Staňte se biohackerem a změňte svůj život k lepšímu

Biohack nebo biohacking je poměrně nový pojem, který má obrovský potenciál se postupně rozšiřovat. Jde o různé způsoby, jak měnit své vnitřní i vnější prostředí, abychom mohli lépe kontrolovat a optimalizovat fungování svého těla a mysli.

Biohacking zní bláznivě, ale bláznivý není

zoom Zvětšit

Lidé jsou složité systémy

Velice zjednodušeně můžeme biohacking popsat jako touhu po tom být nejlepší verzí sama sebe. Zásadní věc, která odlišuje biohackera od zbytku světa ve zlepšování sama sebe, je systémový přístup k jeho vlastní biologii – vlastnímu tělu. Lidé jsou složité systémy a vše, co do nás jde i z nás vychází, čímž není myšleno pouze jídlo a jeho následné vylučování, nás nějakým způsobem ovlivňuje. „Z hlediska jógy mají největší vliv emoce, a to jak na naše tělo, tak i na chování, zdraví, výkon a další oblasti našeho života. Pokud chceme být v něčem úspěšní, lepší, být zdravější nebo výkonnější, musíme vyladit věci, které do našeho těla a mysli přijímáme,“ vysvětluje zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová.

Pro koho je biohacking určený?

Nejvíce mohou z biohackingu vytěžit lidé, kteří mají pocit, že v životě nedosahují toho, čeho by mohli dosáhnout. Účinný je biohacking v případě potíží se soustředěním, například při řešení náročných úloh v práci nebo ve škole. Často se biohackerem stávají lidé, kteří jsou vážně nemocní  a chtějí udělat pozitivní změnu ve svém životě. V neposlední řadě je biohacking určený pro každého, kdo se chce stát lepším člověkem a dát svému životu nový směr.

Kombinace umění a vědy

zoom Zvětšit

Biohacking je svobodný směr

Biohacking se opírá o vědecké principy. Díky tomu je možné provádět na vlastním těle a mysli měřitelné experimenty – ať už z pohodlí domova nebo v laboratořích. Při jednotlivých experimentech se měří hormony, HRV, spánek, zkoumá se DNA, mikrobiom, mysl, vědomí a další. Někteří z tzv. biohackerů zkouší i experimenty s psychedeliky a testují tímto způsobem hranice svého vědomí skrz svůj nervový systém. Zní vám to šíleně? Biohacking je svobodný směr, který zatím nemá moc mantinelů a lidé, kteří se o něj zajímají, často o biologii a biochemii nic nevědí. Učí se za pochodu. Zkoumají sami sebe v prostředí, ve kterém se zrovna nacházejí a využívají k tomu postupy, které jsou bezpečné a díky kterým dokážou maximalizovat svůj biologický potenciál a posouvat to, co považovali za hranice svého zdraví, štěstí a výkonu. K biohackingu zkrátka nepotřebujete diplom.

Vnější a vnitřní biohacking

Existují dva druhy biohackingu. Vnější biohacking je zaměřený na výrobu produktů a experimenty s využitím živých organismů a biotechnologií v domácích podmínkách. Vnitřní biohacking využívá technologie, léky, suplementy, cvičení a další techniky, které pomáhají objevovat funkce vlastního těla pro dosažení optimálního výkonu a potenciálu. V obou případech je k dosažení životních změn nutné postupovat systematicky. Pokud si to chcete vyzkoušet, zkuste nejprve nejpopulárnější techniky, které vám mohou přinést výrazný efekt s minimální investicí času, energie a peněz.

