Světový den ústního zdraví nám připomíná důležitou prevenci

Ne nadarmo se říká, že prevence je důležitá, a u zubů to platí dvojnásob. Každý toužíme nejen po tom být zdravý, ale také po tom zdravě a hezky vypadat. A to se bezesporu týká i našich zubů. V první řadě bychom měli myslet na to, že i náš chrup si zaslouží pořádnou péči. Když na to půjdeme správně, získáme dobrý pocit, méně bolesti v zubařském křesle, zářivý úsměv a také s největší pravděpodobností budeme moci, místo placení drahých zákroků u zubaře, peníze investovat do věcí, které nám udělají radost. Pojďme si to v dnešní Světový den ústního zdraví zopakovat a říci si něco o prevenci v rámci péče o ústní dutinu.

Může to být hezký rituál 

Slovo prevence zní možná trošku nudně, pořád musíme na nějakou myslet a dělat to a zase tamto. Ono to jde ale i úplně jinak! Mějte z toho radost. Udělejte si svůj vlastní zubní rituál. Stačí si pořídit ty správné pomůcky, naplánovat kdy a jak je budete používat a rituál je na světě. A kdy jindy se pořádně připravit než zrovna dnes ve Světový den ústního zdraví.

img

Starejte se od A do Z

Pořídit si vhodný a výkonný kartáček je základ, není to ale jediné, jak se o své zuby a ústní dutinu můžete starat. Zkuste do svého rituálu zařadit i následující činnosti:

  • 1. Vyberte si správný zubní kartáček, který bude odpovídat vašim potřebám.
  • 2. Zuby si čistěte minimálně dvakrát denně po dobu alespoň 2 minut, s časomírou vám pomůže třeba elektrický kartáček s časovačem. Čisté zuby poznáte po přejetí jazykem – ty čisté jsou perfektně hladké. 
  • 3. Osvojte si každodenní péči nejen o zuby, nezapomínejte také na mezizubní prostory.  K péči použijte kvalitní mezizubní kartáčky a zubní nitě. Na trhu jsou i praktické ústní sprchy.
  • 4. Každý zub má 5 plošek, které je třeba od zubního plaku vyčistit. Nezapomínejte proto i na zadní stranu zubů.
  • 5. Nezapomínejte pravidelně měnit kartáček nebo náhradní hlavici na ten elektrický. Mělo by to být minimálně jednou za tři měsíce, nebo po každé nemoci. 
  • 6. Během čištění nevynechávejte jazyk, který je také pokrytý bakteriemi a nečistotami. 
  • 7. Pořiďte si vhodnou zubní pastu. Pokud si s výběrem nevíte rady, nebojte se poradit se svým zubním lékařem nebo dentální hygienistkou. Obecně se pak doporučují zubní pasty s fluoridem cínatým. 
  • 8. Pro čistou ústní dutinu a také pro svěží dech je dobré zubní péči podpořit ústní vodou, i zde je důležité vytipovat si takovou, aby vám plně vyhovovala. Doporučujeme však vybrat ústní vodu bez alkoholu.  
  • 9. Nezapomínejte na správnou stravu, protože i ta stav zubů může hodně ovlivnit. Hodně pijte vodu a omezte ty potraviny, které v sobě mají velké množství cukru. 
  • 10. Nezapomínejte se pravidelně objednávat k zubnímu lékaři a udělejte si radost návštěvou dentální hygienistky, od které budete odcházet s perfektně čistými zuby.

TIP: Pro bělejší zuby je pak dobré co nejvíce omezit kávu, víno, čaj. Obsahují totiž vysoké množství taninu, chromogenu a kyselin – látek, které se vážou na zubní sklovinu a způsobují tak změnu její barvy. ke krásným bílým zubům zároveň rozhodně nepomůže ani kouření, naopak. 

Základem je dobrý zubní kartáček, vyberte ten správný

Prvním krokem ke zdravým zubům by měla být správná volba zubního kartáčku. Vybírat můžeme z manuálních a nebo elektrických zubních kartáčků. Je jen na nás, jaký nám bude nejvíce vyhovovat a s jakým budeme spokojení. Alfou a omegou čištění zubů je správné a pečlivé odstranění zubního plaku, který je pravou příčinou nejen zubního kazu, ale také onemocnění dásní. 

Obecně platí, že elektrický zubní kartáček odstraní více zubního plaku než kartáček manuální. A tak se zdá, že doba, kdy jsme přemýšleli pouze nad tím, jakou tvrdost zubního kartáčku zvolit, je už za námi. Aktuální otázka zní, jaký elektrický zubní kartáček si pořídit. Na trhu jich je celá řada. Vybírat můžeme nejen podle své finanční situace, ale také podle toho, co od kartáčku očekáváme. A možností je opravdu spoustu. Nezapomínejme ale, že jen dobrý kartáček a správné čištění zubů nestačí.

