Je alkalická voda opravdu zdravější než obyčejná voda z kohoutku?

Pití alkalické vody zpomaluje stárnutí, reguluje hladinu pH v těle a dodává mu energii. Dokonce se jí připisují takové zázračné účinky jako například to, že zabraňuje vzniku rakoviny či pomáhá řešit problémy s neplodností. Nejde ale pouze o promyšlený marketing?

Co si představit pod pojmem alkalická voda?

Alkalická voda má vyšší hodnotu pH (8 nebo 9) než běžná pitná voda (pH7) a kromě toho obsahuje také alkalické minerály a antioxidanty. Za předpokladu, kdy je podle některých tvrzení alkalická voda zdravější než obyčejná voda z kohoutku, je tedy voda s vyšším pH pro tělo žádoucí. Ale jak taková voda vznikne? Alkalická ionizovaná voda vznikne v ionizátoru vody procesem elektrického dělení filtrované vody z vodovodu na alkalickou ionizovanou vodu a kyselou vodu.

Ohrožuje pití vody z kohoutku naše zdraví?

zoom Zvětšit

EU chce naučit lidi pít vodu z kohoutku

Zastánci alkalické vody tvrdí, že když ji budete pravidelně pít a navíc do svého jídelníčku zařadíte dostatek alkalických potravin (především čerstvé ovoce a zeleninu), budete plní zdraví a síly. Opačný je jejich názor na pití vody z vodovodu, která podle nich může obsahovat různé nečistoty, zbytky hormonů, chlor a v těch nejhorších případech těžké kovy, které přímo vstupují do lidského organismu. Skutečnost je ale taková, že i samotná Evropská Unie chce naučit lidi pít vodu z kohoutku a zavádí nová opatření. Europoslanci například schválili přísnější limity pro znečištění vody. Povolený obsah olova se snížil na polovinu. Přísnější jsou normy i co do dalších látek a bakterií. Státy budou také muset monitorovat úroveň mikroplastů ve vodě. O škodlivosti vody z vodovodu, zvlášť ve vyspělých evropských státech, tedy nemůže být řeč. Navíc dáte-li přednost vodě z vodovodu před jakoukoliv vodou v plastové láhvi, ušetříte a budete ohleduplní k životnímu prostředí.

Alkalická voda nemá zázračné schopnosti

Tvrzení, že je alkalická voda zázračná a umí léčit rakovinu, jsou velmi kontroverzní. Ve skutečnosti neexistuje dostatečné množství relevantních důkazů o tom, že by mělo pití alkalické vody jakékoliv pozitivní účinky na lidské zdraví či dokonce vyléčilo chronické onemocnění, jakým je zmiňovaná rakovina. Výsledky provedených průzkumů jsou často velmi rozdílné. Kromě toho je téměř nemožné nějak výrazně měnit hladinu pH v krvi tím, že pijete nebo jíte určité potraviny – v tomto případě zásadité. V těle dochází k přirozené regulaci pH pomocí oxidu uhličitého, vody, bikarbonátů a dalších sloučenin kyslíku, vodíku a uhlíku. Faktem navíc zůstává, že pH moči neurčuje ani neodráží pH jakéhokoliv jiného orgánu, tkáně či tělní tekutiny; pH moči je jen pH moči a mění se v závislosti na tom, co se močí vylučuje, ne podle potravin, které se konzumují. 

Alkalická voda nevyléčí rakovinu, ale má i pozitiva

zoom

Alkalická voda může mít i pozitivní účinky

I když zatím neexistují vědecké výzkumy, které by zcela potvrdily, že má alkalická voda nějaké významné přínosy pro lidské zdraví, přesto existuje několik studií, které alespoň naznačují, že alkalická voda může být za určitých podmínek prospěšná. Některé zahraniční studie poukazují na to, že pití alkalické ionizované vody může být prospěšné pro lidi s vysokým krevním tlakem, cukrovkou a vysokým cholesterolem. Alkalická voda působí pozitivním způsobem také na proudění krve cévami po náročném tréninku. Zvětší-li se výkon srdce stoupá i tlak krve, protože cévy jsou plněny větším množstvím krve. Proto při zvětšení fyzického zatížení (sport) stoupá i krevní tlak. Toto prý pití zásadité vody dokáže správně regulovat. Průzkumy na to však neexistují.