1. Mentální trénink aneb meditace, práce s emocemi, terapie, vděčnost 

zoom Zvětšit

Meditace umí odstranit z mysli nepořádek

Mentální trénink člověka nestojí obvykle žádné peníze, ale musí do něj vložit nemalé úsilí a být trpělivý. Kromě toho mentální trénink není pro každého. Někteří zkrátka nejsou tomuto směru nakloněni, přesto doporučuji některou z metod mentálního tréninku vyzkoušet. Meditaci můžete provádět svou vlastní nebo dát přednost řízené meditaci, za kterou sice zaplatíte, ale pokud s meditačními technikami začínáte, bývají účinnější. „To, čemu dnes říká moderní věda biohacking, znaly východní filosofické směry už odpradávna. Nejdůležitějším nástrojem je relaxace a meditace. Meditace a zklidnění pomáhá odstranit z mysli nepořádek a formuje struktury našeho mozku, což je velmi důležitá úloha a pozitivní účinky těchto technik na celé tělo jsou dnes již ověřeny v mnoha vědeckých studiích,“ tvrdí Věra Vojtěchová. Součástí meditace jsou také různá dechová cvičení, která můžete provádět i samostatně. Dechová cvičení ovlivňují naši biochemii. Jsou velmi účinné, praktické, jednoduché a mnohé z nich i zábavné. Umí nás zbavit stresu, strachu i napětí. Umí nás uspat nebo v nás probudit vnitřní sílu a vyléčit i některé potíže našeho fyzického těla. Práci s emocemi dokáže zastat i hudba. Jakému stylu hudby dáte přednost, je na vás. Sami nejlépe víte, jak na vás určitá hudba v určitých situacích působí.

2. Otužování a návrat k přírodě

zoom Zvětšit

Zdivočení nám pomůže stát se odolnějšími

Terapie studenou vodou nebo obecně chladem patří k nejefektivnějším způsobům regenerace po zátěži a zároveň je to skvělý způsob, jak se udržovat v kondici,“ říká hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Můžete se naložit do ledové vany, navštěvovat saunu, ale naprosto nejlepší je chodit do přírody. Většina z nás je zhýčkaná. Bojíme se studené sprchy. Jakmile se venku ochladí, nepřiměřeně na sebe vrstvíme oblečení. Je přirozené, že máme rádi teplo, ale měli bychom se pokusit najít rovnováhu. „Spojení s přírodou a trochu zdivočení nám pomůže stát se odolnějšími a zdravějšími. Vždyť právě naše pohodlí a zdomácnění často vede k tomu, že máme mnohem větší sklony k chronickým onemocněním,“ myslí si Kateřina Hollerová.

3. Výživa a péče o střeva

zoom Zvětšit

Je potřeba si s jídlem hrát, testovat

Účinným biohackem je jídlo. Například můžete přestat jíst cukr, ale pravda je taková, že je to celé o dost složitější. „Existují obecné principy, na kterých se shodne většina lidí, včetně lékařů, vědců a různých nutričních poradců, ale pokud chce jít člověk do hloubky, je potřeba jíst takové jídlo, které je sestavené přímo pro něj. Každý z nás jsme jiný a je potřeba si s jídlem hrát, testovat a sám sebe zkoumat,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová sítě výživových poraden Svět zdraví.  A aby toho nebylo málo, vnitřek našeho těla ovlivňuje střevní mikrobiom. „Mikrobiom se podílí nejen na našem trávení, ale také na vývoji imunitního systému. Pokud náš mikrobiom není zdravý, ovlivňuje to negativně naši psychiku, vznikají alergie a různá autoimunitní a kardiovaskulární onemocnění. Je zvýšené riziko obezity, zánětů a nádorových onemocnění,“ varuje MUDr. Ondřej Nývlt, člen Vědecko-lékařské rady sítě výživových poraden Svět zdraví.

4. Pohyb, cvičení a správné držení těla

Fyzický a psychický stav je velmi silně ovlivněný tím, kolik má člověk pohybu. Čím víc se hýbeme, tím jsme na tom fyzicky i psychicky lépe. Důležité je i správné držení těla a pravidelné střídaní poloh, například poloha vsedě a vestoje. Pokud máte chytré hodinky, které vás každou hodinu upozorňují na to, abyste si na chvíli stoupli a pohybovali se, nepodceňujte to. Dalšími poměrně jednoduchými pohybovými biohacky jsou koordinované dýchání, stimulace nervů a omezení napětí ve svalech, zlepšení celkové stability a rovnováhy, posilování svalů v obličeji.

