Nesmysly o hubnutí v časopisech pro ženy

Jaké jsou největší a nejčastější lži, kterými nás krmí časopisy pro ženy a známé online portály? Pokusili jsme se některé z nich vybrat a uvést vše na pravou míru, protože po citrónové dietě nás čekají spíše zdravotní problémy než forma do plavek.

Nesmysl č. 1: Existují zázračné potraviny, díky kterým zhubneme

zoom

Omezující diety jsou neúčinné

Ne, zázračné potraviny neexistují, a i když už to bylo řečeno hodněkrát, časopisy a internet se bez ohledu na to stále plní novými články, ve kterých nás jejich autoři (pasující se do rolí výživových specialistů) přesvědčují o tom, že budeme-li jíst citróny, grepy nebo třeba brokolici, zaručeně zhubneme. Pokud budeme jíst měsíc v kuse pouze zeleninu nebo pít vodu s citrónem a přikusovat k tomu grep, do kalorického deficitu se dostaneme a s největší pravděpodobností i zhubneme, ale za jakou cenu a na jak dlouho? Klíčem k úspěchu je sice přijímat méně energie, než jí vydáme, ale zároveň je nutné jíst kvalitně a vyváženě.

Nesmysl č. 2: Pečivo je zlo aneb některé potraviny musíme z jídelníčku nadobro vyřadit

Striktní omezující diety jsou neúčinné a to z jednoho prostého důvodu. Většina z nás se nechce doživotně vzdát něčeho, co má skutečně ráda. A proč taky? Zdravé a štíhlé tělo můžeme získat a udržet si jej i v případě, že si čas od času dopřejeme oblíbenou zmrzlinu, čokoládu, naložíme si pořádnou porci těstovin a klidně si k tomu otevřeme vychlazené prosecco. Jen je důležité znát míru, jíst většinu času správně a umět to vyvážit pohybem. Striktní dieta jednoduše není pro zdravého člověka nutná. Omezovat se musejí zejména lidé se zdravotními problémy. Například celiak se musí vyhýbat lepku, stejně jako se vyléčený alkoholik musí vyhýbat alkoholu.

Nesmysl č. 3: Tělo musíme pravidelně detoxikovat

zoom Zvětšit

Tělo se toxických látek zbavuje neustále

Detox, očista těla a podobné nesmysly se stále těší velké oblibě, a zvlášť na jaře se rojí jeden článek za druhým, který nám doporučuje očistu. Jako by množství toxinů v našem organismu záviselo na tom, jaké je roční období. Podle mého názoru a i řady mnoha odborníků tělo nepotřebujeme detoxikovat, protože to zvládá samo. Lidský organismus se toxických látek zbavuje neustále, a to pomocí jater, ledvin a dýchacího systému. Nicméně chápu, že pokud někdo své tělo dennodenně prolévá alkoholem, kouří a stravuje se ve fastfoodech, nejspíš mu očista přijde jako dobrý nápad a věří, že tím své tělo aspoň trochu očistí. Pravda je ale taková, že zdravé a funkční tělo získáme pouze dlouhodobým zdravým stravováním, pravidelným pohybem, omezením alkoholu a tím, že nebudeme kouřit. Žádná jednorázová očista není z fyziologického hlediska účinná.

Nesmysl č. 4: K hubnutí je nezbytné hladovění

Pokud bych měla zvolit, jestli je větším nesmyslem detox nebo hladovka, zvolila bych jednoznačně hladovění. Pokud si naordinujeme jedno či dvoudenní detox nebo třeba pust, a poté se zaměříme na správnou skladbu jídelníčku, můžeme tím sami sobě prospět. Jednak z toho budeme mít dobrý pocit, za druhé začneme o jídle více přemýšlet. Dlouhodobé hladovění vám ale žádné benefity nepřinese. Při dlouhodobém hladovění obvykle dochází ke snížení bazálního metabolismu a ztrátě svalů. A to nemluvím o negativním vlivu na psychiku. Se zvyšujícím se hladem narůstá únava, podrážděnost, přidává se bolest hlavy a nakonec to obvykle dopadne tak, že z hladu sníme všechno, na co přijdeme. Výsledkem bude jojo efekt a pocit naprostého selhání.

