Večerní hlad aneb kdy jíst naposledy před spaním

Máte strach najíst se večer před spaním, protože zaručeně přiberete? V článku vám ve zkratce zodpovíme otázku, jestli je večerní jídlo skutečně příčinou tloustnutí.

V čem spočívá zákeřnost večerního tloustnutí?

Večerní obžerství v podobě zmrzliny, čokolády, slaných brambůrků a dalších kaloricky vydatných jídel povede logicky k narůstání váhy. Nutno však podotknout, že jinak tomu nebude ani tehdy, budete-li v kalorickém nadbytku kdykoliv během dne. Ukládání tuku a tloustnutí se totiž neodvíjí od toho, kolik je zrovna hodin, ale jak vypadá váš celkový denní příjem a výdej. Pokud si večerní jídlo naplánujeme tak, aby vám v celkovém energetickém součtu nevznikal nadbytek a zároveň se bude jednat o nutričně vyvážené jídlo, nemusí vás nějaké přibírání vůbec trápit.

Jezte v průběhu celého dne

Chcete-li minimalizovat riziko toho, že se těsně před spaním nacpete, snažte se jíst v průběhu celého dne. Pokud se přes den nestihnete najíst, tělo do večera vyhladoví a stane se přesně to, co nechcete. Večer budete celodenní příjem dohánět, jenže kvůli vzniklého hladu automaticky sáhnete spíše po kaloricky bohatých potravinách a sníte jich více, než skutečně potřebujeme. To povede ke kalorickému nadbytku a přibírání na hmotnosti.

Správně zvolené večerní jídlo vám prospěje

zoom

Pokud si naopak dáte záležet na tom, co večer před spaním sníte, může vám to přinést řadu benefitů, zvlášť pokud sportujete. Jídlo plné kvalitních živin pomůže doplnit svalový glykogen, zajistí nabídku aminokyselin svalům, podpoří jejich růst a urychlí celkovou regeneraci. Kromě toho večerní svačinkou můžete předcházet nekontrolovatelnému přejídání. Jaké konkrétní jídlo večer před spaním zvolit je opět individuální. Podstatné je dbát na kvalitu obsažených živin a vyhnout se velkému množství jednoduchých cukrů, tuku, soli, ostrým a dráždivým jídlům, alkoholu a kofeinu.

Zajímavost: Obecným doporučením je jíst cca 2 až 3 hodiny před spaním. Ve skutečnosti je však ideální čas posledního jídla značně individuální. Poslouchejte své tělo.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.