Zbavte se černých myšlenek. Zkuste některý z těchto 5 tipů

Špatná nálada, negativní myšlenky či dokonce úzkostné stavy a pocit, že nemáte proč žít. Každý z nás se občas potýká s nějakými nepříjemnými pocity. Pokud nemají tyto stavy dlouhodobý charakter, můžete je zvládnout i bez odborné pomoci. Jak špatné myšlenky co nejrychleji odehnat?

Vypusťte své emoce ven aneb mluvte o svých pocitech

Někdo se svěřuje s každým svým pocitem a problémem, jsou ale i tací, kteří nedokážou mluvit. Topí se ve svých černých myšlenkách. Nevěří tomu, že by jim mluvení od jejich starostí či bolesti ulevilo. Snaží se problémy potlačit, nemyslet na ně, nerozebírat je. Jenže tenhle přístup nic nevyřeší, protože negativní myšlenky se v hlavě i nadále drží a neustále se vracejí zpátky. Jestliže patříte mezi ty, kteří mlčí jako hrob, zkuste tentokrát svou bolest sdílet. Svěřte se někomu, kdo je vám blízký nebo alespoň sympatický, protože ne vždy je ten nejbližší zrovna po ruce. Dejte na svůj instinkt a povězte druhému o tom, co se s vámi děje. Mnohdy stačí, aby druhý jen mlčky poslouchal. Nemusí nic hodnotit, komentovat ani vám radit, co dál. Když se ze svých problémů vypovídáte, může se vám výrazně ulevit.

zoom Zvětšit

O svých pocitech mluvte nebo pište

Když nedokážete mluvit, dokážete psát

Pokud o svých pocitech mluvit s druhými nedokážete, nechcete nebo zkrátka nemáte nikoho, komu byste důvěřovali, zkuste se ze své bolesti vypsat. Sepsání negativních myšlenek či pocitů může být dobrým odrazovým můstkem pro jejich přepracování. Postupem času vám psaní může dokonce pomoct se černých myšlenek zbavit úplně. Jakmile totiž dáte své pocity na papír, uvědomíte si jejich existenci. Možná vás teď ale napadá, že samotné uvědomění si toho, že máte problém, resp. uvědomění si toho, o jaký problém jde, přeci nestačí. Existují totiž problémy, bolesti, křivdy – zakořeněné hluboko uvnitř nás – se kterými není snadné bojovat. Není to snadné, ale ani to není nemožné. Soustřeďte se na jednotlivé úseky. Nesnažte se být za každou cenu šťastní. Zpočátku stačí, když nebudete 24 hodin denně nešťastní, frustrovaní a v depresi.

Cítíte se špatně? Myslete na to dobré uvnitř vás

zoom Zvětšit

Zaměřte se na to dobré ve vašem životě

Ke zlepšení vztahů s okolím, ale především sám se sebou, je důležité, abyste se soustředili na vaše pozitivní vlastnosti. Zapomeňte alespoň na chvíli na své nedostatky a kdykoliv zaznamenáte svou rozmrzelost, snažte se vybavit si něco pozitivního, zaměřte se na to dobré a klidné ve vašem životě i ve vaší povaze. Každý z nás má dobré i špatné vlastnosti, silné i slabé stránky. Proč se ale zaměřovat na ty špatné a tím prohlubovat negativní myšlenky? Myslete na to, co je na vás pozitivního. Proč vás mají ostatní rádi? Co se jim na vás líbí? Co se líbí vám? Vzpomeňte si na cokoliv, co jste kdy udělali dobrého. Není podstatné, jak velký význam tomu vy sami přikládáte. Ať už jste tahali člověka z plamenů, zachránili pejska z útulku, třídíte odpad nebo vždy slušně pozdravíte souseda, pokaždé je to to dobré ve vás! Važte si toho. Soustřeďte se na to.

Najděte si pozitivní rozptýlení. Zkuste sport

Jednou z nejúčinnějších zbraní proti černým myšlenkám je rozptýlení se něčím jiným. Ze svých vlastních zkušeností můžu doporučit jakýkoliv druh sportu, zejména pak běh nebo pořádně těžký trénink v posilovně. K vyčištění hlavy je perfektní i kondiční plavání, ale opravdu kondiční. Jakmile nasadíte brýle, skočíte do vody a začnete se soustředit na plavecký styl a počet uplavaných bazénu, na 99,9 % zapomenete na všechno, co vás trápí. Obecně při jakémkoliv druhu sportu se  vylučují endorfiny a dochází celkově k uvolnění mnoha negativních pocitů. Někdy je to dostačující, jindy to však může být pouze dočasné, protože nedošlo k vědomému přepracování. V praxi to pak znamená, že smutek, trápení, bolest ani problémy v bazénu neutopíte, stejně tak se z nich nevyběháte, i kdybyste běželi ultramaraton. Aby vám bylo skutečně lépe, musíte se vyrovnat s tím, co vám trápení způsobuje. Dlouhý běh či procházka je k tomu skvělým pomocníkem. Věřte mi.

Zkuste se stát nezávislým pozorovatelem sami sebe

zoom Zvětšit

Zbavte se nutkavých myšlenek

Zní to bláznivě, ale jestliže získáte od svých emocí odstup, přestanete se s nimi identifikovat a postupně se naučíte na negativní myšlenky nereagovat automaticky svými navyklými vzorci chování. Díky tomuto postoji můžete získat čas a prostor pro vědomou a uváženou reakci bez zbytečné negativity. Zkuste se proto naučit meditovat a to takovým způsobem, že budete ideálně každý den alespoň chvíli prožívat přítomný okamžik a nebudete se rozptylovat jinými věcmi. Najděte si místo, kde vás nebude nikdo rušit, lehněte si, posaďte se nebo zůstaňte stát a nechte svou mysl spočinout v jejím přirozeném stavu uvědomování si, které je nezaujaté a nehodnotící. V mindfulness stavu začnete mnohem lépe cítit a především chápat vaše emoce. Značně se tím zvýší vaše sebeuvědomění. Kromě toho vám mindfulness pomůže i v dalších oblastech vašeho života. Uvolní stres, budete se lépe soustředit, zvýší se vám kreativita, dokážete lépe zvládat nepřehledné situace, budete odolnější vůči nutkavým, stále dokola se vracejícím myšlenkám a v některých případech se může zmírnit chronický stres, chronické bolesti, nespavost a vyčerpání.




A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.