Nesmysl č. 5: Když málo jíme, nemusíme cvičit

zoom Zvětšit

Hladovění nepřínáší žádné benefity

Předně bychom neměli jíst málo (viz nesmysl č. 4), a taky bychom neměli o cvičení přemýšlet jako o něčem, co musíme. U sportu je důležité chtění a taky to, aby nám pohyb působit radost. Navíc v souvislosti s hubnutím, když jsme v kalorickém deficitu, fyzická aktivita významně zvyšuje denní výdej energie, a tím podporuje účinnost hubnutí. Kromě toho cvičením formujeme svou postavu, zlepšujeme si fyzickou výkonnost a v neposlední řadě při sportu se vyplavují hormony štěstí. Buďme každý den  aspoň chvíli šťastní! Za zmínku stojí také to, že zařazením fyzické aktivity dosáhneme kalorického deficitu i v případě, že se nebudeme omezovat v jídle (za předpokladu, že jíme zdravě a vyváženě). Díky tomu budeme mít dostatek energie na zlepšování svých výkonů, a i když si dopřejeme více  jídla nebo občas zhřešíme, budeme hubnout efektivněji než někdo, kdo drží citrónovou dietu ? tedy hladoví.

Nesmysl č. 6: Zdravé potraviny, produkty bio nebo raw můžeme jíst bez omezení a zhubneme

Jesliže se budeme vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám, přemíře soli, cukru a chemicky ošetřenému ovoci a zelenině, budeme na tom zdravotně nejspíše lépe než někdo, kdo několikrát týdně smaží v litru oleje obalované řízky, vaří si polévky ze sáčku a zapíjí to kolovým nápojem, ale neznamená to, že díky zdravým potravinám budeme i hubnout. Nebo věříte tomu, že když sníte celé balení oříškového másla, neboť oříšky jsou přeci zdravé tuky, tělu tím prospějete? Ani ty nejzdravější potraviny nemůžeme jíst v neomezeném množství. Při hubnutí je důležité hlídat si celkový denní příjem energie, dodržovat stanovený kalorický deficit a nezapomínat na pohyb.

Nesmysl č. 7: Musíme jíst co dvě až tři hodiny, nejméně šest jídel denně

zoom Zvětšit

Poslouchejte své tělo, nikoho jiného

Toto tvrzení se v hojné míře stále objevuje a najdeme ho jako doporučení i v celé řadě jídelníčků, které jsou k dostání na internetu. Ono se vlastně není se čemu divit, vždyť odborník na výživu je teď takřka každý, kdo snídá vločky, chodí si jednou měsíčně zaběhat a dokonce byl i párkrát ve fitku! A proč bychom měli jíst co 2?3 hodiny a tlačit do sebe několik porcí denně? Protože jinak se nám přeci zpomalí metabolismus. Jenže ona to není tak úplně pravda. Ačkoliv existují průzkumy, ze kterých vyplývá, že pokud chceme zhubnout co nejvíce tuku a udržet co nejvíce svalů, je efektivnější přijímat pět a více jídel denně ve srovnání s nižší frekvencí příjmu stravy, já tvrdím, že frekvence denních jídel je velmi individuální. Platí pravidlo, že co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Někdo dává přednost několika menším porcím v průběhu celého dne, jiný preferuje například dvě energeticky bohaté jídla denně. Klíčem je přijít na to, co nejvíce vyhovuje našemu dennímu rytmu, nikoliv co nám tvrdí nějaký průzkum.

Nesmysl č. 8: Při dietě nesmíme jíst po 17 hodině

Tento bod je svým způsobem pravdivý, bavíme-li se o obézních a fyzicky neaktivních lidech, u kterých vyšší příjem energie ve večerních hodinách skutečně  může vyústit v méně efektivní hubnutí. Obecně ale platí, že sacharidy, tuky ani bílkoviny nevědí, kolik je hodin. Je na nás, abychom si při hubnutí pohlídali celkový kalorický příjem během dne. Co se týká načasování přijmu živin, měli bychom se řídit našim biorytmem a vzít v potaz i fyzickou aktivitu (jídlo před a po tréninku apod.), což může znít na jednu stranu komplikovaně, ale na druhou je to velmi prosté. Naučme se poslouchat své tělo. Nedělejme věci složitější, než ve skutečnosti jsou. Tečka.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.