Prosecco a hubnutí. Jde to dohromady?

Milujete prosecco, ale chcete zhubnout? Jaký vliv má pití alkoholu na hubnutí? Víme, jestli si můžete dát skleničku prosecca denně bez negativních následků na váhu a zdraví.

Kolik kalorií má prosecco?

zoom

Prosecco, víno, pivo či dokonce tvrdý alkohol nepatří zrovna mezi pomocníky v hubnutí. Alkohol obsahuje kalorie, nepodporuje regeneraci po sportu a pokud to s jeho pitím budete přehánět, může vám pití alkoholu přivodit i celou řadu zdravotních potíží. Pokud se však nehodláte stát zapřisáhlým abstinentem, nemusíte alkohol ze svého života úplně vyškrtnout. Podstatné je jeho množství. Pokud pijete s rozumem, můžete si dát prosecco bez obav i v dietě. Klíčem k hubnutí je totiž vždy celkový denní příjem a výdej aneb v dietě je potřeba konzumovat za den méně kalorií, než kolik jich vydáte.

Náš tip: Nezapomeňte skleničku prosecca zahrnout do svého denního přijmu. Prosecco není voda! Ve 1,5 dcl skleničce je přibližně 99 kcal, z toho cukry se mohou pohybovat od 0 až 32 gramů na litr prosecca. Kalorie i zbytkový cukr je závislý na tom, jestli pijete prosecco brut, extra dry nebo dry. V případě prosecca extra brut je zbytkový cukr 0 až 6 gramů na litr.

Úskalím nejsou jen skryté kalorie

I když budete s kaloriemi v alkoholu počítat, jeho pití má i další úskalí. Krátkodobě zvyšuje chutě k jídlu a velice často k tomu nezdravému. Vždyť slané pochoutky jako nachos, bramborové lupínky, pizza nebo tyčinky se k proseccu skvěle hodí! Stejně tak se k němu hodí i sladký dezert, kterému po požití pár skleniček prosecca budete nejspíš jen těžko odolávat. Navíc s rostoucí hladinou alkoholu v krvi jde dieta většinou stranou.

Náš tip: Pokud bublinkám příliš neholdujete a láká vás spíše popíjení míchaných drinků, mějte na paměti, že tam je obsah kalorií a cukru ještě výrazně vyšší než v kdejakém proseccu či vínu.

Pozor na dehydrataci

Dalším negativem, které v sobě pití alkoholu skrývá, je dehydratace. Alkohol způsobuje dehydrataci organismu, z čehož sice neztloustnete, ale může se to projevit zvýšenou únavou a bolestí hlavy. Pokud tedy plánujete později trénink, nejspíš k němu nedojde. Stát se může také to, že budete mít nutkavou potřebu svou žízeň uhasit nějakým vychlazeným nápojem s obsahem cukru.

Náš tip: Hlídejte si množství vypitého alkoholu nejen kvůli kaloriím, ale zejména svému zdraví. Mimo to s kocovinou přijdete nejen o svůj trénink ve fitku, ale i jiné aktivity, které byste mohli během dne dělat. Užívejte si, ale nedovolte, aby to mělo na váš život negativní dopad. Pokud se chystáte na večírek, nechoďte tam hladoví a prokládejte pití alkoholu čistou vodou.

Sklenička před spaním: Ano, nebo ne?

Neobejdete se bez skleničky prosecca nebo vína k večeři nebo těsně před spaním? Pozor, aby to nenarušilo váš klidný spánek. Podle vědeckých průzkumů narušuje alkohol kvalitu REM fáze spánku, což velkou část spánku znehodnocuje. Někteří však naopak tvrdí, že deci vína nebo prosecca jim spánek zkvalitní. Usnou rychleji a spí lépe. Vliv alkoholu je tak značně individuální. Rozhodně však platí, že pro kvalitní spánek je lepší méně alkoholu než více. Jak jste na tom s pitím alkoholu před spaním vy? Napište nám to do komentáře.

Náš tip: Pokud patříte mezi časté konzumenty alkoholu a s jeho množstvím si hlavu příliš nelámete, může to zapříčinit hormonální nerovnováhu. Co hrozí? Může vám to například ztížit hubnutí, ale i nabírání svalové hmoty. Úskalí je dost, dobře si tak rozmyslete, jestli vám ta sklenička za to stojí.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.