Jednoduché tipy pro zdravý jídelníček

Stravování je velice individuální záležitostí, přesto existuje několik základních pravidel, díky kterým můžete dojít k daleko větší fyzické, ale i psychické spokojenosti. Pojďme se na ně podívat.

Ovoce a zelenina

Čerstvé ovoce a zelenina by měly tvořit základ zdravého jídelníčku. Jsou totiž jedním z nejlepších zdrojů vitamínů, vlákniny, minerálních látek a dalších tělu prospěšných látek. Zelenina by měla být součástí takřka každého jídla, minimálně by se měla objevit na talíři dvakrát až třikrát denně (oběd, svačina, večeře). Ovoce může posloužit i jako dezert.

Bílkoviny

Další důležitou složkou v jídelníčku jsou kvalitní bílkoviny. Kolik bílkovin za den sníst? Často se objevuje názor, že je nutné přijmout 1,8 až 2 gramů bílkovin na kilo tělesné váhy a k budování svalů jsou nezbytné živočišné bílkoviny. Ve skutečnosti nám na den stačí pouze 0,8 až 1,2 gramů bílkovin na kilo tělesné váhy. Bílkoviny se dají čerpat i z čistě rostlinných zdrojů a výsledky se stejně dostaví.

Voda

Proč dodržovat pitný režim? Voda má pozitivní vliv na pleť, náladu a soustředění, zabraňuje bolestem hlavy a dokonce může pomoct v redukci hmotnosti. Na druhou stranu není nezbytně nutné řídit se obecnými doporučeními, co se týká množství vypitých tekutin za den. Jedná se o individuální záležitost. Pokud jste na čísla, můžete si svůj denní příjem vypočítat dle následujícího vzorce: Hmotnost děleno 10 krát 3 = denní příjem vody v dcl (cca 3 dcl na 10 kg hmotnosti).

Sacharidy

Dokonce i cukry mají v jídelníčku své zastoupení, byť někteří se jim vyhýbají obloukem, protože z nich tloustnout, mají špatnou pleť i náladu. V případě komplexních sacharidů však obvykle není důvod k obavám. Podstatné je sníst správné množství. Zaměřte se na celkový denní příjem a výdej, nikoliv pouze na jednu jedinou složku v jídelníčku.

Omega-3 a 6 mastné kyseliny

Příjem těchto kyselin přispívá ke správné funkci organismu, proto by ve zdravém jídelníčku neměly chybět. Zařazením omega-3 mastných kyselin zlepšíte i regeneraci po sportu.

Vláknina

Mezi hlavní benefity vlákniny patří zvyšování objemu stravy, vyvolávání pocitu sytosti a co je nejdůležitější, slouží jako ochrana před civilizačními chorobami. Skvělým pomocníkem je také při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva nebo zánětu střevní výchlipky.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.