlný a odolný a vyrábí se z něj celá řada odpočinkového leho-sedacího nábytku. Bambus je zase vhodný jako materiál na podlahu, sedací nábytek nebo postele. Zásadní výhodou ratanu i bambusu je to, že je lehký na manipulaci s ním a přitom pevný a jednoduchý na údržbu. Z bambusu se vyrábí i různé misky, třeba i utěrky, ale mezi nejoblíbenější produkty z bambusu patří bambusové rolety, rohože a ploty.

img

Přírodní odstínění

Rohože a rolety z bambusu jsou populární k vytvoření přírodního stínu pergol a balkónů, bambusové ploty zase k vytvoření soukromého prostoru zahrady anebo skvěle asistují při vytvoření privátní zóny okolo vašeho stanu nebo obytného vozu v kempech. Bambusové rolety se používají i k ozvláštnění interiérových oken, třeba proto, že žaluzie nejsou z přírody. Touto roletou můžete zastínit nebo úplně zatemnit, ve dne před sluníčkem, v noci před osvětlením z ulice. V době, kdy začínáme cítit, že mít přírodu blízko přináší klid a pohodu, bambus je jako čistě přírodní materiál skvělou volbou.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.