Pozor na negativní účinky alkalické vody

Zastánci alkalické vody se snaží šířit informace pouze o jejich pozitivech. Pravda je ale taková, že pití alkalické vody může mít i stinné stránky. Některé příklady negativních vedlejších účinků zahrnují snížení přirozené kyselosti žaludku, která pomáhá usmrcovat bakterie a vylučovat další nežádoucí patogeny do krevního oběhu. Přebytek alkality v těle může způsobit trávicí problémy a podráždění kůže. Výjimečná není ani metabolická alkalóza (rozhození normálního pH v těle),  což může vyvolat nevolnost, zvracení, třes rukou, svalové záškuby, brnění v končetinách nebo tváři, či dokonce zmatenost. Suma sumárum. Neexistuje dostatečné množství průzkumů, které by potvrzovaly zdravotní benefity alkalické vody na lidské zdraví. Pití přírodní alkalické vody je obecně považováno za bezpečné, protože obsahuje přírodní minerály. Opatrnost je však na místě v případě, že pijete uměle vyrobenou zásaditou vodu. Obecně se nedoporučuje pití alkalické vody při jídle. Může to negativně ovlivnit schopnost těla trávit potravu.



Komentáře

Žakuja
Ahoj.
Upřímně, já na tohle nevěřím. Něco podobného sme slyšela i o dalších vodách, že vyléčí rakovinu nebo jí zabraňují v bujení. Myslím, že kdyby to všchno byla pravda, lidé jsou zdraví. I když je pravda, že poslední dobou se kohoutková voda docela zhoršila. Máme studnu, ale každým novým rokem nás vysychá a je v ní málo vody to mě mrzí, hlavně za dědu. I když ale nemám nnic proti tomu tuto zmiňovanu vodu vyzkoušet třeba je zázrak
Kikulina
Je to nesmysl. Založeno ne nesmyslné a mnohokrát vyvrácené zakyselovací teorii.
Bylo by fajn, kdyby reakce nešířila bludy.
Linda
Reaguji na Kikulina: Dobrý den, myslíte tím, aby redakce nešířila bludy? Článek je zaměřen (spíše) proti zásadité vodě a podobným nesmyslům. Doporučuji si článek celý přečíst. Mějte pěkný večer. Linda
Linda
Reaguji na Žakuja: Ahoj, článek se snaží mýty o prospěšnosti alkalické vody vyvrátit, nikoliv teorie o tom, jak je pití zásadité vody zázračné podporovat. Linda
Anastázie
Milá slečno/paní autorko, tento svůj článek nemyslíte vážně že ne? Pokud jste za něj nedostala zaplaceno z vyšších míst, tak absolutně nechápu, jak můžete napsat větu: "O škodlivosti vody z vodovodu, zvlášť ve vyspělých evropských státech, tedy nemůže být řeč." Natočte si u sebe doma vodu z kohoutku a dejte si ji na rozbor, nejspíše budete velmi nepříjemně překvapená. Nejenom, že se ve vodě nacházejí těžké kovy, pesticity (v dnešní době obzvláště glyfosát), bakterie, různé druhy léčiv, ale například i hormony z hormonální antikoncepce (kterou raději vůbec nebudu komentovat). Opravdu věříte, že to čištičky, které byly stavěny ještě před tím než byla hromadně předepisována antidepresiva, dokáží prefiltrovat? Tak naivní doufám nejste. V různých studií byla ve vodě naměřena i mírná radioaktivita, například kvůli nemocnicím, atd. atd. O tom, co způsobuje v lidském těle chlór a fluor ani nemá cenu se rozepisovat. Zjistěte si, co znamená kalcifikace šišinky mozkové, co jí způsobuje a proboha začněte jí používat, pokud jí nemáte už moc zavápněnou.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.