Péče o pleť - vyvarujte se častých chyb

Krásná hladká pleť obličeje i celého těla je snem většiny žen všech věkových kategorií. Krása je však tak trochu věda a některé kosmetické návyky mohou vaší pleti spíše škodit, než prospívat. Co dělat a čeho se raději vyvarovat, aby vaše pokožka vypadala co nejlépe, vám poradíme v následujícím článku.

img

Krásná pleť potřebuje dostatek hydratace a výživy

VODA

Pozor na... 

časté sprchování, které pokožce vašeho těla vůbec nesvědčí. I když je léto a vy se více potíte, neměla byste se sprchovat několikrát za den. Voda totiž paradoxně pleť vysušuje a vy určitě nechcete vypadat jako sušená švestka. Snažte se tedy sprchovat jednou denně, pokud možno krátce a vlažnou vodou, a po každé koupeli či sprchování dopřejte své pokožce dostatek hydratace v podobě kvalitního tělového mléka nebo másla. 

Dopřejte si ...

hodně vody zevnitř. Zatímco zvenčí může voda vysušovat, pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat vaši pleť zdravou a svěží. Dostatek vody totiž vyplavuje toxiny z těla a udržuje správnou funkci vnitřních orgánů. Doporučované množství jsou dva litry vody denně, v létě samozřejmě více. A nezapomeňte, že dobrým zdrojem H2O je i ovoce a zelenina. 


zoom Zvětšit

Voda je lepší zevnitř a hutné krémy raději na noc.

VÝŽIVNÉ KRÉMY

Pozor na... 

hutné krémy používané během dne. Pokud chcete udržet vaši pleť vláčnou během léta, zvolte spíše jemnější péči. Výživné, bohaté krémy totiž mohou vytvořit na povrchu tváře bariéru a zabránit tak pleti vstřebávat potřebnou vlhkost. Zvláště to platí u krémů, v nichž obsažené syntetické přísady uvězní odumřelé buňky a vaše pleť pak bude vypadat mdle a unaveně.

Dopřejte si ..

bohaté výživné krémy, ale raději je používejte jen před spaním. Výsledky kosmetických studií ukazují, že regenerace pleťových buněk je rychlejší v noci než přes den, tak využijte vnímavosti své pleti a dopřejte jí výživný krém před tím, než se uložíte ke spánku. 


VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ PRODUKTŮ 

Pozor na... 

aplikaci několika různých výrobků na pleť. I když vyzkoušení všech možných krémů, olejíčků a sér, kterými je kosmetický trh doslova zahlcen, láká, dermatologové nedoporučují používat více produktů najednou. Hrozí totiž chemická reakce a podráždění pokožky. 

Dopřejte si ..

výrobek, který je plný živin. Jinými slovy, než používat mnoho různých produktů, najděte si víceúčelový přípravek, který potřebné přísady poskytne pleti najednou. Krémy by měly obsahovat vitamín C pro sjednocení pleti a zminimalizování vrásek, v boji proti stárnutí zase pomohou výrobky s obsahem retinolu a niacinamidu. 


zoom Zvětšit

Příliš mnoho produktů pleti nesvědčí, výrobky s obsahem kofeinu ano.

RANNÍ POTĚŠENÍ

Pozor na... 

časté pití kávy. Jeden šálek kávy bez smetany a cukru samozřejmě neškodí, naopak může být i zdraví prospěšný. Velké množství kávy však dehydratuje, což rozhodně není dobré pro vaši pleť. Snažte se proto svou denní dávku kávy eliminovat a každý šálek zapijte sklenicí vody. 

Dopřejte si ...

kafe raději na pokožku obličeje i celého těla. Různé studie ukazují, že kofein obsažený v kávě zpevňuje pokožku a zklidňuje načervenalou pleť. Kosmetické výrobky obsahující kofein se proto výborně hodí na napuchlé oči a pleť s červenými skvrnami. Kofein je rovněž hlavní složkou mnoha produktů bojujících proti nevzhledným ďolíčkům, neboli celulitidě. 


PEELING

Pozor na... 

příliš drsné peelingové prostředky a na časté obrušování pleti. Vyhněte se především peelingům s ostrými částicemi, jako jsou třeba rozdrcené ořechy nebo hrubá sůl či cukr, které mohou způsobit miniaturní trhlinky v pokožce. Obvykle se doporučuje obrušování dvakrát týdně, ale záleží na typu vaší pleti. Mastná pleť snese i čtyři jemné peelingy týdně, zatímco suchá nebo citlivá pokožka jedno či dvě obroušení za týden. 

