8 tipů na zdravý a kvalitní spánek

Spánek posiluje imunitu, zlepšuje koncentraci a efektivitu, napomáhá psychické pohodě a přináší radost ze života. Zajistěte si kvalitní spánek pomocí pár jednoduchých kroků.

img

1. Nekoukejte do telefonu ani do počítače

Před spaním se vyhněte takzvanému modrému světlu. Vyzařují ho všechny elektronická zařízení jako jsou například monitory počítačů, telefony nebo televize. Nadmíra modrého světla způsobuje úbytek melatoninu, který se tvoří výhradně za tmy. Melatonin nám pomáhá usnout a také nám dopřává odpočinek během noci. Při nedostatku melatoninu dochází ke vzniku deprese a k oslabení imunitního systému. Jeho úbytku předejdete snadno. Alespoň tři hodiny před spánkem odložte tablety, telefony a vypněte televizi. Namísto sledování filmů a sociálních sítí si raději čtěte, jděte se projít nebo si povídejte s partnerem.

2. Jděte spát najezení tak akorát

Kromě modrého světla se před spaním vyhněte těžkému jídlu. Snižte také příjem tekutin, ať v noci nemusíte běhat na toaletu. Rozhodně zapomeňte na energetické nápoje, kávů a silné čaje. Ty vás povzbudí a dodají energii. Přesně to před spaním nepotřebujete. Raději si dejte bylinkový čaj nebo sklenici mléka. Nechoďte spát ani hladoví. Pokud máte hlad, dejte si něco lehkého na zub. Malá svačinka vás zasytí, ale nebude vám bránit v kvalitním odpočinku.

3. Před spaním neřešte složité problémy

Určitě znáte přísloví ráno moudřejší večera. Jít spát s těžkou hlavou nebo po náročné hádce se nevyplácí. Před spaním nedělejte ani žádná důležitá rozhodnutí. Veškeré problémy, které v tuto dobu budete řešit, se odrazí na kvalitě vašeho spánku. V noci vás pak mohou potkat noční můry nebo se probudíte vyčerpaní a neodpočinutí. Pokud vás něco trápí, pište si deník nebo si promluvte s partnerem. Vhodná je také meditace a krátká procházka.

4. Povlékněte postel do kvalitního ložního prádla

Jak dobře se vyspíte ovlivňuje kvalita vašeho ložního prádla. Povlečení by mělo být prodyšné, hebké a vyrobené z přírodních materiálů. Dbejte také na výběr vhodného prostěradla. Na dotek by mělo být příjemné a nemělo by se na matraci kabatit. Mezi ideální látky patří jersey, lněné, damaškové, froté nebo bavlněné povlečení. Povlečení a prostěradla z těchto materiálů jsou prodyšná, vhodná pro alergiky a ideální k celoročnímu použití.

5. Vyberte si vhodnou přikrývku a polštář

Na trhu existuje celá řada přikrývek a polštářů z mnoha různých materiálů. Oblíbené je prachové peří, paměťová pěna nebo syntetické náplně. Umělé materiály jsou vhodné pro alergiky. Prachové peří je velmi jemné a nadýchané. Na něm se vám bude spát jako na obláčku. Paměťová pěna je vhodná pro spaní na boku nebo zádech, protože drží páteř ve vhodné pozici. Přikrývky zvolte podle ročního období. Na výběr máte letní, zimní nebo celoroční. Letní přikrývky jsou velmi lehké a tenké. Zimní varianta je těžší a mohutnější. Celoroční přikrývky jsou kombinací mezi letní a zimní. V létě vám pod nimi nebude horko a v zimě vás zahřejí.

6. Vyhněte se náročnému cvičení

Během sportu se vyplavuje hormon adrenalin, který drží vaše tělo v napětí i několik hodin po výkonu. Proto se před spánkem raději vyhněte náročnému cvičení. Posilovnu nebo běh si užijte ráno nebo během dne. Večer se věnujte klidným aktivitám, mezi které patří procházky, jemná jóga nebo pomalé plavání.

7. Oblékněte si příjemné pyžamo nebo spěte nazí

Klidný a pohodlný spánek vám zajistí také příjemné pyžamo nebo noční košile. Vyhněte se oblečení, které vás škrtí a tlačí. Nejen vy, ale i vaše pokožka si přes noc potřebuje odpočinout. Pokud je vám to příjemné, spěte nazí. Spaní bez oblečení zrychluje metabolismus, pomáhá tělu lépe regulovat teplotu, podporuje produkci spermií a v neposlední řadě napomáhá kvalitnímu sexuálnímu životu s partnerem.

8. V ložnici vyvětrejte a místnost zatemněte

Aby se vám dobře spalo, udržujte tři jednoduchá pravidla. Před spaním vyvětrejte, zatáhněte závěsy a nastavte teplotu přibližně na 18 °C. Chlad při spánku zamezuje ukládání tuku, posiluje imunitní systém a zlepšuje psychiku. Důležité je také ticho. Pokud máte ložnici směrem do ulice, zavřete okna, aby do místnosti šlo co nejméně hluku. Jen tak se vaše tělo naladí na regenerační proces a vy se ráno probudíte vyspaní do růžova.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?