Nepodceňujte strečink. Proč ho do tréninku zařadit?

Na strečink existují různé názory, přičemž nejčastěji vznikají dvě skupiny lidí. Pro jednu z nich je strečink zbytečná ztráta času, pro tu druhou se jedná o nepostradatelnou součást sportovního výkonu a tréninku. Podle fitness trenérky Katky Hollerové bychom strečink vynechávat neměli, i když se nejedná o příliš oblíbenou činnost.

Co přesně si pod strečinkem představit?

zoom Zvětšit

Ráno dejte přednost lehkému protažení

Pojem strečink pochází z anglického ?stretch? a zjednodušeně se dá přeložit jako roztažení, napětí, napínání, natažení, rozpínání. Hlavní trenérka fitness centra Contours pro ženy Mgr. Kateřina Hollerová strečink popisuje jako účinnou metodou, která přirozeně a šetrně připraví svaly a klouby  na zvýšenou zátěž či na běžné fungování lidského těla. Zároveň ale trenérka Katka upozorňuje na to, abyste strečink neprováděli ráno po probuzení: ?Svaly musí být zahřaté a probuzené. Ráno hrozí zranění. Pokud se chcete ráno protáhnout, dejte přednost lehkému, mírně dynamickému cvičení, což ale není strečink v pravém slova smyslu. Poctivý dynamický strečink dělejte před cvičením. Stejně tak nevynechávejte statický strečink po tréninku. Po tréninku se soustřeďte na dlouhou výdrž, což vám pomůže k nastartování regenerace, relaxaci svalů a postupnému protažení zkrácených svalů. Díky tomu se upraví držení vašeho těla a odstraníte bolest pohybového aparátu.?

9 hlavních přínosů strečinku

zoom

Statický strečink provádějte po tréninku

  • Správně prováděný dynamický strečink zvyšuje výkonnost. Důležité je zde slovo dynamický. ?Na začátku tréninku je důležité svaly dobře prohřát. Díky tomu bude tělo připravené na maximální výkon. Svaly jsou po dynamickém tréninku více pružné, lépe se vypořádají se zátěží, rychlost svalové kontrakce je vyšší, tím je i větší produkce síly. Zároveň se snižuje riziko zranění. Co nedoporučuji je provádět na začátku tréninku statický strečink, který naopak snižuje svalovou výkonnost, zvyšuje riziko vzniku svalového natržení a urychluje únavu svalů. A co je nejdůležitější, statický trénink navozuje svalovou relaxaci, což před tréninkem nepotřebujeme,? vysvětlujte rozdíl mezi dynamickým a statickým strečinkem fitness trenérka Katka.
  • Strečink pomáhá udržovat pružnost svalů a šlach. ?Začněte vždy lehkým protažením, které vám nebude způsobovat žádnou bolest, ale pouze slabé napětí ve svalech, které hned poleví. Při dalším stupni procvičení už můžete cítit o něco větší natažení než v předešlé fázi. Toto protažení zlepšuje ohebnost. Nikdy neprovádějte extrémní natahování, kdy cítíte ve vláknech prudkou bolest. Může vám to přivodit zranění. A i kdyby nedošlo k žádnému zranění, je protahování nad únosnou míru neefektivní,? varuje fitness trenérka.
  • Strečink je ideální prevence proti svalové nerovnováze. ?Při nesprávném pohybovém režimu vzniká svalová nerovnováha. Některé svalové skupiny se zkracují, jiné ochabují, což negativně ovlivňuje činnost kloubů a páteře, mění pohybové návyky a způsobuje bolesti. Strečink dokáže svalovou nerovnováhu účinně kompenzovat. Kromě toho ovlivňuje nemalou měrou i činnost vnitřních orgánů a hormonálního systému,? tvrdí Katka.
zoom Zvětšit

