Touží ženy ve šťastném vztahu po jiných mužích?

Každá z nás jsme jiná, máme vlastní touhy a sny, odlišné priority a snažíme se držet svých zásad. Na otázku, zda-li žena ve šťastném vztahu touží i po jiných mužích, tak neexistuje jednoznačná odpověď. Na druhou stranu touha nemusí okamžitě představovat nevěru. Nebo musí?

Definuj mi nevěru, prosím

Zásadní problém nastává už při samotném definování nevěry. Podle nejrůznějších příruček je nevěra definována obvykle jako sexuální, respektive milostný poměr s partnerem mimo manželství nebo dlouhotrvající vážný vztah, pro který je typická věrnost. Jenže pokud se začnete zajímat o definici nevěry podrobněji, nebo si začnete otázku nevěry klást ve své vlastní hlavě, zjistíte, že to je mnohem složitější. Pro někoho nevěra může být i pouhý flirt nebo třeba sdílení sexuálních fantazií.

Kategorizace nevěry podle odborníků

zoom Zvětšit

 Virtuální nevěra je silně návyková

  • Mimomanželská/mimopartnerská nevěra bývá jednorázová, primárně sexuálního charakteru, velmi často nahodilá a obvykle s nízkou emocionální vazbou.
  • Erotické dobrodružství je déletrvající sexuální porozumění s vyšší mírou citové angažovanosti, něžností, ale bez plánů společné budoucnosti.
  • Mimomanželský/mimopartnerský vztah je dlouhodobý se silnou citovou vazbou a potenciálním plánováním společné budoucnosti.
  • Flirt/koketování je spíše příslib bez skutečného naplnění nevěry.
  • Virtuální nevěra zahrnuje sdílení sexuálních fantazií bez přímého sexuálního kontaktu.

Jednoznačná příčina nevěry neexistuje

zoom

K nevěře nepotřebujeme příčinu

Pokud se budu držet faktů, příruček a chytrých definicí odborníků, pak mezi hlavní příčiny (nejen) ženské nevěry patří dlouhodobá vztahová nespokojenost, sexuální nekompatibilita, a dokonce i přílišná a často neopodstatněná žárlivost. Ono na té přílišné a neopodstatněné žárlivosti opravdu něco bude. Jestliže na mě bude partner neustále žárlit a podezírat mě z nevěry, pak mi dá ?dobrý? důvod k tomu, abych ho skutečně podvedla. ?Vždyť je to jedno, stejně mě už z nevěry podezírá.? Tento přístup sice není správný, ani nás to v ničem neospravedlňuje, ale něco na tom zkrátka je.

Nicméně stejně jako není jednoznačná definice nevěry, nejsou jednoznačné ani její příčiny a ve skutečnosti nemusí ani jedno z toho, co je popsáno v odstavci výše, platit. Po jiném muži a sexu s ním žena může zatoužit i bez zjevné příčiny. Může mít dokonalý vztah, duševní souznění s partnerem na té nejvyšší úrovni a prožívat s ním ten nejlepší sex, a přesto zatouží po někom jiném. Je to prosté ? lidé v životě neustále po něčem touží, a občas jsou ty touhy nebezpečné, ale platí, že ne všechny touhy můžeme naplnit, nebo bychom je (možná) naplňovat neměli.

Když něco chci, musím to mít

zoom Zvětšit

Není třeba touhy potlačovat, ale ovládat

Znáte ten pocit neovladatelné touhy něco mít? Je jedno, jestli jsou to značkové boty, kabelka, nebo člověk, i když uznávám, že přirovnání člověka s věcí je poněkud scestné a nadsazené. Pocit touhy je den ode dne intenzivnější, a i když jste si dokázala racionálně odůvodnit proč to nejde (mám plný botník a další boty od Jimmy Choo si teď nemůžu dovolit), stejně se nedokážete té touhy zbavit, nebo se jí možná zbavit nechcete.

Nakonec najdete způsob, jak svou touhu naplnit. Třeba sáhnete do svých ?nedotknutelných? finančních rezerv, čímž ale porušíte své zásady. Tím pádem se ale nabízí otázka, jestli těm zásadám chyběl pevný základ, nebo byla touha silnější? A může člověk mít z takového naplnění nakonec radost, nebo ho budou sžírat výčitky?

Gurmána nevěra nesemele

Co s námi udělá naše vědomí (chcete-li svědomí) se odvíjí mimo jiné od toho, jaký typ člověka jsme a k jaké nevěře inklinujeme. Už jste někdy slyšela o gurmánsko-labužnické nevěře?  Gurmánsko-labužnická nevěra není můj výmysl, tento pojem se vyskytuje v nejedné odborné literatuře a představuje druh nevěry, kdy člověk je ve svém stávajícím vztahu spokojený, ale nedokáže si odpustit jakési přilepšení. Prostě je gurmán! Jestliže si tento typ člověka rád dopřává i vzrušující pocity rizika a nebezpečí, které z podvádění obvykle plynou, je to vražedná kombinace.

zoom Zvětšit

Člověk musí po ?cheat day? začít zase normálně fungovat. Dokážete to?


Přirovnala bych gurmánsko-labužnickou nevěru ke klasickému gurmánovi, který miluje dobré jídlo, ale musí být z nějakého důvodu na dietě. Pokud jsou k dietě dobré důvody, člověk je schopen své chutě kontrolovat, ale je to dlouhodobě udržitelné? S největší pravděpodobností po určité době, jednou za čas, ztratí kontrolu nebo cíleně dietu poruší, aby v ní pak mohl zase pokračovat. Občas člověk potřebuje nový impulz, potřebuje si vydechnout, potřebuje ?cheat day?, jak s oblibou říkají vyznavači fitness, kteří se snaží dosáhnout svých cílů a životní formy. Důležité je, aby člověk začal po ?cheat day? zase normálně fungovat. 

Následky si nese každý sám

Zní to drsně. K podváděnému je to nefér, to zcela určitě. Ale přeci co ?oči nevidí, to srdce nebolí?. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že nevěra umí okořenit vztah, narušit stereotyp a taky utvrdit člověka v tom, že nejlepšího partnera nebo partnerku už má vlastně doma. Jenže není to pouhý alibismus? Nevěra může i velmi ublížit, zničit důvěru, ale i celé, pracně budované manželství či dlouhodobý vztah. Stojí za to podlehnout svým touhám, být nevěrný sám sobě a svým zásadám? V ten určitý moment to za to stojí, ale je třeba si uvědomit, že následky si pak každý nese sám.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?