Mýty o nebankovních půjčkách

Možnosti půjčit si peníze on-line dnes pravidelně využívá každý čtvrtý Čech. Ať už na překlenutí několika dnů před výplatou či na pokrytí drobných výdajů. Negativní zkušenost s některými nepoctivými či předraženými poskytovateli on-line půjček však hází špatné světlo i na poctivé instituce, které vám mohou vytáhnout trn z paty často i lépe než banky.

Přečtěte si o nejčastějších nepravdivých mýtech, které tak o nebankovních půjčkách vznikají.

Mýtus č. 1: Všechny on-line půjčky jsou podvodné 

Mýtus, za který mohou někteří nebankovní poskytovatelé úvěrů, lichváři a další podnikatelé praktikující ne zrovna důvěryhodné metody v oblasti financí. S těmi má česká společnost bohužel až moc zkušeností, a tak je dobrá pověst ohrožena i u jiných institucí slibujících rychlé, avšak poctivé vyřízení úvěru. 

S novelou zákona o úvěru pro spotřebitele z prosince 2016 však v této oblasti zaznamenáme několik změn k lepšímu. Z trhu díky přísnější legislativě z trhu vymizely nekalé společnosti, jejichž způsobem obživy se dá přirovnat k lichvě. Nový zákon nejenže zpřísňuje pravidla pro poskytování úvěrů, navíc ale také hrozí nemalými sankcemi v případě nedodržení všech podmínek. 

Mýtus č. 2: Krátkodobé online půjčky jsou nevýhodné 

Toto obecné mínění opět pramení ze zkušeností lidí s pochybnými finančními institucemi. Některé z nich opravdu nabízí krátkodobé on-line půjčky, které se za žádnou cenu nevyplatí. Na českém trhu ale najdeme i nebankovní poskytovatele krátkodobých půjček, jejichž poplatky za poskytnutí úvěru jsou srovnatelné jako v bance

Při výběru poskytovatele on-line půjčky je třeba být opatrný a vždy si ověřit, kolik za půjčku doopravdy zaplatíte. S tím souvisí i nutnost číst veškeré smlouvy, a to i přesto, že je fyzicky nepodepisujete. 

Mýtus č. 3: Vysoké RPSN vždy značí nevýhodné podmínky 

RPSN neboli roční procentní sazba nákladů je údaj, který udává, kolik za půjčku zaplatíte po dobu jednoho roku. V případě krátkodobé půjčky je ale takové srovnání zcela zavádějící, protože náklady na půjčku, kterou klient zaplatí během několika týdnů, se přepočítávají na období celého roku. 

RPSN navíc není hlavním ukazatelem výhodnosti půjčky. Vždy je třeba ověřit si celkové náklady, a to jak v bance, tak u nebankovní společnosti. 

Mýtus č. 4: Banky mají vždy výhodnější podmínky 

Existuje nepřeberné množství společností, které půjčky nabízí. Některé z nich jsou extrémně nevýhodné a lidé by se jich měli vyvarovat. Jsou tu ale také nebankovní společnosti, které nabízí půjčky cenově srovnatelné s produkty v bankách. Jejich další výhodou je navíc rychlost, s jakou je půjčka schválena a vyřízena. 

Banka svým klientům sice ráda pomůže a peníze poskytne, schvalování úvěru však nějakou dobu trvá. Pokud tedy klient potřebuje peníze ihned a jedná se o malý finanční obnos, banka je v takovém případě v nevýhodě. 

Navíc jsou na trhu také nebankokvní společnosti, které vám dají první půjčku zcela zdarma, tedy bez poplatků a úroků. Stačí si jen vybrat. 

Mýtus č. 5: Krátkodobá půjčka je zbytečný luxus 

Pokud si potřebujete půjčit na dovolenou nebo na dárky k Vánocům, pak je krátkodobá půjčka opravdu spíše zbytečný produkt. Využití naopak najde v neočekávaných životních situacích. Rozbil se vám drahý spotřebič? Je třeba zaplatit nečekanou opravu auta? Pokud jste s takovým nákladem nepočítali a nemáte ke konci měsíce dostatek peněz v rodinném rozpočtu, je právě rychlá půjčka řešením. 

Peníze dostanete rychle a půjčku splatíte hned po výplatě. Například ve Skandinávii běžně tyto půjčky používají lidé, kteří mají proměnlivý příjem. To jsou například obchodníci, podnikatelé nebo umělci. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!