Krásná bez chemie a zdravotních rizik

V Česku se to jen hemží odborníky na výživu. Denně vycházejí články o tom, co máme jíst, abychom byli zdraví. Ochotně si platíme fitness trenéry, přitom velmi často opomíjíme další rizikový faktor pro naše zdraví. Používáme ke zkrášlování a péči o tělo přípravky plné chemie! Nejvyšší čas to změnit.

Máte problém otěhotnět? Změňte zubní pastu

zoom Zvětšit

Pozor na zubní pasty obsahující sacharin

Mnohé zkrášlovací přípravky obsahují zdraví škodlivé látky, potenciální karcinogeny či dokonce hormonální disruptory (DDT), přičemž podle některých studií mohou DDT vést až k poruchám plodnosti, podporovat vznik endometriózy a vývojových vad. Mezi další časté nebezpečné látky vyskytující se v kosmetice patří například formaldehyd, ftaláty, parabeny, toxické olovo, kadmium nebo třeba antibakteriální látka triklosan, kterou obsahují některé zubní pasty. „Triklosan obsažený v některých zubních pastách má za úkol ničit škodlivé bakterie, zároveň však přispívání k řadě zdravotních rizik, jako jsou rezistence vůči bakteriím, hormonální problémy nebo poruchy zdraví střev,“ varuje výkonná ředitelka společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa Ing. Zuzana Heiník Bělová. Pozor si dejte také na chlorhexidin. Ten způsobuje vysušování a přecitlivělost sliznice a mimo jiné také způsobuje šedý odstín zubní skloviny. Mezi rozporuplné složky zubních past patří ještě i umělé sladidlo sacharin. „Dávejte vždy přednost zubním pastám bez nebezpečných syntetických sladidel. Vybírejte zubní pasty s přírodními složkami, jako jsou xylitol, manitol, extrakt ze stévie nebo sukralóza,“ radí Zuzana Heiník Bělová.

Používejte přírodní pastu nebo si vyrobte vlastní

zoom Zvětšit

Vybírejte si pasty bez agresivních abraziv

Podle mnohých stomatologů je ze všeho nejdůležitější, jakým způsobem si zuby čistíme a dokonce k tomu nemusíme používat žádnou pastu. Na druhou stranu uznávají, že s zubní pastou je čištění příjemnější, cítíme díky tomu v ústech větší svěžest a pokud zvolíme kvalitní a správnou zubní pastu, má to i zdravotní význam. Zubní pastu si můžeme vyrobit dokonce i sami doma. Stačí smíchat lžičku kurkumy, lžičku kokosového oleje a přidat pár kapek peprmintového oleje pro větší pocit svěžesti. A je hotovo. Pozor na recepty na výrobu domácí zubní pasty s jedlou sodou. Jedlá soda je abrazivní látka a i v malém množství může poškodit zubní sklovinu. Z kupovaných zubních past jsou nejlepší variantou přírodní pasty. „Doporučuji vyzkoušet přírodní pasty SPLAT nebo Biomed, které obsahují velké množství přírodních rostlinných extraktů, esenciálních olejů a cenných složek. Jedná se například o bioaktivní vápník, hydroxyapatit vápenatý, který je základním stavebním kamenem zubní skloviny, enzymy z papáji či ananasu, mateří kašičku, heřmánek, šalvěj, aktivní uhlí a celou řadu dalších unikátních složek. Přírodní pasty Biomed neobsahují fluorid, chlorhexidin, triklosan, SLS (sodium lauryl sulfát – škodlivé pěnidlo), parabeny ani agresivní a abrazivní složky,“ říká Bělová z BELdental.

