Je vám lehce přes třicet? Jak stará je ale vaše vagína?

I když se říká, že věk je jen číslo, neplatí to za každých okolností. Například současný trend, kdy ženy rodí ve stále pozdějším věku, má i svá rizika. Podle gynekologů mají ženy po třicítce menší šanci na otěhotnění. Opravdu je důvod k obavám?

V průběhu let se snižuje počet vajíček i jejich kvalita

zoom

Podle vědeckých studií plodnost ženy s věkem klesá, což ale není žádný nový objev. Je to vcelku logické. I když se nám daří udržet si mladiství vzhled, k opotřebovanosti orgánů nezastavitelně dochází. „Léta hrají svou roli už krátce po třicítce. Čím je pak žena starší, pravděpodobnost otěhotnění je menší,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7. A dodává: „Během života ženy se snižuje nejen počet vajíček, ale také jejich kvalita. Aby bylo vajíčko schopné kontaktu se spermií a vývoje v embryo potřebuje správný tvar a chromozomální výbavu. Zjednodušeně řečeno, potřebuje být v perfektní kondici.“ Pokud se ženě starší 35 let povede otěhotnět, ať už přirozenou cestou nebo pomocí umělého oplodnění, nese to se sebou další rizika. Obvykle podstatně větší než u žen v mladším věku. Nemělo by se to však tolik zevšeobecňovat.

Zvyšuje se riziko vrozených vad u dítěte

Kromě potíží s otěhotněním bývá dalším strašákem těhotných žen ve věku nad 35 let  zvýšené riziko vrozených vývojových vad. „Genetické vyšetření krve, plodové vody, či podrobné ultrazvukové vyšetření mohou vrozené vývojové vady poměrně včas odhalit,“ říká gynekoložka Radka Gregorová a upozorňuje také na riziko takových chorob, jako jsou cukrovka, křečové žíly, vysoký krevní tlak, preeklampsie a nitroděložní růstové retardace Na druhou stranu žena, která o sebe celý život dbá, zdravě se stravuje, sportuje a nikdy neřešila žádné velké zdravotní problémy, se nemusí zbytečně stresovat. Ne vždy je věk klíčový.

Organismus dostane zabrat. Ale proč byste to nezvládla?

Ze zkušeností žen, které otěhotněly až v pozdějším věku, vyplývá, že snášejí hůře graviditu a často i samotné mateřství. „Organismus v pětatřiceti až čtyřiceti letech je opotřebovanější než ve dvaceti. Ženy se mohou cítit unavenější. Problém může být i s psychikou,“ upozorňuje  gynekoložka Radka Gregorová. „Čím déle se žena věnovala kariéře, užívala si svobodu a svůj volný čas, tím hůře si může zvykat na zcela nový režim. Najednou se může cítit osaměle, odstrčeně a dokonce může propadat depresím. U starších prvorodiček se někdy projevuje i přehnaná starostlivost o děti,“ dodává Gregorová. Není to ale pravidlem. Spousta žen, které se rozhodly pro dítě až v pozdějším věku, má pozitivní zkušenost. „V červnu mi bylo 32 a mám sedmiměsíčního syna. Těžká pohoda. Opravdu, co jsem v životě chtěla, to jsem dokázala, pořídila si, viděla a teď můžu všechny zkušenosti předávat,“ píše v jedné diskuzi uživatelka petma112. „Porodila jsem ve 36. Všechno je v pořádku. Nebojte se ničeho a hodně štěstí,“ sdělujte svou zkušenost uživatelka tet.

A co dítě hned po maturitě? Volba je na vás

Ačkoliv je trendem dnešní doby otěhotnět spíše později než dříve, tak jsou i opačné případy. Mnohé  ženy touží po miminku tak silně, nebo se stane „nehoda“, že maturují s miminkem v bříšku. V některých případech rovnou s miminkem v kočárku. Co se týká jejich fyzické kondice, pravděpodobně na tom budou lépe než čtyřicátnice, i když výjimka potvrzuje pravidlo. Horší to může být po psychické stránce, kdy je potřeba v tak mladém věku zvládnout starost o sebe i někoho dalšího. Nikdo by ale neměl druhého hodnotit. Je pouze vaše věc, jestli se rozhodnete pro dítě ve 20, 30, 40 nebo se třeba vůbec rodit nechystáte. Každý z nás si píše svůj vlastní příběh, občas ho proloží nějaká šťastná nebo naopak nešťastná shoda náhod. Stále je to ale náš život, a pokud svým chováním nikomu neubližujeme, máme právo žít ho podle sebe. A být šťastné. S dítětem i bez něj.

A kdy tedy tedy plánujete rodinu?

Na závěr ještě jedna věc. Pokud vám je kolem třiceti či dokonce přes třicet a jste stále bezdětná, pravděpodobně jste nebyla ušetřena otázkám typu: „Kdy plánujete miminko? Proč ještě nemáte děti? Vždyť život bez dětí nemá smysl. Už bys o tom měla začít vážně uvažovat, nemyslíš?“ Nenechte se těmito hloupými otázkami a poznámkami vykolejit. Vzpomeňte si na přísloví: „Na hloupou otázku, hloupá odpověď.“ Plánování rodiny je čistě osobní záležitost a nikomu do toho nic není. Bohužel spousta lidí tuto otázku pokládá, jako by se vlastně jen ptali na to, jak se máte. Neuvědomují si, že kromě toho, že to je skoro stejně intimní jako se ptát někoho na ulici, jestli zrovna dneska souložil, mohou touhle otázkou druhého také velmi zranit. Například tehdy, když se zeptáte ženy či páru, který děti prostě mít nemůže. Stejně tak se ale nemusí obhajovat nikdo, kdo děti mít nechce. Věřte nebo ne, každý z nás má v životě vlastní priority a není důvod podsouvat mu něco, o co nestojí. Jak už zaznělo v odstavci výše, štěstí může mít mnoho podob.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.