5. Spánek a snění

zoom Zvětšit

Spánek bývá podceňovaný

Spánek je jedním z klíčových biohacků. Zároveň je to složité téma a velmi často je spánek podceňovaný. Základním doporučením je zaměřit se zejména na zkvalitnění a dostatečnou délku spánku, protože pokud nebudete mít v pořádku spánek a svou pozornost budete směřovat na ostatní biohacky, bude to kontraproduktivní. „Spánek můžete zlepšit různými potravinovými doplňky, například bylinkami. Výborná jsou i dechová cvičení a vědomé zklidňování a uprazdňování mysli. Největším problémem totiž bývají naše strachy, emoce a trápení, která se nám honí hlavou a nedovolí našim mozkovým vlnám přeladit se na spánkovou frekvenci. Dovolte sami sobě spát více. Změna nepřijde ze dne na den, ale zato se kladně promítne do všech úrovní vašeho života,“ vysvětluje Věra Vojtěchová z Domů Jógy v Praze. Pokud se vám zdají během spánku sny, naučte se s nimi pracovat, především s tzv. lucidními sny, což je zjednodušeně probuzení ve snu. Díky snům můžete vyřešit některé problémy nebo se naučit spoustu věcí, které ovlivňují váš každodenní život.

7. Flow aneb biohack nejen pro manažery

Flow neboli plynutí představuje stav mysli pro zvládání náročných úkolů. Princip plynutí spočívá v tom, že se maximálně ponoříte do určité činnosti. Nic jiného pro vás v ten daný moment nebude důležité. Vaše tělo nebo mysl vzepne k hranicím svých možností ve vědomé snaze dosáhnout něčeho obtížného, co stojí za to. Při prožitku flow zapomenete na sebe samotné, přestanete vnímat čas a splynete s tím, k čemu budete upírat své vědomí. Jedná se o jedno z nejznámějších témat pozitivní psychologie, přičemž do jaké míry jsme flow schopni sami navozovat a ovlivňovat i bez ohledu na vnější okolnosti svých životů závisí pouze na nás. V každém případě flow velmi úzce souvisí s rozvojem naší osobnosti, kreativitou, motivací, smysluplností apod.

zoom Zvětšit

Flow úzce souvisí s rozvojem osobnosti

Jak flow dosáhnout?

  • Zlepšujte své schopnosti hlubokého soustředění.
  • Věnujte se činnostem, které vás baví a naplňují.
  • Zbavte se špatného způsobu myšlení. Například nepřemýšlejte o práci tak, že investujete svůj čas do někoho jiného (zaměstnavatel, klient, firma). Snažte se soustředit na hodnoty, které z vykonané práce plynou pro vás samotné.
  • Věnujte se minimálně 5 minut denně meditaci či poslechu hudby.
  • Spěte 8 až 12 hodin denně, případně se naučte poslouchat své biologické hodiny.*


*Podle MUDr. Ondřeje Nývlta se hodí 12 hodin spánku pro malé děti a možná pro hodně staré lidi, ale nikoli pro lidi v produktivním věku. Uvádí se i z hlediska zdravotních rizik doba 7 až 8 hodin. Z toho důvodu je důležité, aby se člověk naučil poslouchat své tělo a jeho potřeby, protože nejen doba spánku je značně individuální.

Biohacking pro pokročilé

zoom Zvětšit

Chytré hodinky jsou jedním z biohacků

K biohackingu můžete používat řadu technologií. Z těch dostupnějších biohacků se nabízí využití elektronických zařízení ke sledování a vyhodnocování biometrických dat – fitness náramky, chytré hodinky apod. Jak už bylo v článku zmíněno, součástí poznávání sama sebe je i čtení DNA za pomoci laboratoří nebo v domácích podmínkách a průzkum vlastních genetických predispozic. Pokud se necháte testovat, je vhodné zaměřit se na červené a bílé krvinky, štítnou žlázu, pohlavní hormony včetně testosteronu, progesteronu a prolaktinu, dále ferritin a další. Určitá skupina biohackerů experimentuje také s psychedeliky, které jsou mezi vědci stále víc zkoumané a ukazuje se, že v budoucnosti mohou mít nemalou roli na lidskou psychiku a na lidské zdraví obecně. Nicméně jde o velmi citlivé téma.

Změňte svůj život, ale nechtějte vše najednou

Pokud začnete s biohackigem, dělejte to svědomitě a rozumně. Učte se z vlastních zkušeností a nechtějte hned vše najednou. Vyberte si jednu z oblastí biohackingu a na ní se plně soustřeďte. Věnujte pozornost nejen samotným výsledkům, ale sledujte stav před, během i po vašem pokusu. Pouze tak dokážete správně vyhodnotit, jestli na vás mají aplikované změny účinek a jaký přesně. Postupně přidávejte víc a než si to stihnete uvědomit, budete žít naprosto jiný život, než jste žili předtím. A věřte tomu, že to bude mimořádný život!



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.