Jak zvládnout menstruaci? Ekologicky!

Každý ví, že menstruace se vyskytuje u všech zdravých žen mezi pubertou a koncem reprodukčního věku. To znamená, že začíná někdy mezi 10-15 rokem života a končí mezi 45-50. Ne všichni ale ví, že za tu dobu žena průměrně spotřebuje skoro 17 tisíc vložek a tamponů o hmotnosti 130 kilogramů.

zoom

Stejně jako například jednorázové dětské pleny, představují dámské hygienické pomůcky obrovskou ekologickou zátěž. Napadlo vás někdy, z čeho jsou vlastně takové tampony vyrobeny? Jsou bílé, měkké, mají výbornou savost, možná vás napadne vata. A to je vlastně skoro pravda, protože vata se vyrábí z blavny a většina tampónů je skutečně vyrobena ze směsi bavlny, někdy je přidána viskoźa nebo hedvábí. To jsou přece přírodní produkty nebo ne?

Nešetrné k přírodě

Bohužel, dávno ne. Protože po bavlně je velká poptávka, v některých státech se pěstují její geneticky upravené odrůdy. To je samo o sobě dost diskutabilní téma, neekologičnost hygienických pomůcek je ale jinde. Všimli jste si, jak jsou tampóny nebo vložky zářivě a čistě bílé? Tak jasnou bílou má v přírodě snad jen sníh. Materiál na výrobu hygienických pomůcek jí dosáhne tak, že se bělí. Dříve se používal chlor, dnes se využívají spíš metody jako optické bělení nebo bělení kyslíkem. Všechny metody jsou ale energeticky náročné a spotřebuje se při nich extrémně hodně vody. Velkou položkou při výrobě vložek je navíc její plastová část. Sice je nepropustná, ale použitá přežije generace svých uživatelek. Hrozná představa. Další ekologické mínus získávají výrobci za jednotlivé balení. Opravdu musí být každá vložka, tampón nebo slipová vložka balena jednotlivě? Někdy je to skutečně otázka hygieny – tampóny, které se zavádějí přímo do těla, by skutečně měly být hygienicky zabalené (otázka je jestli zrovna v plastu). 

Nešetrné k uživatelkám

I když si svoje „chlouby“ neporovnáváme jako leckteří muži, i my ženy chceme pro své intimní oblasti (stejně jako zbytek těla), to nejlepší. Ale jsou to opravdu konvenční chemicky upravené, parfémy a  absorbčními gely napuštěné vložky a tampony? Je prokázáno, že právě ony u některých uživatelek mohou způsobovat zdravotní problémy jako jsou opakované mykózy nebo záněty močového měchýře

Nechci se vracet do pravěku, ale přírodu mám ráda!

Alternativ je celá řada, takže pokud vám nepřijde praktické a trochu se ošklíbáte nad nošením látkových menstruačních vložek, které si z posledních letech získaly řadu příznivkyň (opravdu nejen tzv.lesany), máte i jiné, moderní možnosti. U většiny z nich kromě přírody ušetříte i vaši peněženku. Win-win situace!

Menstruační kalíšek

Kalíšek je vyroben z lékařského silikonu, latexu (u těchto pozor na případné alergie) nebo termoplastu. Tyto materiály jsou měkké a poddajné, přitom dobře drží tvar a snadno se udržují v čistotě a nepodporují množení bakterií. Kalíšek se zavádí na 4-12 hodin, poté je nutné jej vyprázdnit a umýt. Při řádné péči o něj vám může vydržet až 10 let. Jediné, na co je třeba si dát opravdu pozor je jeho přetečení v případě, že ho máte zaveden. To totiž může způsobit značné zdravotní potíže. Jinak není třeba se bát, i když jeho správné nasazení vyžaduje trochu cviku. Ten jste ale potřebovala i při prvním užívání tampónů nebo ne?

Vložky a tampóny z biobavlny a mořské houby

Pokud vám užívání konvečních jednorázových hygienických pomůcek vyhovuje, ale chcete udělat něco pro sebe i přírodu, volte jejich bio varianty. Ty jsou většinou vyrobené z biobavlny, neobsahují škodlivé chemické látky, snaží se o minimum obsahu plastu, nejsou běleny chlórem a je možné je kompostovat. Uvádí se, že takové hygienické pomůcky by měly být až z 95% recyklovatelné. Tampóny z mořské houb pak mají výhodu, že vydrží i několik měsíců (snadno se čistí – po nasáknutí je stačí vypláchnout vodou a vyždímat) a jejich použití představuje finanční úsporu

Látkové menstruační vložky

Někomu to může připadat jako krok zpátky (až do 60 let 20.století se totiž látkové vložky převážně používaly), nicméně se těší stále větší oblibě. Jsou spolehlivé, neobsahují ftaláty, nejsou napuštěny chemickými látkami. Dají se používat buď samostatně nebo jejich slabší varianty v kombinaci s menstruačním kalíškem. Lze si vybrat materiál, ze kterého jsou vyrobeny (biobalvna, bambus, froté) podle preferencí uživatelky. Představují variantu s výraznou finanční úsporou.

Menstruační kalhotky

Jsou ideálním řešením do situací, kdy nechcete používat tampón a kvůli svrchnímu oblečení není vhodné nebo pohodlné vzít si vložku. Menstruační kalhotky vypadají jako běžné spodní prádlo, ale mají velmi savé třívrstvé jádro, takže nepropustí žádnou tekutinu. Existuje několik druhů savosti a lze je používat buď samostatně nebo jako pojistku s menstruačním kalíškem. Podobně jako látkové menstruační vložky je po použití jednoduše vyperete. 





Komentáře

askim
Tak "čištění" menstruačního kalíšku jsem jednou BOHUŽEL zažila na WC v Globusu a NIKOMU bych to nepřála,vidět a hlavně citít ten hegeš.Měla jsem co dělat,abych se nepozvracela a rekace ostatních byly stejné.Nechápu,jak to tohle nějaká "ženská" může dělat na veřejném místě.Ostatně dost žen jsou prasata a dámské WC jsou toho bohužel důkazem.
VeronikaEma
Já nad menstruačním kalíškem přemýšlím převážně kvůli ekologii, ale taky ze zdravotního hlediska. Samozřejmě, že to nebude nějaká chuťovka, to je jasný. Ale pořád lepší než vložky a tampony. Každopádně mám strach, že neodhadnu dobře velikost. To je pro mě bohužel zatím buď a nebo.
moncycak
Ahoj, menstruační kalíšek používám asi tak osm let a neumím si představit návrat k vložkám. Pochopitelně se musí všechno vychytat. A ze začátku to nebyla žádná legrace ani na wc v Globusu. Ale teď už vím, že to chce vždycky do kabelky malou petku. Do té napustím vodu a pak teprve jdu na wc. Kalíšek vyleju do mísy a vypláchnu ho vodou z petky. Chce to jen trochu šikovnosti. Ale už nemusím panikařit, že mi dovolená u moře vychází na menstruační cyklus a podobně. Mám už třetí kalíšek, protože ať dělám co dělám, kalíšek mění barvu i když ho vyvářím a po každém cyklu ještě namáčím do vody s Coreg atabs na odstranění bakterií. Jinak zapáchá. První kalíšek stál asi 800,-, teď jsem koupila na Alíku černej za 3 E. Děkuji pánubohu, že to někdo vymyslel. Tak asi tak....
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?