Osm účinných cviků na břicho

Která z nás by nechtěla ploché a pevné bříško. Bohužel právě tato partie bývá u žen ta nejproblematičtější. Cviků zaměřených na břišní svaly je bezpočet, my jsme pro vás vybrali nejen ty super účinné, ale zároveň i ty, které bez větších problémů zvládne každá. Tak jdeme na to, dámy?

img

Vypracujte si pevné břišní svaly pomocí speciálních cviků.

Zkracovačky 

zoom

Klasické zkracovačky jsou velmi účinné.

Zkracovačky nejsou moc oblíbeným cvikem, ale jsou velmi účinné především na horní oblast břišních svalů. Výchozí polohou je leh na zádech s pokrčenými koleny, s chodidly na zemi a s rukama v týle. Stáhnutím břišních svalů zvedněte ramena a horní část zad, v krajní poloze chviličku vydržte a pomalu se vraťte do výchozí polohy. Zkracovačky opakujte jednou až třikrát v sérii po 12 až 16 opakováních. 


Obrácené zkracovačky

zoom

Obrácené zkracovačky procvičí přímé břišní svaly.

Při tomto cviku, který procvičuje především přímé břišní svaly, zvedáte místo lopatek ke stropu pozadí. Je důležité, abyste boky nezvedaly houpavých pohybem, ale spíše malým jemným pohybem, při kterém zvednete boky jen pár centimetrů nad podlahu. Ruce nechte podél těla s dlaněmi na podlaze, nohy překřižte v kotnících a kolena pokrčte. Opět se snažte opakovat jednou až třikrát v sérii po 12 až 16 opakováních. 




Kolo 

zoom

Kolo je neúčinnějším cvikem na břicho.

Podle jedné studie je takzvané “kolo” nejúčinnějším cvikem na břišní svaly vůbec. Posílíte při něm šikmé, přímé i příčné břišní svaly. Lehněte si na záda s rukama pod hlavou a prsty si lehce podpírejte hlavu. Kolena přitáhněte ke hrudi a lopatky zvedněte ze země. Zvedněte pravý loket k levému koleni a pravou nohu napněte, nepokládejte ji však na zem. Střídejte nohy, jako při jízdě na kole a současně zvedejte pravý loket k levému koleni a naopak. Opakujte opět jednou až třikrát v sérii po 12 až 16 opakováních. 


Prkno na loktech a špičkách

zoom

Prkno je velmi efektivní.

Tento cvik skvěle posiluje nejen břišní svaly, ale také svalstvo zad, a vy tak zabijete dvě mouchy jednou ranou. Prkno mimo jiné také pomáhá vypěstovat si sílu na kliky. Lehněte si na břicho na zem a zvedněte se na předloktí a na špičky nohou. Snažte se udržet rovná záda - v jedné rovině s hlavou a patami, nevystrkujte zadek nahoru. Zpevněte pánev, vydržte 20 až 60 vteřin. Opakujte třikrát až pětkrát. 


Zvedáky na židli 

zoom

Vyzkoušejte i netradiční zvedáky na židli.

Mezi nepříliš známé, ale efektivní cviky na posílení břišních svalů patří zvedáky na židli. Tento cvik vypadá trochu nestabilně, ale při troše snahy ho celkem snadno zvládnete. Sedněte si rovně na pevnou židli a ruce položte na okraj židle tak, aby prsty směřovaly k vašim kolenům. Zpevněte břišní svaly a zvedněte špičky pět až deset centimetrů z podlahy. A teď to nejtěžší. Pokuste se zvednout pozadí ze židle a vydržte v této pozici, jak nejdéle dokážete, alespoň pět až deset vteřin. Sedněte si a zopakujte. Zvedáky cvičte alespoň minutu. 


„Stovka“ z Pilates

zoom

Stovka patří mezi základní cviky Pilates.

Jeden z nejznámějších cviků z Pilates je takzvaná “stovka”, která je velmi účinná na zpevnění břišních svalů. Lehněte si na zem, ruce položte podél těla, dlaněmi na podlahu, nohy pokrčte v kolenou. Nyní zvedněte hlavu a ramena z podlahy a nohy propněte ke stropu. Teď jste připraveny na stovku. Svižně máchejte rukama deset centimetrů od podlahy nahoru a dolů s prsty nataženými. Nezapomeňte pravidelně dýchat, při pěti mávnutích nádech, při dalších pěti výdech. Rukama mávněte stokrát. 


Psaní nebo nůžky

zoom

Psaní číslic nebo slov může cvičení zpříjemnit.

Posilování břišních svalů může být trochu nuda, tak proč si to nezpříjemnit. Možná si ještě ze školy pamatujete cvik, kdy nohama píšete abecedu. Lehněte si na záda, upažte, nebo dejte ruce za hlavu a nohama pište do vzduchu. Nohy by měly být napnuté a u sebe a neměly byste je zvedat výše než půl metru. Místo abecedy můžete psát třeba číslice nebo i básně. Podobným cvikem jsou klasické nůžky, kdy s napnutýma nohama těsně na zemí kmitáte přes sebe. 



Kobra 

zoom

Po cvičení se nezapomeňte protáhnout.

Po posilování břišních svalů je zapotřebí svaly příjemně protáhnout a uvolnit. K tomu vám pomůže jogínská pozice zvaná kobra. Lehněte si na břicho, dlaně opřete o zem v úrovni mezi pasem a hrudníkem a pomalu zvedejte hlavu, ramena a hrudník z podlahy, poté jděte zase pomalu dolů. Opakujte nejméně osmkrát. A které cviky na zpevnění břišních svalů považujete za nejúčinnější vy?



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!