Kam na zmrzlinu (nejen) v Praze

K létu neodmyslitelně patří koupání, opalování, Aperol Spritz a zmrzlina. Hodně zmrzliny! A protože v redakci Omlazení patřím mezi největší zmrzlinové závisláky, mám dokonalý přehled o tom, kde dělají tu vůbec nejlepší. Klasickou i veganskou.

Nejlepší zmrzlina v Praze

Crème de la Crème

zoom Zvětšit

Nejlepší veganská zmrzlina v Praze

Bezkonkurenčně nejlepší italskou zmrzlinu v Praze dělají v Crème de la Crème na Husově ulici. V nabídce mají ovocné sorbety bez živočišných složek (tradiční jako mango, jahoda, lesní plody, ale i netradiční jako jahoda s thajskou bazalkou, meloun Cantalup, grenadina, rebarbora, sicilský pomeranč s vínem Prosecco), smetanové zmrzliny (např. Malaga, levandule, vanilka, tiramisu, hořká čokoláda s karamelem a mořskou solí, banán v čokoládě) a neovocné veganské zmrzliny (karamel, lískový oříšek, slaný arašíd, pistácie, hořká čokoláda a další). Zmrzlinu si můžete dát v několika velikostech, samozřejmostí jsou veganské kornoutky a navíc mají v Crème de la Crème tu nejlepší zmrzlinu za tu nejlepší cenu! Jakmile jednou ochutnáte, nebudete chtít jít jinam.

Puro Gelato

Výbornou italskou zmrzlinu dostanete v Puro Gelato na Výtoni, ul. Na Hrobci. I tady si zakládají na kvalitě a čerstvosti použitých potravin, ve zmrzlinách nenajdete konzervanty, umělá barviva a přísady. Výběr chutí je rozmanitý (lesní plody, pomeranč, jahoda, mango, fíky a mascarpone, čokoláda s mátou včetně méně tradičních chutí jako guava, maracuja, bazalka a další) a na zmrzlině si tady pochutnají i vegani. Pro mě je sice srdcovou záležitostí Crème de la Crème, ale pokud neradi chodíte stále na stejná místa, pak Puro Gelato rozhodně navštivte.

Gelateria&Caffé Amato

Budete-li poblíž Letné, konkrétně na Heřmanově ulici v Praze 7, ochutnejte zmrzlinu v Gelateria&Caffé Amato, kde si zakládají na kvalitních surovinách bez použití polotovarů, bez barviv, konzervantů či umělých aromat. Jejich zmrzliny jsou vyrobené z čerstvého sezónního ovoce, podle čehož se odvíjí nabídka příchutí. V nabídce můžete narazit například na sorbety z jahod, malin, borůvek, hrušek, lesních plodů, manga, banánů i různých druhů zeleniny a dalšího ovoce. Nechybí mléčné zmrzliny (čokoládová, pistáciová, vanilková, káva, karamel aj.), ale ani bezlepkové nebo veganské a bezlaktózové zmrzliny. Prostě paráda!

Angelato a Zmrzlinář

Kvalitní zmrzlinu dostanete také ve vyhlášeném Angelato na Starém Městě, ul. Rytířská. Angelato používá kvalitní suroviny a mimo to je při výrobě zmrzliny velice kreativní. V nabídce se objevují zajímavé příchutě jako například parmazánová, dýňová, rýžová, rebarborová, bezová, avokádová, olivová, kopřivová, ale i tradiční smetanové (vanilka, čokoláda, káva, lískový oříšek, višeň, tiramisu, mandle a další) či sorbety (ananas, pomeranč, karotka, jablko, žlutý meloun aj.). Na zmrzlině si tady pochutnají i vegani. Mínusové body dávám zmrzlinářství Angelato za ceny, kterou jsou podle mě zbytečně vysoké, ale na netradiční příchuť zmrzliny si tam sem tam zajdu.

Velmi kvalitní je i zmrzlina u Zmrzlináře na ulici Slezské (Praha 2). Cíleně tam sice nechodím, ale když jdu kolem, obvykle neodolám. V nabídce mají vždy čtyři základní druhy – čokoládu, vanilku, jahodu a pistácii. Dalších dvanáct druhů obměňují. Jako velké plus je pro mě to, že polovinu nabídky tvoří sorbety, které si může dát i vegan nebo člověk s intolerancí na laktózu či lepek.

zoom

Nejlepší zmrzlina v Brně

Božský kopeček

V Brně je naprosto jedinečný Božský kopeček Tutti Frutti, který se specializuje nejen na veganské zmrzliny, ale především má v nabídce velmi netradiční druhy zmrzliny. Zmrzlinu od Božského kopečku jsem poprvé ochutnala na Zmrzlinovém festivalu v Praze, kde měli v nabídce například černý bez, mango, ostružinu a kandovaný pomeranč, pražený kokos (mňam!), tonkabobby a višně, durian a granátové jablko (Durian je smradlavé exotické ovoce, což mě ale neodradilo a zmrzlinu z durianu jsem ochutnala. Řekněme, že to je opravdu příchuť pro fajnšmekry), bergamon a thajskou bazalku, tahitskou vanilku, čokoládu s mátou, kiwi s bazalkou, jahodu a bazalku a balsamico, lékořici, grep se šalvějí a luxusní makovou. Jakmile budu mít cestu do Brna, rozhodně si na Božský kopeček zajdu a doporučuji zvážit výlet směrem na Brno i vám.

