Nadváha jako nový trend? Ne, v žádném případě

Proč bychom neměli podléhat módním vlnám, které tvrdí, že mít nadváhu je v pořádku? Je obezita epidemií? Víte, jak funguje organismus mladého obézního člověka? Obezita například urychluje stárnutí, snižuje očekávanou délku života a zvyšuje riziko předčasné smrti.

Za obezitou nestojí pouze hromada jídla a lenost

zoom Zvětšit

Obezitu způsobuje i nadměrný stres

Obezita se nejčastěji pojí s příjmem nezdravých potravin a nedostatkem pohybu. Nicméně i když nejsem příznivcem lenivých lidí a mnozí nad tím, co jedí skutečně příliš nepřemýšlejí, věřím tomu, že ne vždy stojí za tloušťkou právě tyto dva faktory. Obezitu způsobuje i přehnaná snaha zhubnout (nezdravé dietování), nedostatek spánku, ale i zdravá výživa, která však není vhodná pro konstituční typ daného člověka. K obezitě může vést i užíváním některých léků, nadměrný stres (v práci, partnerství), závislost na průmyslově zpracovaných potravinách a v neposlední řade genetické predispozice. Ve všech těchto případech by však mělo platit, že by se na to člověk neměl vymlouvat, ale měl by hledat způsoby, jak dosáhnout zdravého těla a cítit se v něm dobře. V případě nutnosti se nebát vyhledat odbornou pomoc, čímž ale nemyslím rádoby výživové poradce, kteří posílají svým klientům jeden univerzální jídelníček a o zdravotní stav a především individualitu člověka nejeví sebemenší zájem.

Obezita – globální epidemie, která je skutečná

V současnosti se neustále skloňují slova jako pandemie či epidemie v souvislosti s koronavirem. Opravdovým problémem a epidemii není koronavirus, ale obezita, která zapříčiňuje celou řadu zdravotních problémů. Mimo jiné je rizikem i při koronaviru, což ale není ničím překvapivým. Obézní lidé mají obecně horší zdravotní stav, trpí vysokým krevním tlakem a cukrovkou, mají srdeční problémy, potíže s ledvinami nebo trpí chronickými problémy. To vše může zvyšovat riziko horšího vývoje nákazy. Nutno však podotknout, že se to netýká pouze koronaviru!

Obézní člověk má horší imunitu. Jeho hospitalizace hrozí i při klasické chřipce

zoom Zvětšit

Obézní člověk má horší imunitu

Jedním z důvodů, proč jsou obézní lidé rizikovou skupinou v souvislosti s koronavirem nebo třeba chřipkou, je jejich vyšší náchylnost k infekcím. Podle některých studií má obézní člověk v chřipkové sezóně 1,45 až 2,12krát vyšší riziko, že bude hospitalizován kvůli onemocnění dýchacího systému, ve srovnání s člověkem s normální hmotností. Zhoršená je i funkce imunitního systému, existuje vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění, onkologických onemocnění nebo cukrovky II. typu. Průkazné u obézních lidí je i vyšší riziko demence, a to včetně Alzheimerovy choroby. Po výčtu těchto problémů, který není ani zdaleka úplný, je prakticky nemožné obdivovat ženy či muže propagující nadměrnou módu, nebo je dokonce na sociálních sítích i v reálném životě chlácholit a skládat jim poklony o tom, jak jim nadbytečný tuk sluší. Vždyť tady nejde o to, jestli umíme nadbytečné tuky nosit, ale o to, co se v organismu obézního člověka odehrává a jaké nemoci to způsobuje.

Alarmující je rostoucí výskyt obezity u dětí

Pokud se budeme bavit o nárůstu obezity, je nutné zmínit fakt, že rostoucí je výskyt obezity také u dětí. Ten naneštěstí stále stoupá. A zároveň s tím se zvyšuje i pravděpodobnost, že obézní děti se stanou obézními dospělými. A tento trend pak nejspíš bude dál a dál pokračovat. Nabízí se tedy otázka, jak současnou epidemii obezity řešit?

Zdravé jídlo, pohyb, čerstvý vzduch a spánek

zoom Zvětšit

Jezte zdravé a kvalitní jídlo

Klíčové je dodržování zásad zdravé výživy a pravidelného pohybu. Zkuste se zaměřit na skutečné potraviny, začněte se pravidelně hýbat (najděte si pohyb, který vás bude bavit a naplňovat), pobývejte co nejčastěji na čerstvém vzduchu a slunci, dostatečně spěte. Mimo to by se ale podle mě mělo přestat s propagací tloušťky jako něčeho, co je normální a zdravé. V žádném případě netvrdím, že každý z nás musí být dokonale štíhlý nebo mít vyrýsované svaly. Jde pouze o to nebýt obézní v zájmu zachování vlastního zdraví.

Bojujete za normální tělo? Stanovte si hranici

Doporučuji zvážit také to, u koho budete při své cestě za vysněnou postavou čerpat inspiraci. Například v poslední době se na sociálních sítích objevuje stále více příspěvků od holek, které přešly z jednoho extrému do druhého. Po letech diet, hladovění a mnohdy extrémního cvičení se rozhodly „ozdravit“ své tělo, jak to samy nazývají. U mnohých z nich jde však spíše o návrat k normálnějšímu způsobu stravování, které má za následek přibírání na váze. To je naprosto v pořádku, avšak pouze do chvíle, než toto „ozdravování“ začne pomalu, ale jistě přecházet v nekontrolovatelné nabírání a ospravedlňování, že tloušťka je v pořádku. Pokud chcete bojovat za normální tělo, bojujte. Mějte však na mysli to, že obezita není jen estetický problém. V tom nejhorším případě obezita dokáže snížit délku života či zvýšit riziko předčasného úmrtí. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.