Ochrání nás vitamín D před koronavirem?

Lékaři, výživoví poradci a celá řada dalších odborníků tvrdí, že vitamín D dokáže snížit infekčnost a hodně se o něm mluví také v souvislosti s koronavirem. Jaký vliv mají zásoby vitamínu D v těle na průběh infekčních onemocnění, jakým je i COVID-19?

Vitamín D doporučuje dokonce i MZČR

Pokud navštívíte stránky Ministerstva zdravotnictví ČR, které byly vytvořeny za účelem sdílení informací ohledně koronaviru, najdete tam mimo jiné článek o tom, že vitamín D je zásadní pro imunitu, obzvlášť v době pandemie Covid-19. Existují však konkrétní studie o tom, že by nedostatek vitamínu D způsoboval těžší průběh nemoci, či naopak by mohlo mít podávání vitamínu D pozitivní účinky již v průběhu onemocnění koronavirem?

Dle výzkumů pomáhá vitamín D lépe zvládat infekce

zoom

Vitamín D pomáhá v boji s koronavirem

Je prokázáno, že vitamín D je skutečně velmi důležitý pro správné fungování našeho organismu. Existuje několik různých studií a výzkumů, které pozitivní účinky vitamínu D ve spojitosti s koronavirem potvrzují (např. Eugene Merzon a kol. 2020; Harvey W. Kaufman a kol. 2020; Linda L. Benskin, 2020; Marta Entrenas Castillo a kol. 2020). Pro aktivaci imunitních procesů v těle, a tedy pro lepší zvládání infekce, se přitom doporučuje mít hladinu vitamínu D 100–125 nmol/l. Jde o hodnotu, která se měří v laboratoři z krve. V Česku však této hodnoty dosahuje málokdo. Nedostatkem vitamínu D prý trpí 60–75 procent české populace.

Jak zvýšit množství vitamínu D v našem těle?

Nejlepším a nepřirozenějším způsobem, jak vitamín D získat, je pobývat na sluníčku, jenže to bývá během podzimu a zimy náročné. Přitom ze slunečního svitu jsme schopni přijmout až 90 % vitamínu D, z potravinových doplňků pouze 10 %. Pokud navíc dáváte přednost rostlinné stravě, může být příjem vitamínu D ve formě doplňků ještě o něco náročnější, protože nejobvyklejší zdroj vitamínu D je živočišného původu (nejvíce se ho nachází v rybách – treska, tresčí játra, sleďové filety, sardinky, losos, či v mléčných výrobcích). Z rostlinných forem je možné přijímat déčko z hub nebo potravin, které jsou ozařovány ultrafialovými paprsky, například rostlinné mléko, cereálie, margarín. „Co se týká vitamínů v cereáliích, je to složitější. Někteří výrobci přidávají do cereálií vitamíny uměle, jiní výrobci už od toho upouštějí. Cereálie jsou zdraví prospěšné třeba pro svůj obsah vlákniny. Pokud však chcete do těla dostat zároveň s cereáliemi i vitamíny, doporučuji do nich přidat čerstvé ovoce,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Na stránkách MZČR najdete navíc doporučení týkající se doplňků stravy z lékárny. Podle něho rozlišujeme dva základní typy déčka: D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). D3 je přibližně čtyřikrát účinnější než D2. K dispozici jsou kapky, tabletky, tobolky, gumoví medvídci a další.

Dejte přednost přírodní formě vitamínu D

zoom Zvětšit

UV paprsky dokáží aktivovat tvorbu vitamínu D i v zimních měsících

Pokud se rozhodnete suplementovat vitamín D z doplňků stravy, dejte přednost těm, které jsou přírodní, bez umělých barviv, různých stabilizátorů a dalších přidaných látek. Mým osobním doporučením je čerpat vitamín D prostřednictvím slunce, ačkoliv ho máme v zimním období málo a odborníci tvrdí, že tímto způsobem není možné do těla dostat potřebné množství. Pravdou je, že síla slunečních paprsků je během zimních měsíců slabší než v létě, přesto však UV paprsky dokáží aktivovat tvorbu vitamínu D v pokožce. Stačí se denně vystavit slunci na pár minut, nebát se vyběhnout na chvíli ven v šortkách, i když teploměr ukazuje třeba pouhých pět stupňů nad nulou. V létě na sluníčku je sice příjemněji, ale věřte, že pobyt na čerstvém vzduchu je zdravý v jakémkoliv ročním období. Navíc se tímto způsobem můžete otužovat a tím posilovat svou imunitu, zocelit tělo i ducha a zlepšit svou vytrvalost. Kromě toho se při otužování vyplavují endorfiny, které zlepšují náladu.

Vitamín D zlepšuje náladu

Vyšší hladiny vitamínu D v krvi jsou spojeny nejen s nižší mírou infekce způsobené virem SARS-CoV-2 a nižším rizikem závažného průběhu onemocnění, které obnáší hospitalizaci, intenzivní péči nebo v tom nejhorším případě i úmrtí. Vitamín D působí na tisíce genů a ovlivňuje řadu aspektů imunitní funkce. Kromě toho je na dostatečném množství vitamínu D v těle závislá dobrá nálada, což se obzvlášť v této době náramně hodí. Co myslíte?



Komentáře

VeronikaEma
Neochrání a ani nezaručí mírný průběh nemoci!
Jana
Reaguji na VeronikaEma: Tak jisté není nikdy nic. Ale nějaký ten vitamín na škodu nepřijde a pobyt na čerstvém vzduchu už vůbec ne.
VeronikaEma
Reaguji na Jana: Každopádně. Jen píšu odpověď na otázku v titulku. Vitamín D je bezesporu důležitý bez ohledu na pandemii.
VeronikaEma
Reaguji na Jana: Každopádně. Jen píšu odpověď na otázku v titulku. Vitamín D je bezesporu důležitý bez ohledu na pandemii.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?