Dopřejte si ..

peeling pomocí ovocných enzymů. Ovocné kyseliny například z papáji, ananasu nebo dýně jemně, ale velmi efektivně rozpouštějí odumřelé pleťové buňky. Pokud vám váš oblíbený peeling vyhovuje, zkuste ho oživit třeba kapkou citronové šťávy, která obličej projasní a vyleští. 


OPALOVÁNÍ

zoom Zvětšit

Bledá pleť je moderní, pyšní se jí Rachel McAdams a Avril Lavigne

Pozor na... 

slunce. Trocha slunečních paprsků může prozářit vaši pleť, ale dokonce i lehké opálení ve skutečnosti znamená poranění vašeho největšího orgánu - kůže. Náhodné vystavení se slunci, třeba při procházce, je dostatečné pro získání denní dávky vitamínu D. Chraňte svou pokožku a používejte opalovací krém s faktorem 15 a vyšším, který nanášejte každé dvě až tři hodiny. 

Dopřejte si ... 

samoopalovací krémy, protože na falešném opálení není nic špatného. Abyste dosáhla rovnoměrného opálení, udělejte si noc před opálením důkladný peeling a nezapomeňte se pořádně nakrémovat, protože suchá kůže je náchylnější ke skvrnám. Nebo jděte s módou a neopalujte se vůbec, in je totiž přirozená sluncem nepolíbená alabastrová pleť. 


OBLIČEJOVÁ MASÁŽ

zoom

Dopřejte si obličejovou masáž a jemný peeling.

Pozor na ... 

důrazné masírovaní a velký tlak na pokožku. Obličejová masáž sice zlepšuje elasticitu pokožky, poskytuje zdravý ruměnec ve tváři a v neposlední řadě zmírňuje stres, ale přílišná stimulace pleti může také poškodit citlivou pokožku a zhoršit akné, loupající se pleť nebo nebo ekzém. Masáž provádějte jen důkladně čistými prsty, během dne odborníci nedoporučují dotýkat se rukama obličeje. 

Dopřejte si ...

jemnou masáž před nanesením krému, aby se pleť prokrvila a lépe přijala živiny z kosmetického přípravku. Na důkladnou obličejovou masáž si raději zajděte ke zkušené kosmetičce. 


PUPÍNKY A SKVRNY

Pozor na ... 

pleťové vody na bázi alkoholu nebo dokonce pastu na zuby, když bojujete s pupínky. Obojí jen zbaví pleť vlhkosti, ta se pak bude ještě více mastit a akné se může jen zhoršit. Pasta na zuby navíc obsahuje mentol, který může způsobit svědění a záněty, což může vést k dalšímu rozvinutí nehezkých pupínků. 

Dopřejte si ... 

přípravky určené přímo na boj s akné a pupínky. Na tvrdé bolavé pupínky, které se objevují pod vaší kůží a drží se tam celé týdny, nejlépe pomáhají výrobky obsahující kyselinu mléčnou. S jemnějšími pupínky si poradí produkty s kyselinou salicylovou nebo benzoyl peroxidem. 


zoom

Pasta je na zuby, ne na pupínky, ke hladkým rtům pomůže balzám na rty.

BALZÁM NA RTY

Pozor na... 

balzámy s léčivými účinky. Pokud chcete v létě rty k zulíbání, vyhněte se pomádám a balzámům se základem mentolu nebo kafru. Jemné šimrání, které způsobují, sice může být příjemné, ale tyto produkty také napomáhají k vysušování jemné pokožky rtů. Hledejte balzám nebo lesk na rty s přísadami jako bambucké máslo a včelí vosk, které pokryjí vaše rty vrstvou, jež je chrání a vyživuje. 

Dopřejte si ... 

balzám s ochranným faktorem. Jestliže se neobejdete bez lesku na rty, vězte, že čím zářivější a zrcadlící je, tím více přitahuje UV paprsky. Negativní účinek nemusí být viditelný hned, ale po opakovaném vystavení se slunečním paprskům se může objevit tmavohnědá ranka nebo také labiální piha.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!