Wiki Omlazení je waše

Sekci Wiki na jiných webech pro ženy spíše nenajdete. Uvedení této novinky na Omlazení si tedy jistě zaslouží zvláštní článek. Wiki Omlazení bude totiž žít vlastním životem a o tom, jak se jí bude dařit, rozhodne vaše péče. Proto nám hodně záleží na tom, abychom principy fungování Wiki vysvětlili co nejlépe.

img

Nová záložka Wiki Omlazení

Proč chtít Wiki Omlazení

V české Wikipedii (cs.wikipedia.org) se toho o tématech, která zajímají ženy (a nemusí jít jen o omlazující procedury), mnoho nedočtete. Třeba takové “prodlužování vlasů” zcela bezpochyby hýbe světem, a v české Wikipedii ani ťuk. Komu nestačí povrchní znalosti, nemá se kam obrátit pro ověřené a nestranné informace. Jistě, může založit diskuzní téma na Omlazení, diskuze má však nejen své přednosti, ale i zápory.

Rozdíl mezi diskuzním tématem a heslem Wiki

zoom Zvětšit

Náčrt rozložení úvodní strany Wiki, tzv. wireframe

Diskuzní téma časem bobtná a košatí, a tím se pomalu či rychle, jistě či nejistě, dobírá k pravdě. Není až tak výjimečné, že se jí v průběhu času spíše vzdaluje, zahaluje ji mnoha slovy.

Názory jsou opravovány, měněny, brány zpět. Nezřídka se o ten správný svádí boj. Ideálním výsledkem je uspokojivé vyřešení problému, který zajímá i někoho jiného než jen zakladatelku tématu. Mylné názory v něm však zůstávají, nemažou se. Člověk se jimi musí občas doslova probrodit.

Heslo ve wiki by příliš bobtnat a košatět nemuselo, měl by se spíše jen zpřesňovat. Mylné informace v něm nebudou zůstávat, budeme je mazat a nahrazovat pravdivými. (My v tomto případě znamená vy. O tom ale až v další části).

Zatímco tedy diskuzní téma by bylo možné přirovnat ke společnému pletení stále se prodlužující šály, přičemž tajenku člověk často odhalí, jen když si šálu omotá celou kolem krku, tvorba wikihesla by spíše měla připomínat dobrušování briliantu, a nebo - ať zůstaneme více při zemi - skládání puzzle. Špatné díly skládačky budou postupně nahrazovány těmi správnými.

Wiki by měla diskuzi (a články) doplnit všude tam, kde již existuje jasná definice nějakého problému (omlazovací procedury například) a nemá smysl se o ní - jakkoliv konstruktivně - přít.

Kvalita bude záležet jen a jen na vás

zoom Zvětšit

Grafický návrh úvodní strany Wiki

Budete to vy, kdo bude témata vymýšlet a budete to vy, kdo je bude vylepšovat. Na týmu Omlazení bude vaše návrhy zpracovávat a jejich přesnost ověřovat. Každý jeden přínos ke zkvalitnění hesla bude pro historii zaznamenán uvedením vašeho nicku mezi autory hesla.

(Právě mě napadlo, že třeba na konci roku bychom nejaktivnější z vás mohli nějak odměnit. Ještě si promyslím, jak a za co přesně.).

Začátek nebude snadný

Abychom nezačali s prázdnou nádobou, naplnili jsme Wiki úvodními cca 100 hesly. Nyní bude na vás tato úvodní hesla doplnit, vylepšit, navrhnout jiné texty, výstižnější obrázky, lepší videa. A samozřejmě navrhovat hesla další. Nejlépe totiž problematiku probíranou na Omlazení znáte vy.

Plány do budoucna

Pokud se nějaké heslo přiblíží dokonalosti, pokusíme se zařídit, aby se vždy, když se daný výraz vyskytne v diskuzi, automaticky vytvořil odkaz vedoucí do wiki. Určitě začneme opatrně, abychom vám nějak diskuzi nenarušili, smysl v tom však vidíme. Když například někdo ve svém diskuzním příspěvku použije slovo “henna”, stane se z něj odkaz henna, který povede na heslo Henna ve Wiki. Koho bude zajímat, co to přesně henna je, může si kliknout. Ostatní nemusí.

Těšme se, co z Wiki vyroste

Wiki je právě narozené dítě, které vám předáváme na prahu porodnice. Doma se už o něj budete starat samy. Přejme si, abychom na to, co z něj vyroste, mohli být společně pyšní. (škyt, smrk :-) ).



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?