Nehubnete? Na vině jsou emoce

Při hubnutí nerozhoduje pouze jídelníček. Jedním z častých důvodů, proč ručička na váze stoupá a vaše oblíbené džíny se podezřele zmenšují, jsou emoce!

Psychika je úzce spojena se zdravím

Náš psychický stav nemalou měrou ovlivňuje hubnutí a celkově zdraví. Možná jste to zažili na vlastní kůži. Měli jste správně nastavený jídelníček, dostatek pohybu, ale nebyli jste v psychické pohodě (dlouhodobý stres, vztahové problémy, potíže v práci, deprese a další), takže vám hubnutí či naopak nabírání svalů nešlo. A není divu! Při dlouhodobém nebo taky chronickém stresu, který vzniká v důsledku přetížení, se aktivizují obranné mechanismy, dochází k narušení rovnováhy a v mnoha případech i ke zpomalení metabolismus, což nahrává ukládání tuku a následně obezitě.

TIP: Chtěli byste vědět, jaká by měla být Vaše ideální váha? Vypočítejte si hodnoty Vašeho zdraví pomocí BMI kalkulačky.

V ohrožení je imunitní systém i střevní mikrobiom

zoom

Ve stresu jíme jednoduché cukry a tuky

Dlouhodobý stres má negativní dopad na imunitní systém i zažívání. Mimo to tělo ve stresu potřebuje více energie, kterou čerpá především z jednoduchých cukrů a tučných jídel, což postavě ani zdraví neprospívá.

Hormony v akci

Během stresu se ve vyšší míře vyplavuje hormon kortizol, který krátkodobě stimuluje odbourávání sacharidů a přeměnu tuků na energii. V praxi to znamená, že čím více kortizolu se vyplatí, o to větší budete mít chutě na sladké a nezdravé potraviny.

Eliminujte stres

Odbourejte ze svého života dlouhodobý stres. Snažte se myslet pozitivně, relaxujte, meditujte a pro své každodenní starosti najděte ventil - například sport. Pokud si nejste jistí, co u vás stres způsobuje, neváhejte se obrátit na odborníka. Pomůže vám odhalit, co je příčinou chronického stresu a společně najdete řešení, jak se ho zbavit.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?