Trendy v obuvi jaro/léto 2010

Vysoké podpatky, nebo ploché sandálky, přírodní odstíny versus hravé zmrzlinové barvy a především velká porce extravagance a originality – letošní letní menu je velmi pestré a plné kontrastů a díky rozmanitosti vkusu předních světových návrhářů je z čeho vybírat.

img

Hravé barvy a především velká porce extravagance a originality.

zoom

Lauren, Dior, 2x Givenchy

Vysoké platformy

Výš a ještě výš až ke hvězdám. To bylo nejspíš společné krédo, které vedlo ke stvoření letošního trendu v oblasti obuvi – botky na vysokých podpatcích byly ještě vyvýšeny pomocí platformy. Do naprostého extrému trend dovedl provokativní model Armandillo návrháře Alexandra McQueena, který se kromě modelek odvážila obout jen statečná Lady Gaga a povýšila tak o celých 30 cm. Daleko nositelnější modely představily značky Fendi, Gucci či Versace, pohádkové botičky na platformě plné barev, štrasu a rozkošných ozdob navrhl John Galliano. Vytvořil tak spíše umělecká díla, která je opravdu škoda nosit.

Pohodlné klínky

Tato nejpohodlnější alternativa vysokých podpatků patří mezi hlavní směry v obouvání nynější sezóny a s ženskou postavou dokáže stejné zázraky jako vysoké jehly. Botky na klínovém podpatku jsou zhmotněním letošního trendu přirozenosti a vlivu přírody. 

zoom

2x Chanel, 2x Vuitton

Nejmódnější klínky jsou tedy ze dřeva, korku či slámy, většinou v zemitých odstínech. Poněkud extravagantní klínky předvedla návrhářská značka Givenchy, klínky propojené s módní platformou byly zase viděny v kolekcích Christiana Diora. Obyčejný korek pak pozvedla do módních výšin Stella McCartney.

Zahalené kotníky

Loňský trend kotníků zahalených i v horkém létě přetrval, a tak jsou módní obchody doslova zaplaveny zajímavou kombinací kozaček a letních sandálků či žabek. Kozačky až kolenům, ale s letně odhalenými chodidly předvedl například Versace, zakrýt jen kotníky je však na léto přece jen praktičtější než schovávat celé lýtko. 

zoom

Versace, Chloe, 2x Miu Miu

Tento typ obuvi je velmi univerzální a dá se nosit ke všemu od džínů přes sukně, šaty až po aktuální turecké kalhoty. Při výběru podobných botek dejte opět přednost přírodním a tlumeným barvám.

Ploché gladiátorky a žabky

Loni koupené gladiátorky můžete s klidem nosit i letos, dokonce si můžete pořídit další pár. Oblíbenost páskových letních bot v antickém stylu si uvědomili i návrháři, a tak byly opět viděny například na přehlídkách Karla Lagerfelda.

I když většina módních tvůrců vyjadřuje svou kreativitu vysokými podpatky, uvědomují si, že na léto jsou nejpohodlnější ploché sandálky, pantofle a žabky. Zaměřte se na zajímavé a nevšední detaily, botky ozdobené různými šperky a korálky, vyzkoušejte výrazné barvy. Můžete si je s klidem obout do kanceláře i na letní párty po vzoru světových celebrit.

zoom Zvětšit

2x Luella, Chloe, Lagerfeld

Přírodní dřeváky

Venkov a příroda vůbec letos velmi ovlivnily bujnou fantazii módních tvořitelů. Velký comeback hlásí nejen klasické dřeváky, ale i dřevěné podpatky. Opravdu krásné dřeváčky z přírodních materiálů má ve své letošní kolekci francouzská značka Chanel, i přes svou zdánlivou robustnost působí velmi svěže a půvabně zvláště v kombinace s něžnými vzdušnými šaty ve světlých barvách. Dřeváčky hravého designu vesele klapaly i na přehlídkách Louise Vuittona, který je neváhal přikrášlit o různá peříčka a jiné ozdůbky.

Klasické lodičky

I když je paní Móda velmi vrtošivá, existují kousky, které nikdy z módy nevyjdou – klasické lodičky by tak ve svém botníku měla mít každá žena. Tradiční lodičky jsou skvělým řešením na párty nebo do práce, či na pracovní pohovor, a nemusíte se bát, že budete stylově vedle.

zoom Zvětšit

A.McQueen, Fendi, Gucci, Galliano, Versace, Galliano

Lodičky zůstávají už několik let ve stejném designu, mění se jen malé detaily, pro letošek to jsou čtvercové nebo lichoběžníkové podpatky s výškou asi 10 až 15 cm a barvy jsou podpořeny lakováním. Kouzelné lodičky velmi lichotící ženské noze nabízí třeba známá značka Luella.

Pánský styl

Návrháře ani jejich klienty asi nikdy neomrzí pohrávat si v dámské módě s pánskými prvky a dandy stylem. Mafiózní vzhled pánských mokasín navrhlo italské duo Dolce & Gabbana, v podobném stylu se zhlédl i Michael Kors. Klasika oxfordských polobotek přitahuje módní experty snad každou sezónu, letos se černobílou variací nechala inspirovat značka Hermès u stylových lodiček na vysokém podpatku.

zoom Zvětšit

Gabbana, Korrs, Hermes, Lauren

Podobnou vizi měl i Ralph Lauren, jehož hnědé kotníkové botky v dandy stylu s bílými ponožkami evokují rozvernost britských školaček. Pánský styl letos prostě frčí, tak se nebojte vpustit si do svého botníku trochu z pánské světa.

Ponožky

Co se zdálo být v minulých sezónách jen jako roztomilá provokace některých „crazy“ návrhářů, to se letos tváří velice seriózně. Pokusme se tedy přijmout fakt, že ponožky do otevřených lodiček a sandálků jsou prostě in. Ponožky od Dolce & Gabbana jsou dokonce součástí jejich sexy lodiček, Burberry Prorsum ladí šedé ponožky s odstínem páskových sandálků na vysoké platformě, krajkové ponožky si oblíbil John Galliano.

zoom Zvětšit

D.Gabbana, Burberry, Dior, Chloe, Galliano, Hermes

Hermès navlékl modelkám vysoké pánské ponožky a vlněné náplety nacpala do letních sandálků i značka Chloe – zkrátka více než dostatečné množství špičkových světových návrhářů se činilo, aby nás přesvědčilo o tom, že ponožky myslí naprosto vážně.

Barvy a materiály

Letí především přírodní a tlumené barvy léta, různé odstíny béžové a tělové, písková, hnědá, černá a bílá. S tím souvisí i výběr materiálů v čele se dřevem či imitací dřeva, korkem, slámou, plátnem, textilními materiály a saténem. Na předním místě se celý letošní rok drží motiv krajky, která dodá vzhledu potřebnou romantiku. Nic nezkazíte ani bohémským hippie stylem, který zastupují vesele povlávající třásně. Jako protiklad k přírodním barvám máte na výběr botičky plné zářivých barev a veselých vzorů ve stylu francouzské riviéry, jak je předvedla třeba značka Miu Miu. Hitem jsou především třešňově červená, fuchsiová, oranžová, tyrkysová, stříbrná, zlatá a žlutá.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!