Nehubnete? Pozor na alkohol a večerní obžerství

Snažíte se dostát svému novoročnímu předsevzetí, že zhubnete nebo jste začala pomalu ladit formu na léto, ale nejde to podle plánu? Jedním z důvodu může být večerní obžerství. Jaké jsou nejčastější důvody bránící hubnutí?

Neodpustíte si alkohol

Ačkoliv se dá hubnout i s alkoholem, cestu k vaší vysněné postavě vám to neusnadní. Alkohol obsahuje ve větší či menší míře kalorie (dle zvoleného druhu a množství alkoholu) a krátkodobě zvyšuje hlad a chutě na nezdravé věci. Podstatné je také to, že způsobuje úbytek růstového hormonu a testosteronu, kvůli čemuž je omezena produkce dvou hormonů podstatných pro budování svalů. Mimo to zpomaluje regeneraci svalů po tréninku a může zvyšovat hladinu kortizolu v těle. "Nadbytek stresového hormonu kortizolu má negativní účinky na přibývání na váze, ukládání tuku v oblasti břicha a ztrátu svalové hmoty a síly," varuje fitness trenérka z Try Hard Gym a profesionální závodnice ve vzpírání Nikola Kičmerová za Fit Gym Havířov.

Zajímavost: Pokud máte na alkohol čas od času chuť, dejte si ho. Ale mělo by jít spíše o výjimečnou příležitost. Upřednostňujte kvalitní červené či suché bílé víno, případně šampaňské a kvalitní destiláty. Vyhýbejte se míchaným nápojům.

Držíte večer hladovku

zoom Zvětšit

Trenérka Nikča přes týden krabičkuje. O víkendu si dopřává jídlo bez omezení

O tom, jak často jíst, jak velké porce nebo kdy si dát poslední jídlo, toho bylo napsáno hodně. Většina zkušených odborníků na výživu se však shodne na tom, že je to značně individuální a není nezbytně nutné všem bez rozdílu tvrdit, že musejí jíst alespoň pět porcí denně či dokonce přestat jíst po páté hodině večer. To potvrzuje i Nikola Kičmerová, která je zastáncem toho, aby si každý našel individuálně vhodný jídelníček a režim. "Ne vždy jsou vzorové diety špatné. Často v nich člověk najde inspiraci na vyvážená jídla, ale vždy mu to musí zároveň i vyhovovat," říká trenérka a profesionální závodnice ve vzpírání.

Zajímavost: Abyste zhubla, nemusíte vynechávat plnohodnotnou večeři, zvlášť pokud byste se pak celý večer trápila hlady. Kromě toho večerní hladovka vede často k tomu, že začnete uzobávat různé maličkosti, které po sečtení dají podstatně více kalorií než plnohodnotné jídlo.

Jíte, když se zrovna nudíte

Jedení z nudy nebo zajídání smutku představuje velice snadnou cestu k tomu, abyste nejen zničila svou snahu zhubnout, ale zadělala si i na psychické problémy. Emoční jedení je totiž jedním z nejčastějších spouštěčů, které mohou vést až k záchvatovitému přejídání. Pokuste se proto vždy nejdříve zhodnotit, jestli máte opravdu hlad nebo se chystáte vybílit lednici, protože se nudíte. Při volbě jídla sáhněte po tom, které obsahuje dostatek kvalitních bílkovin a vlákninu. Bílkoviny přispívají k pocitu sytosti a vláknina pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. Snažte se rozptýlit. Jděte se projít, naložte se do vany nebo si třeba čtěte.

Zajímavost: Pokud se nemůžete chutí na něco dobrého zbavit ani poté, co jste si našla nějaké rozptýlení, netrapte se a něco malého si dopřejte. Zvolte však nějakou zdravější alternativu, například malou hrstku nesolených a nepražených oříšků, kousek proteinové tyčinky nebo malý kousek vysokoprocentní čokolády. Dejte si však pozor na množství!

Po večeři si dáte dezert

zoom Zvětšit

Sladké si nemusíte strikně odpírat. Pouze se naučte svým chutím porozumět

Při výjimečných příležitostech či návštěvě restaurace není důvod si sladkou tečku po večeři odpírat, avšak neměl by se z toho stát každodenní zvyk. "Není žádná tragédie, když si sem tam dáte něco sladkého, a to dokonce ani večer. Při snaze o redukci hmotnosti byste však měla své chutě na sladké dobroty držet pod kontrolou. Jakmile svým chutím a celkově potřebám porozumíte, můžete si jídlo dopřávat bez výčitek a strachu z toho, že přiberete," tvrdí Nikola Kičmerová a dodává, že za přehnanými chutěmi na sladké může stát nedostatečný a nekvalitní spánek, nutričně nevyvážené jídlo s nedostatkem bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů. Zkuste se na to více zaměřit.

Zajímavost: Hubnutí, udržování nebo nabírání svalů je postaveno na energetické bilanci. Pokud máte svůj příjem a výdej správně nastavený a váš jídelníček se primárně skládá z nutričně vyváženého jídla, není nutné, abyste si sladké dezerty striktně odpírala. Mimo to i mlsat se dá zdravěji. Při pečení můžete použít například pohankovou mouku, ovesné vločky a oříšky a k slazení používat například ovoce. Možností existuje nespočet.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?