Správně nastavený trénink posiluje imunitu

Trápí vás často nachlazení a nemoci? Ke zlepšení imunity dochází při změně životosprávy a zásadně ovlivnit svůj imunitní systém můžete sportem. Je ovšem důležité, abyste zvolili vhodnou sportovní aktivitu a trénink měli správně nastavený.

Počítá se každý pohyb, ale ne vždy v pozitivním smyslu

zoom

Podle odborníků a provedených studií je dlouhodobá pravidelná sportovní aktivita úzce spojena s vyšší imunitní odolností vůči onemocněním. „Pokud to zjednoduším, tak imunitní buňky vykazují vyšší aktivitu díky tomu, že jsou vytrénované nějakým sportem,“ vysvětluje hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Dlouhodobě nejlepšího efektu tréninkového zatížení na výskyt infekčních onemocnění dosáhnete při provozování středně těžké fyzické aktivity. „Naopak při velmi vysokém zatížení ve formě intenzivních tréninků (dvoufázový trénink v posilovně v kombinaci s dalším sportem) se může riziko vzniku infekčních onemocnění zvyšovat,“ varuje Kateřina Hollerová. Při dlouhodobém přetěžování si zkrátka nepomůžete. V takovém případě na tom bude podstatně lépe někdo, kdo si zajde zacvičit jen občas a zbytek času stráví na gauči.

Kdy má sport na imunitu spíše negativní dopad?

Jak bylo zmíněno v předchozím odstavci, s imunitou na tom budete hůře tehdy, když si naložíte více, než byste měli. Pozor si dejte při absolvování vícefázových tréninků během jednoho dne bez prostoru pro regeneraci. „Je důležité, abyste tělu kompenzovali energetický výdej. Pokud tomu tak není, začne působit kortizol – stresový hormon, který mimo jiné rozkládá bílkoviny na aminokyseliny pro tvorbu glukózy v játrech a potlačuje imunitní funkce,“ vysvětlujete trenérka Kateřina Hollerová z Contours. Opatrní buďte i tehdy, když podstupujete dlouhodobou namáhavou sportovní zátěž ve formě vytrvalostních tréninků. „Více než dvouhodinový kruhový trénink, maraton, cyklistika a další vytrvalostní aktivity jsou pro tělo vyčerpávající,“ říká Kateřina Hollerová.

Jezte dostatečné množství sacharidů a nestresujte se


Se sportem úzce souvisí strava. Pokud není vyvážená nebo je v ní něčeho nedostatek, člověk nemá dostatek energie, přibírá na váze či naopak nemůže nabrat svalovou hmotu a v neposlední řadě se tím snižuje funkce imunitního systému. „Jedním z viníků je nízká sacharidová dostupnost, u které se vcelku často setkávám u svých klientek. Zejména ženy mají obavy přijímat ve stravě sacharidy, aby nepřibraly, neuvědomují si však, že sacharidy jsou k životu potřebné, zvlášť pokud sportují,“ popisuje své zkušenosti fitness trenérka Hollerová. „Jestliže člověk trénuje ve stavu nízké sacharidové dostupnosti, tedy ve stavu, kdy má vyčerpané nebo značně snížené glykogenové zásoby, má to negativní vliv na imunitní systém. Nedostatek sacharidů ve stravě nepříznivě ovlivňuje také výkon a odbourávání tuků,“ upřesňuje Kateřina Hollerová. Za zmínku stojí také to, že na imunitu má vliv stres, kdy je na vině již zmiňovaný kortizol. „Pokud je člověk vystaven stresu v práci či osobním životě, dochází k potlačení imunitního systému,“ tvrdí Kateřina Hollerová.

Neběhejte ultramaratony. Raději si zacvičte crossfit

Podle provedených studií čelíme většímu potlačení imunitních funkcí v případě dlouhých vytrvalostních aktivit (maraton, ultramaraton, cyklistika). Naopak při vysoce intenzivní sportovní aktivitě (například crossfit) dochází sice také k potlačení imunitních funkcí, ale v menší míře. V některých publikacích dokonce uvádějí, že při vysoce intenzivní aktivitě dochází k produkci protizánětlivých látek, které mohou snížit poškození svalových vláken. Znamená to tedy, že pokud milujete dlouhé běhy, máte pověsit tenisky na hřebík? Ať už v případě sportu či stravy by se člověk neměl řídit pouze obecnými doporučeními nebo věnovat přehnanou pozornost tomu, na co přišli vědci ve svých studiích. Klíčem ke zdravému tělu i mysli je naučit se poslouchat své tělo.

Dělejte, co vás baví a vnímejte své tělo

Není pochyb o tom, že cvičení a strava ovlivňují funkci imunitního systému a to z dlouhodobého, i z krátkodobého hlediska. Abychom ze sportu vytěžili maximum toho pozitivního, je potřeba určit správnou míru zatížení pro tělo, která je pro každého člověka jiná,“ tvrdí fitness trenérka Kateřina Hollerová. Dalo by se říct, že optimální hranicí je, pokud sportujete pravidelně několikrát týdně jednou za den. Při trénování několikrát denně, je potřeba optimalizovat svůj režim a podpořit vhodnou regenerací i imunitní funkce. „K tomu slouží dostatečné množství sacharidů ve stravě společně s dalšími živinami, vitamíny a minerály. Regeneraci můžete podpořit také dalšími metodami, které jsou vhodnou volbou i při podpoře imunitního systému. Osobně se mi osvědčilo pravidelné otužování, saunování nebo využití kryoterapie,“ doporučuje Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.