Parťák, který odvede práci za vás

Už i mezi kartáčky jsou takové modely, které vám nabídnou hned několik funkcí a možností, jak péči o zuby posunout ještě výš. Třeba kartáček Genius X od Oral-B nabízí řadu zlepšováků k dosažení zdravého a bílého chrupu. Kulatá kartáčková hlava s designem inspirovaným nástroji zubních lékařů obklopí každý zub ze všech stran, a tím odstraní o mnoho více zubního plaku než manuální zubní kartáček. Nepotřebujete žádnou speciální techniku čištění, protože díky oscilačně-rotačně-pulzační technologii provede kartáček cca 58 tisíc pohybů za minutu, a tak budete mít jistotu dobře vyčištěných zubů. Pro srovnání, s manuálním zubním kartáčkem takových pohybů za minutu uděláte maximálně 600. 

img

Umělá inteligence kartáčku, která potěší všechny nadšenec moderních technologií, rozpozná váš čisticí styl a každý den vás povede k lepším výsledkům, zároveň vás upozorní na chyby, které při čištění děláte. Pomocí svých snímačů vše vyhodnocuje v reálném čase a ve speciální aplikaci na vašem smartphonu vybarvuje správně vyčištěné zuby bílou barvou. Kartáček má několik režimů čištění, včetně režimu péče o dásně, jazyk, o citlivé zuby a pro bělení zubů. Již po prvním použití jsou tak vaše zuby krásně hladké a viditelně bělejší.

Měření času v klidu přenechejte svému parťákovi. Pokud jste doposud přemýšleli o čase stráveném čištěním zubů a nebo si čas dokonce měřili, odteď už nebudete muset. Chytrý kartáček vás vibrací sám upozorní po nezbytných dvou minutách, které byste minimálně jednomu čištění měli věnovat. Nezapomeňte však, že zuby jsou čisté až ve chvíli, kdy jsou po přejetí jazykem naprosto hladké. 

U elektrického zubního kartáčku rozhodně také vyhledávejte senzor tlaku. Ten vás světelnou signalizací a snížením počtu pohybů kartáčkové hlavy upozorní ve chvíli, kdy na kartáček příliš tlačíte. Senzor tlaku tak společně s jemnými zaoblenými vlákny nejen že zajistí šetrné čištění, ale chráníte tak i své dásně. 

Rituál pro všechny členy rodiny 

Jestli pro vás bylo slovo prevence nepopulární, na stupnici nudnosti a ne příliš zábavné činnosti je pak u vašich dětí ještě mnohem výš. Vytvořte i pro ty nejmenší speciální a zábavný zubní rituál, který budou dodržovat s vámi a těšit se na něj. Měřte jim čas, jak dlouho si zoubky čistí, připravte jim motivaci a nechte je vybrat si svou vlastní zubní pastu. Pořiďte jim parťáka. Značka Oral-B nabízí edici KIDS pro děti od tří let, která je speciálně navržená pro dětské zuby a je pro šetrné čištění dětských zoubků maximálně bezpečná. Malá hlavice kartáčku se navíc jednoduše přiloží a dokonale obklopí každý zub. Díky svému vzhledu inspirovaného pohádkami Ledové království, Auta nebo ságou Star Wars, bude pro vaše dítě kartáček skvělým každodenním kamarádem.

img

Motivovat dítě také není tak složitý úkol, jak by se mohlo zdát. Pokud vám zrovna chybí kreativní nápady a přečtení pohádky už tak nějak nezabírá, spolehnout se můžete na použití aplikace pro tablety nebo chytré telefony Disney Magic Timer, která děti zabaví a motivuje je k tomu, aby si zoubky čistily po dobu nejméně dvou minut. Díky aplikaci si až 90 % dětí čistí zuby déle. 

Tak a radost může začít 

Každodenní péče o ústní dutinu by teď pro vás měla být o něco snazší. Prevenci jsme transformovali na zábavný rituál, který vám bude dělat každý den radost. Jeho dodržování vám zcela jistě přinese výsledky a ty tu radost ještě zdvojnásobí. Pokud chcete mít z čištění zubů přeci jen ještě něco navíc, naučte se během svého rituálu třeba trénovat balanc na špičkách, pilovat správný postoj těla nebo můžete svíráním celkem snadno posilovat vaše sedací partie. 

img

A rada na závěr, kromě nového kartáčku si pořiďte třeba ještě nějakou další maličkost, která vám péči o ústní dutinu usnadní a zpříjemní. Může to být třeba nová ústní voda, zubní pasta se zajímavou příchutí nebo designový doplněk do koupelny. Uvidíte, že v ní pak čas budete trávit ještě radši. Děkujeme dnešnímu Světovému dni ústního zdraví, že nám připomněl tolik potřebnou prevenci a vám držíme palce, ať vám váš nový zubní rituál dělá radost. Starejte se o své zuby s radostí a láskou, ony vám to určitě vrátí.





Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.