Menstruace a bylinky: Zabírají na bolest?

Menstruační cyklus mnohdy provázejí křeče a další nepříjemné příznaky jako pocit nadýmání a zadržování vody, akné, zvýšená chuť k jídlu, úzkost nebo napětí. Jak si s tím šetrně poradit? Zkuste sílu bylinek.

Hluchavka bílá

zoom Zvětšit

Čaj z hluchavky pijte třikrát denně

Tato bylinka s bílými květy je skvělá při silné, bolestivé a nepravidelné menstruaci. Hluchavka bílá dokáže zmírnit rovněž předmenstruační migrény nebo dokonce nervové potíže spojené s depresemi. Hluchavku si připravte jako čaj a pijte ho třikrát denně. S pitím čaje z hluchavky můžete začít už pár dní před menstruací a pak pokračovat během samotného menstruačního cyklu.

Drmek obecný

Účinky této rostliny na ženské obtíže byly známy už v antice. Drmek obecný může pomoct nejen při bolestivé menstruaci, ale dokáže upravit i menstruační cyklus (nepravidelná menstruace, krvácení z dělohy či nadměrné krvácení při menstruaci). Doporučuje se také ke zmírnění příznaků PMS a menopauzy jako náladovost, úzkost nebo nespavost.

Třezalka tečkovaná

zoom Zvětšit

Třezalka tečkovaná zmírňuje příznaky PMS

Další rostlinkou působící blahodárně na ženský cyklus je třezalka tečkovaná, jejíž užívání je spojováno zejména se zmírněním příznaků PMS, jako jsou mírné až středně těžké deprese, podrážděnost nebo únava. Ženám se doporučuje i v období klimakteria, jelikož stabilizuje hormonální výkyvy. Je vhodná jako doplněk ke klasické léčbě.

Kontryhel obecný

Kontryhel obecný je ideální při zánětlivých ženských onemocněních i klimakterických problémech. Díky obsahu tříslovin, které se vyznačují stahujícím účinkem, kontryhel pomáhá při dlouhé a silné menstruaci. Napomáhá prokrvit dělohu a pánev, čímž může stimulovat pravidelnou menstruaci. V neposlední řadě zmírňuje bolest.

Maca peruánská

zoom Zvětšit

Maca pomáhá při hormonální dysbalanci

Maca peruánská se užívá zejména v Jižní Americe v souvislosti se zvýšením plodnosti a libida. Zlepšuje hormonální nerovnováhu a kvalitu spermií u mužů. Nápomocná je však i při hormonální dysbalanci či menopauze. Benefity může poskytovat i po stránce psychické, a to nejen během menstruace.

Ploštičník hroznatý

V lidovém léčitelství je ploštičník hroznatý doporučovaný při ženských potížích, jako jsou nepravidelná menstruace či zmírnění bolestí a křečí při menstruaci. Ploštičník působí na serotoninový systém, díky čemuž dokáže ztlumit projevy úzkosti a deprese. Další jeho schopností je zmírnění symptomů PMS a menopauzy.

Andělika čínská

zoom

Užívání bylinek konzultujte s lékařem

Andělika čínská neboli děhel čínský je bylina známá i pod populárním, i když nepřesným názvem, ženský ženšen. Tento název se uchytil zejména díky vynikajícím účinkům při ženských obtížích. Extrakt z kořene se využívá při nepravidelné, nedostatečné či naopak příliš silné menstruaci. V lidovém léčitelství se dokonce uvádí, že tato rostlinka přispívá  k rovnováze ženských hormonů.

Zajímavost: Ačkoliv bylinky mohou být jedním z řešení bolestivé menstruace či dalších obtíží, při užívání těchto bylin je nezbytné poradit se s lékařem. Je důležité sledovat také současně podávaná léčiva, aby nedocházelo k jejich interakci.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!