Ryby pro nás (ne)jsou zdravé

Většina z nás má zakořeněný názor, že ryba na talíři představuje porci zdraví. Podle nutričních specialistů a řadě lékařů by proto neměl tento cenný pokrm v našem jídelníčku chybět. Jsou ale ryby opravdu tak zdravé? Jak je to s obsahem škodlivin?

Co se tvrdí o prospěšnosti konzumace ryb

Ryby a mořské plody jsou vydávány za nesmírně zdravé potraviny. Ryby jsou bohatým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin a řady dalších důležitých vitaminů a minerálů, přičemž omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob, mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory.

zoom

Jaká je skutečnost aneb ryby ze supermarketu

O prospěšnosti konzumace rybího masa rozhoduje prostředí jejich chovu. Pokud je nevhodné, hromadí se v jejich těle nebezpečné látky. Sice se v nich nenacházejí stejné neurotransmitery a jedy jako u savců, ale zato se v nich ještě intenzivněji hromadí jedy z životního prostředí, protože se nacházejí až na konci potravního řetězce. Ryby podléhají vysoké zátěži škodlivinami, především velmi jedovatou rtutí. Konzumace ryb je tak vlastně riziková.

Jak je to s těmi prospěšnými omega-3

Co se týče chvály na omega-3 mastné kyseliny, které jsou podle všeho ve velké míře obsaženy právě v rybím mase, tak je potřeba to uvést na pravou míru. Ryby skutečně obsahují hodně zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin, ale platí to pouze omezeně. Vysoký podíl omega-3 mastných kyselin obsažených v rybím mase je pouze v rybách vylovených z volného moře, jenže ryby vylovené z volného moře jsou stále vzácnější, protože v mořích je ryb čím dál méně.

Místo prospěšné omega-3 dostanete moučku

Pokud jste v dobré víře, že děláte něco pro své zdraví, utratili nemalé peníze za lososa, pstruha či sumce, věřte, že opak je pravdou. Dnes pochází veškerá nabídka těchto ryb z chovných stanic, kde se i samotářské ryby jako losos, chovají po tisícovkách kusů a panuje zde velká prostorová stísněnost, která absolutně nerespektuje potřeby ryb. Navíc se ryby krmí moučkou z dalších ryb, místo aby se krmily menšími rybami, ráčky, planktonem nebo larvami. Krmivo obsahuje i barviva a léky, takže ani tato domněle lepší alternativa není zdravá, mimo to ani eticky obhajitelná.

Odkud brát omega-3 mastné kyseliny

Vraťme se ještě na chvíli k omega-3 mastným kyselinám. O jejich prospěšnosti není pochyb, zvláštní význam pak mají pro sportovce. Pokud odhlédneme od jejich schopnosti pomáhat při zánětech, tak omega-3 mastné kyseliny mají důležitou roli při spalování tuků. Díky omega-3 mastným kyselinám sportovec dokáže efektivněji spalovat tělesný tuk a použít jej jako palivo. To je výhodné nejen pro ty, kteří se chtějí zbavit tělesného tuku, ale především to je velmi důležité pro sportovce, kteří potřebují ušetřit svalový glykogen. Tímto způsobem sportovec dokáže vytěžit ze svého tréninku maximum a dramaticky zlepšit svou vytrvalost.

Jenže odkud omega-3 mastné kyseliny čerpat, pokud omezíme příjem rybího masa, či živočišných produktů obecně? Ideálním zdrojem jsou lněná semínka, lněný olej, extra panenský olivový olej, konopný olej a obecně všechny konopné produkty, bílá chia semínka a vlašské oříšky.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Oblečení komerční článek

Ve světě módy pomalu ale jistě mizí nejrůznější tabu. Hranice mezi sportovním oblečením a společenským oděvem je stále tenčí a tenčí a u některých kousků ani nepoznáte, máte-li je obléct do divadla či do tělocvičny. Dnešní doba je jako stvořená pro hledání kreativních způsobů propojení pohodlí a stylu a zařazování sportovních prvků do běžného šatníku. Jak můžete i vy jednoduše zakomponovat sportovní oblečení do elegantních a stylových outfitů?



NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.