Strečink má vliv i na hormonální systém

  • Strečink vede ke správnému držení těla, správnému dýchání a účelnému i šetrnému pohybu.
  • Zlepšuje kloubní pohyblivost a ohebnost celého těla. K tomu slouží jak dynamický, tak i statický trénink. Nezapomínejte však na to, že statický trénink zařazujeme vždy až po skončení tréninku.
  • V kombinaci s dalším cvičení podporuje rozvoj veškerých pohybových schopností a dovedností.
  • Snižuje tělesné napětí a uvolňuje celé tělo, což je prospěšné i z psychického hlediska. ?K tomu je ideální statický strečink. Jakmile docvičíte a zklidní se vám tep, začněte provádět procítěný statický strečink,? radí fitness trenérka Katka.
  • Působí preventivně proti svalovým a kloubním úrazům, především snižuje riziko tzv. tupých poranění ? natrhnutí svalů, šlach a svalových úponů. ?V tomto bodě opět platí, že jako prevence proti zraněním slouží dynamický strečink. Statický strečink doporučuji provádět po cvičení,? upozorňuje opakovaně na rozdíl mezi dynamickým a statickým strečinkem trenérka Katka a dodává, že při zranění a bolestech je vždy žádoucí poradit se lékařem. ?Pokud jste po úrazu a lékař vám zakázal jakoukoliv pohybovou aktivitu, platí to i pro strečink. Na výjimku se ho zeptejte. Strečink neprovádějte při bolesti, která nepřestává, což může signalizovat natažení či natržení svalového vlákna, nebo poškození kloubu a šlachy. Vhodný není strečink ani při hypermobilitě, kterou trpí více než 40 % žen. Protahování do krajních poloh nedoporučuji v těhotenství,? upozorňuje fitness trenérka. 
  • Pravidelné provádění strečinku zvyšuje odolnost vůči únavě. ?Strečink je skvělým pomocníkem proti únavě. Ulevuje a tělo díky němu rychleji regeneruje,? popisuje další výhodu trenérka Katka.

Strečink se mylně připisuje běžcům

zoom Zvětšit

Strečink by měli provádět všichni sportovci

I když vám možná připadá logické, že před během se člověk potřebuje zahřát, a stejně tak je vhodné se protáhnout po skončení běžeckého tréninku, nejsou to pouze běžci, kteří by se měli na správně prováděný strečink zaměřit. ?Provádět strečink by měli kulturisté a vyznavači fitness. Bohužel řada z nich tento druh cvičení podceňuje, což má za následek jediné ? hezky vypracované tělo, které ale není schopné ohnutí. Mnozí pravidelní návštěvnicí posiloven nedokážou ani spojit  ruce za zády a při jiných než fitness aktivitách jsou neohrabaní,? popisuje své zkušenosti fitness trenérka Katka. ?Rozhodně nechci házet všechny ty, kteří dělají fitness, do jednoho pytle. Spousta z nich se věnuje i jiným sportovním aktivitám, ale pokud se jedná o jednostranně zaměřeného sportovce, pak je strečink víc než důležitý. Z osobní zkušenosti taky vím, že často jsou na tom ještě mnohem hůře, než návštěvníci posiloven, sportovci z kolektivních sportů, jako jsou hokejisti, fotbalisti, basketbalisti a další,? doplňuje fitness trenérka Katka.

Proč by měli využívat strečink vyznavači fitness?

zoom Zvětšit

Svaly nestačí. Důležité je mít funkční tělo

Strečink dokáže protáhnout zkrácené svaly, zlepší prokrvení a uvolnění po tréninku a tím připraví tělo nejen na rychlejší regeneraci, ale i na větší rozsah pohybu při cvičení. Trénink v posilovně se tak stane efektivnější, zábavnější a v neposlední řadě bezpečnější. ?Vaše postava bude nejen osvalená, ale i funkčnější, estetičtější a ohebnější,? doplňuje fitness trenérka Katka. Je i vcelku vysoký předpoklad toho, že při využívání strečinku nebudete po tréninku tak namožení a regenerace bude rychlejší. ?Pokud chcete zůstat zdraví a fit, naučte se problémům předcházet. Je podstatně snazší zůstat díky správným cvikům ohebný, než ohebnost znovu získávat. Ohebnost svalů má totiž vliv i na stav kloubů, bolesti v zádech, lepší výkony ve sportu a prevenci před poraněním,? uzavírá Katka.



Komentáře

Míša
Děkuji za tipy. Moc povedený článek. Prosím více o fitness a výživě!
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.