Nejlepší aplikace motivující k pohybu

Hledáte motivaci, díky které dosáhnete snáze svých cílů, týkajících se hubnutí, zpevnění či výkonnosti? Potřebujete kontrolu nad svým denním kalorickým příjem a výdejem? Stáhněte si do svého chytrého telefonu aplikaci, která se stane vaším osobním trenérem a rádcem.

Základ tvoří správné jídlo

Ať už je vaším cílem shodit pár kil, nabrat nebo zpevnit svaly, základem pro budování zdravého a krásného těla je správně nastavený jídelníček, respektive nastavení živin. Tím jsou myšleny kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy a nenasycené mastné kyseliny (tuky). Důležitý je i dostatečný příjem vlákniny, zeleniny a ovoce. Pokud se v tomto směru dobře orientujete, můžete si poměry živin podle svých cílů nastavit sami.

zoom Zvětšit

Jídlem to začíná

Pozor při výběru odborníka

Začátečníci by se měli obrátit na zkušeného výživového poradce, ale buďte obezřetní. Certifikát o absolvování kurzu neznamená, že jde skutečně o odborníka. Stačí se podívat na Instagram nebo Facebook, kde je odborníkem na výživu každý druhý, dokonce i holky, která samy dlouhodobě bojují s nadváhou či trpí poruchou příjmu potravy. Jídelníčky s oblibou tvoří holky, které propadly soutěžím ve světě fitness (například Bikini Fitness). Jako odbornice na výživu se však může nazývat jen zlomek z nich.  Ale zpět k mobilním aplikacím, které vám pomohou držet se vašeho „dietního“ plánu aneb pohlídají váš denní kalorický příjem, příjem sacharidů, bílkovin, tuku, vlákniny i množství vypitých tekutin.

1. Kalorické tabulky. Tato bezplatná aplikace patří mezi nejznámější a její výhodou je to, že je v češtině. Do aplikace ukládáte veškeré snědené potraviny, u kterých aplikace v průběhu dne sčítá energetickou hodnotu. Můžete si tam zadat i provedené aktivity, u kterých aplikace vydanou energii odečítá. Kalorické tabulky fungují velmi dobře při skenování čárových kódů z potravin. Často používané potraviny či aktivity si můžete uložit do oblíbených. Součástí aplikace je i výpočet bazálního metabolismu.

2. Lose it! Hezky propracovaná aplikace, která má stejně jako česká aplikace Kalorické tabulky za cíl zredukovat vaši váhu. Aplikaci můžete používat bezplatně, kde máte podobné funkce jako v Kalorických tabulkách nebo můžete zvolit placenou verzi s funkcemi navíc. Jako nevýhodu mohou někteří považovat to, že aplikace je v angličtině a je orientována především na cizí země, takže skenování etiket z českých potravin je na tom v porovnání s Kalorickými tabulkami hůře.

Spalujte tuk! Hýbejte se!

Správně nastavený jídelníček tvoří hlavní pilíř při hubnutí. Pokud ale chcete kromě úbytku na váze, nebo přesněji řečeno v pase, vidět i další pokroky jako nárůst svalů, zpevnění těla nebo chcete sledovat svoje pokroky například při běžeckých tréninzích, stáhněte si do svého chytrého telefonu aplikaci, která se pro vás stane každodenním motivátorem.

zoom

1. Sports Tracker. Tuto aplikaci mám ve svém telefonu přibližně od roku 2012. Aktivně ji používám od roku 2016, kdy jsem s ní stihla uběhnout necelé 4 tisíce km. I když já ji používám převážně na běh, dají se s ní monitorovat i další aktivity – v nabídce jich je obrovské množství. Na aplikaci se mi líbí, že si vystačím i s neplacenou verzí a je kompatibilní s iWatch, akorát ty mají vlastní monitoring pohybu a pro používání Sports Tracker byste stejně museli mít se sebou i telefon, což není zrovna praktické. Jako na mobilní aplikaci však nedám na Sports Tracker dopustit.

2. Nike+ Run Club. Další oblíbený běžecký společník, díky kterému můžete sledovat své pokroky v podobě přehledu uběhnutých kilometrů, tempa, trasy či osobních rekordů. Podobně jako v aplikaci Sports Tracker můžete i v této sdílet svoje úspěchy s přáteli či dalšími běžci. V aplikaci si můžete zvolit, jestli budete své výsledky sdílet s celou vaší sociální síť, nebo jen přáteli v Nike+.

3. Intervals. Pokud vás na běhání příliš neužije, ale raději si dáte do těla v podobě intervalového cvičení/workoutu, stáhněte si do telefonu aplikaci Intervals. Pomocí této aplikace můžete cvičit třeba intervalový trénink Tabata – efektivní pro spalování tuku, ale můžete zvolit i jiné intervalové cviky nebo si nastavit vlastní. I tato aplikace je kompatibilní s iWatch, které při každé změně intervalu zavibrují na zápěstí, což je mnohem pohodlnější než sledovat telefon.

Něco navíc – motivační hudba

zoom Zvětšit

GYM Radio – motivace naplno

Občas člověk potřebuje být jen sám se sebou, poslouchat svůj dech při běhu, soustředit se na cvičení, ale jindy naopak potřebuje motivaci. Potřebuje nabudit, potřebuje utéct od svých myšlenek či okolního vzruchu. V takovém případě si můžete nasadit sluchátka s vlastní hudbou nebo se můžete nechat namotivovat tím nejvíc motivačním online radiem, které nemá v Česku obdoby. GYM Radio můžete slyšet hrát v různých posilovnách po celé ČR, ale můžete si ho naordinovat i do svých sluchátek. V neplacené verzi si můžete zvolit hudební playlist zaměřený na posilování/cvičení, kardio nebo hudbu pro opravdu brutální trénink s těžkými váhami. Placená verze umožňuje volbu z dalších 10 playlistů – například pro crossfit, běh (running), bojové sporty (fight) i odpočinek (rest day) a další.



Komentáře

Ovu
Dobrý den, tak stahuji aplikaci Kalorické tabulky, jsem na ní zvědavá. Jinak pro milovníky sjezdovek na horách jsem našla zajímavý článek a porovnání sjezdovek. Pokud by si ho chtěl někdo přečíst tady je https://edufi.cz/clanky/8-lyzarskych-stredisek-jar ni-prazdniny/
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?