Skleničku bílého, prosím

Každý den si dáte skleničku bílého vína. Už spoustu let. Znamená to, že jste alkoholička? Pokud byste si šla pro odpověď k odborníkovi, musela byste odpovědět na spoustu dalších otázek. Kdy přesně se začíná mluvit o závislosti?

Lidé závislí na alkoholu se obvykle bez skleničky neobejdou. Touží po ní víc než cokoliv jiném, mají potřebu pít stále větší množství alkoholu nebo se jim bez něj klepou ruce, potí se. Podle odborníka se jedná o závislost ve chvíli, kdy pijete nejen pravidelně, ale především pro vás postrádá vše ostatní smysl. V opačném případě je sklenička bílého naprosto neškodná, ba dokonce zdravá.

Na zdraví!

O víně toho bylo napsáno hodně. Sklenička bílého denně ochrání vaše srdce, zpomaluje stárnutí, zabraňuje ucpávání věnčitých tepen a jejich zanášení. Víno prý dokonce prodlužuje život, což dokazuje dlouhověkost Francouzů, kteří pijí víno pravidelně. Francouzi patří k nejdéle žijícím Evropanům, ženy se dožívají 85 let a muži 78 let (v ČR se ženy dožívají cca 80 let, muži 75 let). Podle jednoho průzkumu napomáhá 100 ml vína denně ke štíhlé postavě a působí proti arterioskleróze. Nejvyšší čas otevřít láhev? Podle Světové zdravotní organizace nikoliv.

Statistiky Světové zdravotní organizace (WHO) tvrdí, že alkohol je třetím nejrizikovějším faktorem v souvislosti s předčasnými úmrtími, každý rok na něj zemře až dva a půl milionů lidí po celém světě. Nejrizikovější skupinou jsou přitom muži ve věku od patnácti do děvetadevadesáti let. V České republice vypije každý z nás více než patnáct litrů čistého alkoholu (nejvíce se u nás pije pivo), což má negativní dopad na naše játra, trávící a oběhovou soustavu i na psychiku.

Ženy v ohrožení

I když jsou muži rizikovou skupinou v souvislosti s předčasným úmrtím na alkohol, ženy mají v porovnání s muži až šestrát vyšší pravděpodobnost, že během pití upadnou do deprese. Pro ženy je alkohol rizikovější také proto, že jsou citlivější, snáze alkoholu propadnou. Jestliže má žena problém, nejde na pivo do hospody. Raději si otevře láhev vína doma, takže nemá kontrolu zvenčí. Mimo to jsou ženy křehčí, alkohol mnohem rychleji působí na jejich fyzické tělo i duši.

zoom Zvětšit

Nevíte, kdy přestat pít?

Nekontrolovatelné pití alkoholu má i další negativa. Zvyšuje dvakrát až třikrát nebezpečí úzkostných stavů. U lidí, kteří nadměrně konzumují alkohol, existuje až sedmkrát vyšší riziko změny osobnosti (hysterici, asociálové apod.).Nabízí se tak otázka, proč utápět problémy v alkoholu, když se vynoří ještě mnohem horší? Alkohol způsobuje úlevu. Máte problémy ve vztahu, jste smutní, unavení či nervózní? Alkohol vaše úzkosti rozpustí. Ovšem jen na omezenou dobu. Jakmile vystřízlivíte, smutek, úzkostné stavy i celková duševní nepohoda se ještě prohloubí.

Různé typy pijanů

Lékaři rozdělují alkoholiky do různých skupin. Gama alkoholici mají prolomenou kontrolu, což znamená, že jakmile si dají dvě nebo tři skleničky, ztrácí nad sebou kontrolu. Neví, kdy přestat. Obvykle končí s těžkou intoxikací a další den si své chování vyčítají. Výčitky jim ovšem nezabrání v tom, aby nad sebou příště kontrolu opět ztratili. Dalším typem jsou delta alkoholici, kteří popíjejí denně a udržují si tak hladinu alkoholu. Prakticky v kteroukoliv denní nebo noční dobu jsou schopni nadýchat třeba dvě promile. Zvláštní skupinu představují epsilon alkoholici, kteří podnikají dlouhé tahy a dopřávají si alkohol i deset dní v kuse. Většinou se opijí do němoty, alkohol jim pak už ani nechutná.

Jak se zbavit závislosti?

Alkoholik se zbaví své závislosti pouze tehdy, pokud bude sám chtít. Jednou z možností je léčba psychoterapií a vyplňování speciální tabulky, do které pacient zapisuje, co pije, kdy a proč. Zní to zvláště, ale tabulka mívá velký úspěch. Člověk si díky ní uvědomí nejen počet vypitého alkoholu, ale i důvod svého pití.

Pokud byste chtěli potlačit chuť na alkohol, lékař vám může naordinovat Selincro. Drastičtější variantou je Antabus, po kterém vám bude při současném pití alkoholu neskutečně zle. Po požití i malé dávky alkoholu se vám může zrychlit tep, dojde k poklesnu krevního tlaku, zrudnutí, pocitu dušení, mravenčení, znecitlivělosti v končetinách až k mdlobám.

Změňte vztah k sobě

Závislost na alkoholu, hracích automatech, jídle, nakupování nebo drogách pramení z nespokojenosti se životem. Nešťastného člověka srazí na kolena pár skleniček, spokojený a smířený člověk si vínem připíjí na šťastný život a na zdraví. Spousta problémů se nevyřeší ze dne na den, v některých případech je nutná pomoc odborníka, ale alkohol či jiná závislost není řešením.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.