K moři v pokročilé fázi těhotenství? Ano, když se předem připravíte

Jste v radostném očekávání, před narozením nového člena rodiny byste ale ještě ráda stihla relax u moře? Pokud je vaše těhotenství pohodové, cestování si nemusíte odpírat. Poradíme, jak je to s dovolenou před termínem a na co si dát pozor.

img

Nemůžete z hlavy dostat slova Rhodos dovolená, a to i když jste v pokročilé fázi těhotenství? Možná ani nemusíte. Většina lékařů schvaluje cestování letadlem až do 36. týdne. Pokud tedy nemáte žádné zdravotní komplikace, můžete směle začít balit kufry. Ještě předtím se zastavte u svého gynekologa, který vám vydá doklad o způsobilosti k letu. Ten od žen ve třetím trimestru vyžaduje většina leteckých společností. 

Existují rizika? 

Létání ve třetím trimestru provázejí určitá rizika. Změny tlaku v extrémních případech mohou vyvolat předčasný porod, hrozí také vznik hluboké žilní trombózy. I když je oficiálně možné cestovat až do konce 8. měsíce, dovolená v úplném závěru těhotenství nemusí být pro každou ženu radostným zážitkem. Oteklé kotníky, velké bříško, stres z předčasného porodu ? to jsou jen některé nepříjemnosti, které cestování těsně před termínem mohou doprovázet. 

 Nejideálnější je na dovolenou vyrazit mezi 14. až 28. týdnem těhotenství. Ve druhém trimestru totiž většinu žen netrápí nevolnosti a necítí se tolik unavené. Zároveň ještě nemají tak velké bříško, které by jim znepříjemňovalo delší sezení v dopravním prostředku či chůzi do schodů. 

Tipy, jak zvládnout cestu 

Cestování v pokročilé fázi těhotenství si můžete usnadnit několika triky. Určitě si nezapomeňte předem vyřídit potvrzení o způsobilosti k letu od svého gynekologa. Do příručního zavazadla přibalte také těhotenskou průkazku, kartičku zdravotní pojišťovny a cestovní pojištění. Vždy si ověřte možné výluky z pojištění a co všechno vám pojišťovna případně proplatí. 

 Na cestu se oblečte maximálně pohodlně. Oversized šaty, svetr přes ramena a kompresivní punčochy ? to je jen jeden z příkladů, jak může vypadat takový ideální outfit. Boty by vám v letadle měly jít pohodlně sundat, šněrovací tenisky proto nebudou tou nejlepší volbou. Po ruce mějte také dezinfekci a váš ozkoušený lék na případné nevolnosti. 

 Ať už je před vámi jakkoliv dlouhý let, v pravidelných intervalech byste měla vstávat a trochu se rozhýbat. Tomu se ostatně kvůli návštěvám toalety pravděpodobně ani nevyhnete. Je proto nejlepší chtít sedadlo u uličky. Na závěr to nejdůležitější: stresujte se co nejméně. Pokud se cítíte dobře a cestu vám schválil i lékař, uvolněte se a těšte se na dovolenou. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.