Zbavte se krémů a šamponů se silikonem

zoom Zvětšit

Silikon v šamponech? Falešný lesk

Silikon je přísada, která se výrobcům velmi zalíbila. Používají ji v krémech i přípravcích na vlasy. „Šampony a stylingové přípravky se silikony dodají vlasům jemnost, lesk a objem, což zní sice skvěle, jenže syntetický silikon vlas obalí, naruší jeho ohebnost a vlasy se vám začnou lámat.  Díky silikonům vlas sice vypadá dobře zvenčí, ale je to jen pozlátko. Kromě toho při používání vlasových přípravků se silikonem, do vlasů hůře pronikají výživné látky a tím pádem není možné, aby se kvalita vlasů jakkoli zlepšila. Škodlivý vliv mají silikony i na pokožku hlavy. Ucpávají póry, vlasy se více mastí a vznikají lupy,“ tvrdí zakladatelka e-shopu Curly Myself a specialistka na kudrnaté vlasy Renáta Stiborová. Z vlastní zkušenosti doporučuje značky jako Innersense, Flora & Curl, Shea Moisture, Giovanni Cosmetics nebo As I am, které jsou bez silikonů, parabenů, umělých barviv, parafínu a jakékoliv další chemie. Kromě toho se jedná veganské produkty netestované na zvířatech. Pozor! Syntetický silikon je škodlivý i v krémech a make-upech. Po jejich použití máte sice pocit vyhlazené hebké pokožky, ve skutečnosti se ale vaše pleť dusí a pot, který vyplavuje škodlivé látky, se neodpařuje, ale vrací se do ní zpátky.

Dejte přednost jednoduchým přípravkům s certifikátem

zoom Zvětšit

Dejte přednost přírodním produktům


Při výběru kosmetiky, vlasových přípravků či zubních past dejte přednost jednoduchým přirozeným přípravkům. Nebojte se zkoušet nové produkty od různých firem, vždy se však snažte upřednostnit přírodní produkty – ideálně s BIO a fair trade certifikáty, netestované na zvířatech. Podpořte domácí výrobu a české firmy. Pokud vás odrazuje vyšší cena, zkuste se zamyslet nad tím, jaké přípravky a v jakém množství skutečně potřebujete. Raději nakupte pár kvalitních produktů, než abyste si zaplnili domácnost levnou nebezpečnou kosmetikou. Zuzana Heiník Bělová k tomu ještě dodává, že ne vždy si za kvalitu připlatíme. „Například šetrná bělicí pasta na citlivé zuby Biomed Superwhite, která je vhodá i pro vegany, vychází kolem 79 korun, což je srovnatelná cena s řadou běžně dostupných past, které nejsou zdaleka tak kvalitní,“ říká Bělová.

5 tipů na závěr, čemu se v přípravcích vyhnout

1. Parabeny mohou ovlivňovat hormonální rovnováhu v těle a některé průzkumy naznačují, že mohou způsobovat rakovinu.

2. Silikony ve vlasových přípravcích znemožňují, aby se do vlasů dostaly výživné látky. Po silikonech se vlasy více mastí. Pokud používáte krémy a zkrášlovací přípravky obsahující silikon, mohou se vám více ucpávat póry a zhoršuje se přirozený proces regenerace.

zoom Zvětšit

Vsaďte na jednoduchost


3. SLES/SLS (sodium lauryl sulfát) je pěnidlo, které se používá v šamponech, sprchových gelech a zubních pastách. Vysušuje a dráždí pokožku. Způsobuje alergie.

4. Parafín (tuhý vosk) ulpívá na povrchu pleti, ucpává póry a znečišťuje pokožku.

5. Formaldehyd (nebezpečný konzervant) se běžně nachází v šampónech, kondicionérech, sprchových gelech, tekutých mýdlech, pleťové vodě a dalších přípravcích. Může způsobovat nebo zhoršovat kožní problémy a o některých konzervantech je dokonce známo, že způsobují rakovinu. POZOR! Řada společností nepřidává čistý formaldehyd do svých výrobků, proto je na obale místo toho uvedena jedna z několika chemických látek tzv. uvolňovačů formaldehydu (Hydroxymethylglycinate, Quaternium-15, Bronopol, DMDM hydantoin, Imidazolidinyl urea apod.). Naproti tomu existují bezpečné konzervanty, které se nacházejí v certifikované přírodní kosmetice. K přírodním konzervantům patří například alkohol (ethanol), který ale vysušuje pokožku. Mezi bezpečné konzervanty se dále řadí například Formic acid, Dehydroacetic acid, Sodium Salicylate a další.



Komentáře

VeronikaEma
V NT kosmetice jedu už několik měsíců a jsem moc spokojena.
Hubák
Mně přírodní kosmetika bohužel vůbec nevyhovuje. Stokrát jsem jí dala šanci a stokrát nic.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.