Vysoký cholesterol může zaskočit i sportovce

Zvýšená hladina cholesterolu se může objevit i u lidí okolo třicítky, a dokonce i u sportovců. Jak je to možné, když se jako hlavní příčina vysokého cholesterolu uvádí nezdravá strava a nedostatečný pohyb? Pomohou k jeho snížení potravinové doplňky či léky? A je zvýšený cholesterol opravdu tak nebezpečný, jak se o něm tvrdí?

Cholesterol jako strašák moderního lékařství

zoom Zvětšit

Ne vždy musíte vyřadil celou škálu potravin

Zvýšená hladina cholesterolu, tedy přirozeně se vyskytujícího a pro zdraví nezbytného tuku, bývá uváděna jako jeden z rizikových faktorů vzniku srdečních a srdečně cévních onemocnění, která patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Z toho důvodu se cholesterol řadí ke strašákům moderního lékařství. Mnozí lékaři se vyšší hladinu cholesterolu v krvi snaží snížit tím, že nasadí pacientovi léky a doporučí mu, aby vyřadil celou škálu potravin, ačkoliv ne vždy to je nezbytně nutné. Tato cholesterolová hysterie pak obvykle vede k tomu, že pacient je ještě více ve stresu, přičemž stres je jedním z příčin zvýšeného cholesterolu, bezhlavě se cpe plejádou léku a bez rozmyslu nakupuje potravinami s nízkým obsahem cholesterolu a tuku.

Cholesterol plní v těle důležitou funkci

Vysoký cholesterol je sice zdraví nebezpečný, je ale potřeba uvědomit si zároveň to, že cholesterol je přirozeně se vyskytujícím tukem, který je pro zdraví zcela nezbytný. Je důležitou součástí buněčných membrán a účastní se tvorby žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro trávení tuků. V kůži se po slunečním ozáření pro změnu přeměňuje na vitamín D. V našem těle je cholesterol produkován játry, a to v takovém množství, které je nezbytné pro splnění všech funkcí v organismu. Pokud je jeho hladina nepřiměřená, je žádoucí ji snížit. Avšak nejdříve ze všeho je důležité zjistit, proč k navýšení cholesterolu došlo, nikoliv začít okamžitě podávat anticholesterika.

Jedním z důvodů může být nedostatek céčka

zoom Zvětšit

Má céčko vliv na hladinu cholesterolu?

Podle jedné z teorií může stát za zvýšeným cholesterolem nedostatek vitamínu C. Cévní stěny jsou totiž vystaveny působení volných radikálů a jsou v neustálém stavu obměny a oprav. Z toho důvodu potřebují konstantní dodávky nového kolagenu na obnovu poškozených tkání, přičemž kolagen se skládá z celé řady živin včetně céčka. Není-li v těle dostatek céčka, může se stát, že tělo začne využívat jako náhradní zdroj cholesterol, který se váže k poškozeným místům na cévách. V případě chronického nedostatku céčka se cholesterol začne ukládat v cévách, sníží jejich průchodnost a může dojít i k jejich úplnému ucpání, či dokonce k úmrtí tkání kvůli nedostatku zásobení kyslíkem. Jedná se však o nepotvrzenou teorii.

Strava není hlavní příčinou vysoké hladiny cholesterolu

Zajímavým zjištěním poslední doby je to, že obsah cholesterolu ve stravě, má obvykle minimální vliv na to, jakou máme hladinu cholesterolu v krvi. Výjimkou jsou jedinci, kteří zvýšeně absorbují cholesterol ze stravy, což je dáno geneticky a může to být jedním z důvodů, proč se vysoká hladina cholesterolu nevyhýbá ani mladší generaci a lidem se zdravým a aktivním způsobem života. Nicméně pro většinu populace platí, že obsah cholesterolu ve stravě nehraje hlavní roli. Jde pouze o jednu z mnoha příčin. Obecně pak cévy nepoškozuje na prvním místě zvýšená hladina cholesterolu ze stravy,  ale především kouření. Na dalším místě je  inzulinová rezistence, za kterou stojí nadměrné přejídání se a hyperkalorická strava (nadměrná konzumace cukru a tuku).

Zvýšená hladina cholesterolu je nic neříkající údaj

zoom Zvětšit

Zvýšený cholesterol? Nepropadejte panice

Byli jste na preventivní prohlídce a lékař u vás odhalil zvýšenou hladinu cholesterolu? Nepropadejte panice. Vysoký cholesterol je sice problém, ale má malou výpovědní hodnotu. Není možné dělat závěry pouze z toho, že máte obecně vyšší hladinu cholesterolu. Je nutné vědět, jestli se jedná o zvýšenou hladinu rizikovějšího cholesterolu, či jde pouze o mírné zvýšení cholesterolu (hodnoty okolo 5?6,5 mmol/l), který nepředstavuje riziko. SAMOTNÁ HODNOTA CHOLESTEROLU JE MÁLO VYPOVÍDAJÍCÍ ČÍSLO, JE NUTNÉ HLEDAT DÁL. Pokud vám však vyšla hodnota okolo 7 mmol/l, jde o rizikový stav.

