Karboxyterapie – zbraň proti stárnutí

Karboxyterapie je revoluční metodou pro ty z vás, kteří touží po mladistvém a zdravém vzhledu pokožky, bez invazivního zásahu plastického chirurga. Onou kouzelnou ingrediencí a podstatou terapie je úplně obyčejný plyn oxidu uhličitého (CO2), který je tzv. „plynovými injekcemi“ aplikován pod kůži.

img

Základním komponentem je nádrž s plynem CO2, napojená plastovou trubicí na regulátor průtoku.

Pohled do historie

Počátky karboxyterapie sahají již do 30. let minulého století, kdy byly objeveny blahodárné účinky CO2 ve francouzských lázních Royal. Tehdy pobyt v koupelích obohacených oxidem uhličitým výrazně urychloval hojení ran.

Jaká jsou klinická využití karboxyterapie?

Karboxyterapie je využívána zejména k léčbě tmavých kruhů pod očima, k léčbě strií, hypertrofických i keloidních jizev, k redukci celulitidy a k neinvazivnímu odstranění tukových nadbytků v oblasti obličeje, břicha a stehen.

Jak karboxyterapie funguje?

Princip této metody je ukryt v jednoduchosti, a sice v prostém využití CO2, který je nedílnou součástí našeho bytí. Kyslík, který vdechujeme do plic, je přenášen pomocí červených krvinek buňkám. Buňky kyslík využijí a odpadovým produktem jejich činnosti je CO2, který je červenými krvinkami odveden zpět do plic, odkud ho vydechneme. Pokud tedy „oblafneme“ tělo a zvýšíme koncentraci CO2 v kritických oblastech, vyprovokujeme tím krvinky k akci. Tato zvýšená aktivita má za následek zlepšení krevního oběhu a tím i dosažení žádaného efektu v oblasti, kterou jsme se rozhodli na našem zevnějšku „vytuningovat“.

Jak si karboxyterapie poradí s tukovými buňkami?

zoom Zvětšit

Karboxyterapie nebolí.

Pro odstranění tukových buněk je CO2 vpichován specifickou technikou, a to ve větším množství, než při ošetření kožních defektů. Oxid uhličitý je pro tukové buňky přímo toxický, takže po jeho aplikaci doslova explodují. Poté je tělo přirozeným způsobem vyloučí. Jaké další výhody karboxyterapie přináší? V závislosti na vyvolání zvýšeného krevního oběhu v oblasti aplikace CO2 je také podpořena tvorba dermálního kolagenu. Ten formuje pokožku a dává jí mladistvý vzhled. 

Průběh karboxyterapie 

Základním komponentem je nádrž s plynem CO2, napojená plastovou trubicí na regulátor průtoku. Stupeň průtoku reguluje lékař. Plyn proudí do sterilní hadičky, jejíž součástí je filtr, zachycující možné stopy nečistot. Na filtr je napojena úzká jehla, pomocí níž je plyn do podkoží aplikován.

Co během aplikace CO2 cítím? 

Karboxyterapie nebolí. Lékař před zákrokem nanese znecitlivující krém, který eliminuje nepohodlí spojené s vpichem jehly. Reakce na samotnou aplikaci plynu se různí dle typu ošetřované oblasti. U ošetření očních partií dojde k lehkému otoku, u ošetření strií můžeme pociťovat svědění – oba tyto příznaky do 5-10 minut po ukončení aplikace ustoupí. Ošetření jizev je takřka bezbolestné, protože v této tkáni jsou přerušena nervová vedení. V případě odstraňování tukových polštářků pociťují pacienti pnutí podobné tlaku, který na naší paži vyvíjí nafukovací manžeta během měření tlaku tlakoměrem. Dále je pociťována horkost a lehké brnění, obojí však do 24 hodin vymizí. 

Má karboxyterapie skrytá rizika či vedlejší účinky?

zoom

Pohmožděniny bývají patrné zejména v oblasti paží a stehen.

Oxid uhličitý je přirozeným prvkem v našem těle i v přírodě, proto žádná rizika nepřicházejí v úvahu. Jediným vedlejším účinkem je možný vznik modřin v důsledku aplikace plynu pomocí injekčních jehel. Pohmožděniny bývají patrné zejména v oblasti paží a stehen. Pokud tedy preferujete bikiny před neoprenem, nepodstupujte tuto kůru méně, než dva týdny před plánovanou dovolenou. 

Délka a počet potřebných ošetření

Délka jedné léčebné kůry je v rozmezí 15 až 30 minut. Pro dosažení žádoucího efektu je potřeba aplikaci 3-12krát zopakovat. Počet opakování závisí na rozsahu a typu ošetřované oblasti. Celý proces by měl být rozložen do jednoho týdne. Abychom si zachovali trvalý efekt, stačí jednou za 6 měsíců absolvovat tzv. „udržovací“ ošetření, čímž se vypořádáme s nemilosrdným zubem času. Cena jednoho ošetření se na českých dermatologických pracovištích pohybuje se okolo 700 korun. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.