Home office z gauče? Odnesou to záda

Práce z domu má svá pro i proti. Pokud zvládáte time management, ušetří home office spoustu času, který byste strávili cestováním do práce. Na druhou stranu méně pohybu má dopad na naši fyzickou schránku i psychiku.

1. Nepracujte z postele a nekřižte nohy

zoom

Pokud si čas od času vezmete laptop do postele nebo si s ním uděláte pohodlí na gauči, nic se neděje. Z dlouhodobého hlediska je to ale naprosto nevhodné, a to nejen kvůli zádům. ?Chcete-li předejít bolesti zad, šíje, ale i hlavy a dalším zdravotním potížím, naučte se správně sedět. Na práci si vyhraďte místo u pracovního stolu, nikoliv konferenčního stolku. Při práci seďte ve vzpřímené poloze, chodidla opírejte celou plochou o zem ve vzdálenosti od sebe na šířku pánve. Kyčle by měly být nepatrně výš než kolena. Vyvarujte se kroucení nohou pod židli, ležení v židli nebo přehazování nohy přes nohu. Monitor počítače by měl být umístěný rovně ve výšce očí,? radí zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová.

Zajímavost: Vytvoření pracovního místa při home office hraje důležitou roli i z pohledu psychologie. Na místě určeném výhradně k práci se budete lépe soustředit, získáte lepší sebekontrolu i schopnost organizace. Budete-li ve svém pracovním koutku, měl by to být zároveň i signál pro vaše blízké, že máte úřední hodiny a oběd si budou muset ohřát sami.

2. Nazujte bačkůrky, ale sundejte pyžamo

Představa práce v pohodlném pyžamu zní sice lákavě, ale abyste se naladili na klasický pracovní režim a práce z domova byla efektivní, odborníci doporučují provést nezbytnou hygienu, převléct se do denního oblečení, učesat se a případně namalovat ještě předtím, než usednete k notebooku. Ze zdravotního hlediska je pak vhodné nazout si pantofle, zvlášť máte-li doma hladký rovný povrch. ?Kvalitní pantofle pomohou udržet nohu v ideálním postavení, podpoří klenbu, a tím pádem sníží i riziko vzniku nebo zhoršení bolestí zad, které mají často původ právě ve zborcené příčné nebo podélné klenbě,? vysvětluje fyzioterapeutka Tereza Novotná.

3. Každou hodinu se protáhněte

Pravidelné protažení by mělo být povinné při home office i během práce v klasické kanceláři. ?Odpoutejte se každou hodinu na pár minut od monitoru a lehce se protáhněte. Pokud máte omezené časové možnosti, stačí alespoň krátká chůze po bytě. V tom lepším případě vyjděte na pár minut na čerstvý vzduch. Zajděte s odpadkovým košem, vyvenčete psa nebo jen zkrátka vyjděte ven,? doporučuje Věra Vojtěchová. Pokud nemáte na procházku během pracovní doby prostor, nezapomeňte alespoň pravidelně větrat, abyste se nadechli čerstvého vzduchu. Otevřít okno stačí každé dvě hodiny na 10 minut. Po práci byste si však měli udělat čas na delší procházku ve svižnějším tempu. ?Během procházky uvolníte zádové svaly a protáhnete celé tělo,? říká fyzioterapeutka Tereza Novotná z Domů Jógy.

Zajímavost: Přidat pohyb můžete i během samotné práce. Vestoje nebo za chůze můžete vyřizovat i některé pracovní telefonáty, a to dokonce i během procházky v lesoparku.

4. Praktikujte jógu

Pohyb je prospěšný nejen pro tělo, ale i pro psychickou pohodu. Při cvičení se do krve vyplavují endorfiny ? hormony štěstí, a naopak klesá hladina kortizolu, který aktivuje stresovou reakci organismu. Zařazení pohybu do vašeho každodenního rozvrhu přispěje k lepší náladě, kondici a pomůže to i k lepšímu soustředění. Jaký pohyb vybrat? Takový, který vás bude bavit. Můžete běhat, posilovat nebo začít praktikovat jógu. ?Cvičení jógy má tu výhodu, že našemu tělu prospívá v mnoha směrech. Zlepšuje  flexibilitu a mobilitu, posilujeme při ní celé tělo, dokáže zlepšit imunitu, detoxikovat tělo a přináší radost v podobě duševní rovnováhy a zklidnění,? tvrdí Věra Vojtěchová. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?