Požádejte o rozbor pomocí lipidogramu

Důležité je sledovat při rozboru nejen číslo cholesterolu, ale také další čísla. K tomu slouží tzv. lipidogram, přičemž úplný základ tvoří celkem čtyři položky. Měří se celková hladina cholesterolu, frakce LDL (norma je okolo  3 mmol/l, je-li hodnota o něco vyšší, neznamená to ale nutně riziko; rizikem je hodnota cca 5 mmol/l), frakce HDL, hodnota TG (triacylglyceroly ? drobné tukové částice, které se nacházejí v tukové tkáni a v krvi, kde fungují především jako zdroj energie pro chod organismu). Co se týká triglyceridů, přijímáme je z tuků v potravě, jsou uvolňovány z tukové tkáně a tvoří se také v játrech při nadměrné konzumaci cukrů, ale třeba i alkoholu Zvýšená  hladina TG je rizikem z toho důvodu, že se tyto částice dlouho točí v krvi, dochází k výměně s ostatními částicemi a to znamená, že může být zvýšená hladinu zbytků. Podrobné rozbory TG se běžně nedělají, proto je obvykle nutné o kompletní rozbor pomocí lipogramu požádat.

Co dělat při zjištěné vysoké hladině cholesterolu?

zoom Zvětšit

Jedním z řešení je rostlinná strava

Nepanikařit a dříve, než kývnete na léčbu pomocí léků, hledat opravdové příčiny. Existuje nemalé množství studií a příkladů, podle kterých je možné kombinací přírodních terapeutik, pravidelného pohybu a zdravé stravy dosáhnout zásadních změn v množství LDL cholesterolu a snížit až úplně vyloučit potřebu užívat léky. Pokud kouříte, je zásadní přestat! Co se týká stravy v souvislosti s prevencí onemocnění srdce a cév, každému může vyhovovat jiný výživový směr. Někomu velmi prospívá rostlinná strava, někomu mírná nízkosacharidová strava, která může obsahovat v rozumné míře i živočišné složky (POZOR! Při striktní nízkosacharidové stravě se cholesterol může zvýšit, což je  dáno vyšším zastoupením nasycených tuků ve stravě, zejména v případě keto diety. U mírné nízkosacharidové stravy navýšení cholesterolu tolik nehrozí). Vždy jde však primárně o kvalitu potravin!

Léčba pomocí statinů představuje riziko

Předepisování léků při zvýšeném cholesterolu je běžnou lékařskou praxí, která však mnohdy nemá své opodstatnění. Cholesterol je důležitou součástí našeho imunitního systému a jeho umělé snižování může vést k vítězství mikroorganismů a tedy mít negativní důsledky na naše zdraví. Toto ovšem  neplatí v případě skutečně vysoké hladiny cholesterolu. Avšak medikace snižující hladinu cholesterolu může lidskému tělu skutečně prokázat medvědí službu. Léky, které v organismu snižují hladinu cholesterolu (tzv. statiny), jej totiž současně ochuzují o koenzym Q10, jehož nedostatek způsobuje zvýšenou únavu a svalovou slabost. Kromě toho je užívání statinů  spojováno také se zvýšením rizika výskytu polyneuropatie (nervové onemocnění, při kterém bývají postižené zejména paže a ruce, stejně jako nohy. Poškození se projevuje slabostí svalů a ztrátou citlivosti). Dále může užívání statinů způsobovat závratě, poškodit kognitivní funkce včetně ztráty paměti, snížit funkci imunitního systému a způsobit jaterní potíže. Rizika a nebezpečí užívání statinů neplatí výhradně pro všechny. Záleží na celkovém zdravotním stavu daného člověka. V případě geneticky dané hypercholesterolémie jsou léky rovněž zpravidla potřebné a prospěšné.

8 tipů, jak na zvýšený cholesterol

  • Prevencí srdečně cévních onemocnění je zdravá výživa a pravidelný pohyb.
  • Ve stravě je nejdůležitější kvalita. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám.
  • Snižte v rozumné míře příjem sacharidů. Rozhodně však nesmíte hladovět! 
  • Pravidelně se hýbejte, snažte se omezit stresové faktory a přestaňte kouřit.
  • Postavte jídelníček primárně na rostlinných potravinách a zařazujte různé druhy zeleniny. V případě konzumace masa upřednostňujte organický chov a množství živočišných produktů omezte.
  • Pokud užíváte statiny, po konzultaci s lékařem zkuste tyto léky nahradit vysokými dávkami postupně se uvolňujícího vitamínu B3, niacinu
  • V případě, že se rozhodnete užívat statiny, přidejte i doplněk stravy koenzym Q10, nebo ještě lépe jeho přirozenou formu. 
  • Před nasazením léků, je při vysoké hladině cholesterolu vhodné nejdříve vyzkoušet několikatýdenní suplementaci omega 3 mastnými kyselinami.


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.