Nejlepší zmrzlina v Ostravě a okolí

Cukrárna Ollies

V Ostravě mají výbornou zmrzlinu v cukrárně Ollies ve Vítkovicích. Zmrzlina je lahodná, poctivá a bez chemie, bohužel chybí nabídka čistě rostlinných zmrzlin (sorbety obsahují rovněž živočišný prvek), což je velká škoda. Ve stále nabídce tam mají čokoládu, pistácii, vanilku a malinový sorbet, další druhy se různě střídají. Co rozhodně musíte ochutnat je lotusová zmrzlina (ze sušenek Lotus) nebo sorbet mango. Tyto příchutě ovšem nejsou ve stálé nabídce.

zoom Zvětšit

Luxusní višně v čokoládě u Böhmů

Zmrzlinářství u Böhmů

Pokud byste měli cestu do Havířova, což je přibližně 20 kilometrů od Ostravy, nenechte si ujít poctivou zmrzlinu ve zmrzlinářství U Böhmů na Náměstí republiky. Rodinné zmrzlinářství u Böhmů je pro mě stejně jako Crème de la Crème srdcová záležitost. Nabídka zmrzlin je obrovská. Vegani si můžou dát sorbet (mango, malina, jahoda, lesní plody a další) nebo výbornou tmavou čokoládu (u každé zmrzliny je popis alergenů). Pokud na čistě rostlinné verzi zmrzliny netrváte, doporučuji Zakynthos, špičkovou (chutná přesně jako zákusek špička) nebo třeba slaný karamel. Zmrzlina, která vám u Böhmů vezme dech, je točená okurková, která ovšem není ve stálé nabídce.

Top tip aneb pravá italská

zoom Zvětšit

Nejlepší zmrzlina v celé Itálii

Gelateria il Castello

Pro opravdové zmrzlinové závisláky, fajnšmekry a zároveň cestovatele mám jeden zmrzlinový TOP tip. Budete-li cestovat do Itálie, kamkoliv do Itálie, najděte si čas, nehleďte na to, kolik kilometrů si zajedete od svého primárního cíle a navštivte Gelateria il Castello v Rimini (via Dario Campana 1). Věřte, že takovou zmrzlinu jste ještě nejedli! Každý měsíc jsou v nabídce nové (jiné) příchutě. V nabídce je klasika (která ale nechutná klasicky, to prostě musíte zkusit) jako pistácie, čokoláda, kokos, madle, lískový oříšek, ale i takové příchutě, na které jen tak někde nenarazíte (čokoládové fondue, ricotta a fíky, bílý jogurt, gianduja, likér, mango a passion fruit, New York Cheesecake a další). Gelateria il Castello má v nabídce i čistě rostlinné zmrzliny. Jednoduše TOP!



Komentáře

askim
Já v Praze vždy zajdu do Ovocného světozoru, jejich výběr asi 30 zmrzlin je nepřekonatelný a chuť fantastická( miluju jejich makovou, marcipánovou a malinovou, ale ještě mi jich hódně chybí ochutnat) Jsou vyhlášení i svými chlebíčky a studenými lahůdkami a chodí tam i známé osobnosti.
askim
Abych nezapomněla, nedoporučuju veganskou, ta chuť je strašně mdlá a dělají ji v Praze na každém rohu ve snaze asi být in, je drahá a hnusná. Prostě mléko, máslo a smetanu nic a nikdy nenahradí. Na Rašínově nábřeží, blízko od zastávky trmvaje na promenádě kolem řeky je hojně navštěvovaná a vychvalovaná zmrzlinárna, kde je vždy fronta, a když jsme fo vystáli v očekávání adekvátní chutě za extra vysokou cenu, tak nastalo hodně velké zklamání. Plus mají za italské dezerty, tiramisu, canelone atd, vypadaly dobře, ale je to vše vegan, tak silně pochybuju o chuti.
Naopak musím vyzdvihnout gelato v Pařížské, kopeček za 50,- pro mě není problém, a jejich čokoládová a pomerančový sorbet byly jedním slovem fantastické.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.