arrow
profile_image
Ambra
od 7. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Holky víte jak dělá nakládané zelí? Máme takovou keramickou nádobu přichystanou..uvítám jakýkoliv rady recepty

Ambra
tuhle jsem jedla nakládané zelí a bylo luxusní. Když jsem se ptala na recept, bylo tam Deko, cukr, voda...a čerstvě nakrouhané zelí

arrow
profile_image
Ambra
od 7. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

lucinkaf
a přesně poměr nevíš...?

arrow
profile_image
LHL
od 19. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Myslíš zelí kvašené?
Koupit zelí hlávkové nebo už nakrouhané. V případě celého zelí ho očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme košťálu, zvážíme a na krouhadle nakrouháme do vany(na plachtu), džberu, kbelíku... po dle množství zelí. Posypeme solí, kmínem, lehce promícháme a postupně plníme do kameninových nádob (soudků), které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami. Zelí můžeme dát i do větších sklenic.
Při plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, nebo ji ve větších kameninách sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále zatopeno
Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.
Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).
Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny opět kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem stále voda, aby k zelí nemohl vzduch.
Pravda je že při kvašení zelí produkuje děsný puch! Ale výsledek stojí za to.

Zelí nakládané.
Suroviny dobře promícháme a nacpeme jich co nejvíce do skleniček.
Při použití prostředku DEKO není následující sterilace nutná, vzhledem k tomu, že obsahuje poměrně velké množství kyseliny benzoové.

Ambra
tak to nevím, ale deko jsem včera koupila a je tam návod na okurky s tím, že ve stejném poměru se dá nakládat cokoliv, tak to prostě asi zkusím, chtěla jsem to dělat o víkendu. Jo, a ještě byla v zelí zrníčka hořčičného semínka...

arrow
profile_image
LHL
od 19. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Jo a ještě do kvašeného zelí lze přidat křen, cibuli, jablka, vinný list...
Poměr deka je stejný jako na okurkovou zálivku.

LHL
jo to je pravda, teď si vzpomínám, že ta paní mi řikala, že tam dala i trošku křenu...Do toho nakládaného, kvašené nedělá.

arrow
profile_image
LHL
od 19. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ježíš co to pleskám - do kvašeného i nakladaného zelí lze přidat křen. Vyštrachala jsem návod na nakládané zeli.
5 kg zelí,
1 sklenička nastrouhaného křenu,
1 kg cibule,
1/2 kg cukru,
3/4 l octa,
400 ml oleje,
1ks Deko

arrow
profile_image
Ambra
od 7. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

LHL
lucinkaf
super to je to co jsem potřebovala díky moc!

arrow
profile_image
Lentilie
od 21. 2. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Nakládané zelí jako šlapané zelí? My máme takový ten kameninový soudek - nebo teda spíš sud a já každoročně šlapu zelí. Na dno se dá patka chleba, listí z vinné révy, trocha dubového listí, může být i trocha deka, pak vrstva pokrouhaného zelí, sůl smíchaná s dekem, kmín, oloupaná cibule a zase zelí a tak furt dokola a šlape se a šlape a vybírá samozřejmě ta voda, co se vyšlape. A kyselé zelíčko je pak fakt na celý další rok luxusní. Ty kupné hnusy bych nedala do pusy.

arrow
profile_image
Ambra
od 7. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Lentilie
´mňam mňam ...děkuju!

Cituji Lentilie: Nakládané zelí jako šlapané zelí?

no, ona ho nakládala tak, že ho nakrouhala, nacpala do sklenice, zalila, zavřela a hotovo...

arrow
profile_image
LHL
od 19. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Lentilie: Nakládané zelí jako šlapané zelí?

Cituji lucinkaf: ona ho nakládala tak, že ho nakrouhala, nacpala do sklenice

šlapané zelí = kvašené zelí = kyselé zelí = smrdí při kvašení ale mňam mňam = vydrží klidně rok
nakládané zelí = leje se tam DEKO = sladkokyselé zelí = nesmrdí = taky mňam ale nevydrží moc dlouho

LHL
jojo, já tomu rozumím, je to jako u okurek, jen jsem vysvětlovala, že ten recept s tím dekem, jak mi říkala ta paní, bylo na nakládané zelí, ne na kvašené...Ale asi jsem se jen blbě vyjádřila

arrow
profile_image
LHL
od 19. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji lucinkaf: Ale asi jsem se jen blbě vyjádřila

Vůbec ne, v pohodě.
Myslela jsem to vysvětlení obecně. Aby se vědělo, že nakládané zelí je trošku jiné (nejen v chuti) jako zelí kvašené.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy otevřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené