Omlazení pleti na klinice GHC Praha

V jarních měsících si obvykle více než kdy jindy uvědomujeme drobné nedostatky ve svém vzhledu, únavu pleti obličeje, vrásky, povadání. I když moderní medicína stále neumí zázraky v pravém slova smyslu, máme k dispozici řadu nechirurgických metod, které, když se s nimi začne včas, dokážou významně pomoci.

img

Moderní estetická medicína dokáže efektivně oddálit viditelné stárnutí.

Botulotoxin

Základní metodou, která je vhodná již při počínajících vráskách, je aplikace botulotoxinu. Není pravda, že kdo má naaplikovaný v obličeji botulotoxin, vypadá vždy nepřirozeně a musí to být na něm vidět. Zlepšení může být i jen velmi diskrétní, takže celkový dojem pak vyzní, že je člověk prostě odpočinutý, po dovolené, mimika zůstává částečně zachována. Vše záleží na použité dávce, kterou volíme podle typu mimiky a po dohodě s klientem (někdo si přeje efekt masivní, někdo menší). Vlastní aplikace už je jednoduchá, jde o velmi malé dávky roztoku léku, které umísťujeme injekčně do míst větší mimiky. Během zhruba 14 dnů se vytvoří efekt – dojde k částečné relaxaci zasaženého svalu – omezení nadměrné mimiky spojenému s vyrovnáním pleti, což vydrží obvykle 3-10 měsíců. Podle potřeby je možné ošetření opakovat. 

zoom Zvětšit

Recepce Kliniky GHC Praha

Výplňové materiály

Pokud se jedná o hlubší vrásku např. u kořene nosu, nosoretní rýhy, vrásky nad horním rtem, používáme injekční výplně, nejčastěji na bázi kyseliny hyaluronové. Tato látka má výhodu v tom, že je připravována laboratorně bez použití zvířecích či lidských tkání, svým chemickým složením se přitom neliší od hyaluronové kyseliny, kterou máme v podkoží. Ošetření je opět jednoduché, gelový přípravek je již od výrobce sterilně zabalen a připraven k použití, většinou se aplikuje vždy jedno balení, někdy i více. Produktů tohoto typu je celá řada, nejobvyklejší je Restylane, Juvederm, Esthelis, Princess, každý přípravek má dnes obvykle již několik variant pro použití v různých indikacích. Těmito produkty je možné i modelovat např. partie lícních kostí, brady, spánků, vyplnit vyhublé tváře apod. Časový horizont efektu je cca 5-12 měsíců, podle volby produktu.

Rejuvenace

Velmi žádané jsou také metody zlepšující pleť plošně, v komplexu. Často se o nich hovoří jako o rejuvenačních – omlazovacích. Nejznámější z nich jsou jemné peelingy, nejčastěji s tzv. AHA kyselinami, kdy krátkodobým působením přípravku dosahujeme urychlení výměny buněk v ošetřené pleti, zjemnění pórů, zklidnění akné či zmírnění pigmentací a celkového občerstvení – prozáření (radiance) pleti. Dnes se již tolik nepoužívají razantnější druhy peelingu, kdy se pleť po zákroku opravdu loupe, je červená a je třeba zůstat 2-4 dny doma. Naopak velmi často provádíme peelingy jemné, kdy žádné olupování či suchost pleti vidět nebývá a přitom během série 4-6 ošetření spolehlivě dochází k výše popsaným efektům.

ACCENT XL s frakční RF pixel mikroplazmou

Často je třeba zpevnit partie dolních tváří a pod bradou, kde v závislosti na vrozených dispozicích a zvycích jedince leckdy už po třicítce nastupuje uvolnění tkáně, partie pak zvláště po vyčerpávajícím dnu či po ránu trochu “visí”. Ideální k tomuto účelu je radiofrekvenční přístroj Accent. Po odlíčení pleti a aplikaci jemného olejového gelu lékařka pracuje v dané partii sondou, při této “masáži” působí radiofrekvenční energie na celou povrchovou tkáň (nikoliv tedy jen na povrch pleti), ta se prohřívá a dochází k navození přestavby kolagenu. Již po prvním, maximálně po druhém ošetření klient vnímá vyhlazení pleti, určité zpevnění, vzhled obličeje je zdravější.

Zákrok je velmi žádaný, protože není invazivní. Provádí se jednou za 3-5 týdnů a celkový počet sezení bývá 3-5, k udržování je pak možno volit individuální režim – někdo dá přednost tomu jednou za rok absolvovat 5 ošetření v sérii, jiný preferuje po ukončení základní série občasná další ošetření jednou za 3-4 měsíce, podle stavu. I když ihned po ošetření je pleť zarudlá, stav nevypadá jako po zákroku, spíše jako po cvičení či sauně. Navíc je možné ihned použít make-up, případné opalování po tomto zákroku nevede ke vzniku pigmentací. Ošetření má velmi dobré výsledky i při provedení na těle – dekolt, bříško, hýždě, partie nad koleny apod.

Chceme-li zvýšit hladkost pleti, především v období mimo léto provádíme různé tzv. ablační zákroky. Nejjemnějším z nich je mikrodermabraze, kdy pomocí velmi jemných krystalků zbavujeme pleť nejhořejší, “mrtvé” vrstvy buněk. Zákrok lze provést různou razancí, obvykle však jen do mírného zarudnutí. Slouží k jemnému vyhlazení a osvěžení pleti, případně zjemnění pórů, běžné je opakování 2-4krát. 

Frakční zákroky

Mnohem modernější a efektivnější jsou však jiné metody, radiofrekvenční přístroj Accent a frakční CO2 laser. Frakční znamená, že zasažení pleti se děje pouze v pravidelně rozprostřených tečkách, nikoliv v celé ploše. Proto je hojení po zákroku mnohem rychlejší a pro klienta jednodušší než např. po klasických laserových celoobličejových ošetřeních, která se prováděla i v celkové anestezii a obličej se pak hojil jako jedna poraněná plocha. 

zoom Zvětšit

MUDr. Nina Koutná

Frakční zákroky celkovou anestezii v žádném případě nevyžadují, často však používáme znecitlivující krém Emla, který klient maže již 30 minut až hodinu před ošetřením, aby necítil nepříjemné výboje či pálení v ošetřované ploše. Ihned po zákroku je obličej zarudlý a lehounce oteklý. Make-up ale lze bez problémů aplikovat již následující den. Ošetřená plocha se pak postupně jemně loupe v tečkovitých stroupcích, pod nimi je nová, hladká a napjatá pleť. Protože však na nás samozřejmě i nadále působí vnější prostředí, stres a další faktory, není tento stav trvalý. Je tedy výhodné buď absolvovat sérii zákroků 2-6, vždy jednou za měsíc jeden, anebo podle problematiky zařadit i další metody, botulotoxin a jiné. 

Popsaná péče nemá nic společného s kalendářním věkem. Často dívka ve věku 16 let má vrásku, která již je indikovaná k léčbě botulotoxinem, jindy žena ve věku 45 let vypadá dobře i s minimem péče. Platí ale, že není dobré spoléhat se na to, že je ještě čas, že stačí začít v 50 letech věku a podobně. Naopak, většina popsaných metod má i preventivní efekt, když se tedy ve správné míře (ne nadměrně) začne včas, lze skutečně efektivně oddálit viditelné stárnutí.

MUDr. Nina Koutná, Klinika GHC Praha, www.ghc.cz



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.