Jak se vyrovnat s nevěrou?

Patříte mezi část lidí, která tvrdí, že by nevěru nepřekousla nebo se odvoláváte na toleranci a svobodomyslnost? Dokážete nevěrnému partnerovi odpustit? Ať je to tak či onak, v praxi se s nevěrou partnera vyrovnávají těžce i volnomyšlenkáři.

Nevěra je neustále v hledáčku různých odborníků, nechybí nové a nové průzkumy. Podle posledního průzkumu uskutečněného sexuology Petrem Weissem a Jaroslavem Zvěřinou je nevěrných minimálně 34 % vdaných žen a 55 % ženatých mužů. Skutečná čísla mohou být přitom podstatně vyšší, jelikož ne každý se k nevěře dobrovolně přizná. Co z tohoto průzkumu vyplývá? Především vysoká pravděpodobnost, že se s problémem nevěry budeme muset všichni alespoň jednou vyrovnat. 

zoom Zvětšit

Překonání nevěry není snadné

Otázkou zůstává, jestli i po odhalení nevěry dokážeme ve vztahu pokračovat. Některé ženy nedokážou překonat ani pouhé líbání či vášnivý tanec svého muže s jinou ženou, jiné se smíří i s opakovanými nevěrami či paralelními vztahy. Záleží na tom, čemu přisuzujeme v manželství či dlouhodobém vztahu důležitost. Mnohdy nemají podváděné ženy příliš na výběr, například nemají dostatečný nebo žádný příjem, musí se starat o děti a nemají nikoho, kdo by jim nabídl pomocnou ruku.

Jednorázový úlet versus vedlejší vztah

Pro překonání nevěry bývá důležitá její podoba. Jednorázový úlet stojí za to překonat, kdežto nevěra v podobě dlouhodobého vedlejšího vztahu nebo opakovaná nevěra je mnohem zapeklitější. Udržování dlouhodobého vedlejšího vztahu či opakované nevěry značí, že ve vztahu není něco v pořádku nebo se partner nedokáže spokojit s jednou ženou. A platí to i obráceně, i když ve společnosti je stále zakořeněno, že nevěrní jsou spíše muži.

Jestliže máte co do činění s partnerem, který podvádí opakovaně, pak jste tuto jeho vlastnost mohla vypozorovat už na začátku vztahu. Odpůrci monogamie obvykle své sexuální návyky nemění, i když si najdou partnerku, se kterou začnou žít. Čím dříve si toho všimnete, tím lépe pro vás. Ovšem pozor! Nepleťte si nevěru s nevinným chozením na kávu s kamarádkami, které znal už před vámi, jinak se z vás stane žárlivá stíhačka. 

Prvotní šok z nevěry

Zjištění, že vám byl partner nevěrný, bývá šokující. Co v té chvíli dělat? Univerzální rada ani návod na překonání bolesti z nevěry neexistuje, ale rozhodně byste se neměla nutit do něčeho, co vám přijde nepřirozené. Svěřila jste se kamarádce a ta vám navrhla luxusní wellness, kde na všechno rychle zapomenete? Pokud nemáte na promenádování mezi nahými cizími lidmi ani pomyšlení, zapomeňte na to, i když podobná očistná kůra vaší kamarádce pomohla. Stejně tak se držte dál od sladkého, nepřecpávejte se. 

zoom

Ženy dokážou něveru vytušit

Účinným řešením bývá sport, procházky a stýkání se s přáteli. Během sportu a procházek si pročistíte hlavu, při povídání s přáteli přijdete třeba na to, kde byl ve vašem vztahu problém, a jestli se ještě vyplatí dát mu šanci. Nicméně i dobře míněné rady přijímejte s rozumem sobě vlastním. Nenechte si srazit sebevědomí, zvláště pokud se jednalo o jednorázový úlet, který o vztahu s vašim partnerem absolutně nic nevypovídá.

Zůstat nebo odejít?

Nechte si nějakou dobu na rozmyšlenou a ujasněte si, jestli chcete s partnerem zůstat. Zvažte, zda vám vztah více dává nebo bere, a pokud se rozhodnete jednorázový úlet odpustit, udělejte to se vším všudy. To neznamená, že se s ním musíte ihned po usmíření vyspat, ale neodmítejte společné večere, koukání na film při lahvi vína apod. Rozhodně se nesnažte partnerovi nevěru vrátit a zapomeňte na výčitky.

Nesypejte mu stále popel na hlavu. Nechte ho, aby se i on sám (či ona) vyrovnal se svým průšvihem. Výčitky ve vzteku ani z legrace nejsou na místě, vedly by pouze k dalším hádkám. Harmonický vztah si znovu vybudujete jedině tím, že dokážete překonat i těžké překážky a minulost přestanete řešit.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?