Jak vzniká alkoholové okno a dá se mu vyhnout?

Vzpomínáte si na to, jak jste se včera skvěle bavila? Tedy až na ten trapas, kdy jste zpívala karaoke v plném baru a pozvala na rande svého šéfa. Cože? Tohle že se stalo? Pokud vám je to alespoň trochu povědomé, pak jste pravděpodobně taky někdy zažila opileckou amnézii. A týká se to i mužů.

Vzpomínky prožrané od alkoholu

V jedné z písní Leoše Mareše zaznělo: „Paměť totiž nejde vymazat, nejsi Man in black.“ Jenže člověk nemusí být Man in Black, aby úspěšně vymazal i několik hodin své existence. Stačí mu k tomu větší a v některých případech i menší množství alkoholu. Ten se postará o narušení chemické rovnováhy v části mozku zvaného hipokampus, který hraje významnou roli při formování a ukládání vzpomínek. Alkohol přiměje buňky vyrábět jistý druh steroidů, které zablokují paměťové receptory. Mozek tak dočasně ztratí schopnost vytvářet vzpomínky. 

Proč zrovna já?

zoom

Někteří jsou k opilecké amnézii náchylnější

Podle studie, kterou prováděli vědci z týmu vedeného Reaganem R. Wetherillem na University of California v San Diegu, jsou někteří lidé k alkoholovým oknům náchylnější než jiní. U různých jedinců mozkové receptory na alkohol reagují různě citlivě. S největší pravděpodobností jsou k výpadkům o něco náchylnější ženy, protože mají v těle menší množství vody a enzymu dehydrogenázy, který alkohol štěpí, ale není to pravidlem. Zkrátka někteří okna mají, jiní nikoliv. Individuální je ale nejen vypnutí paměti po alkoholu, ale i po jakém množství k tomu dochází. Zajímat by vás možná mohlo i to, že alkoholové okno nesouvisí s tím, jestli vám bude druhý den špatně. Můžete se probudit „svěží“, ale bez vzpomínek. V tom horším případě si nebudete z večera nic pamatovat a ještě vám k tomu všemu bude zle.

Existuje šance, že se některé vzpomínky vrátí

I když jsou někdy situace, na které člověk vlastně docela rád zapomene, tak přeci jen může být pro člověka nepříjemné nebo přinejmenším zvláštní, že mu chybí střípky vzpomínek. K vybavení si „ztracených“ vzpomínek vám mohou pomoct druzí, tedy ti, kteří opileckou amnézii netrpí. Ale ne vždy se to podaří. Pokud si pamatujete události alespoň obrysově, pak je šance, že si vybavíte i další věci, které se udály, podstatně vyšší, než když si nepamatujete vůbec na nic. Navíc máte-li alkoholový black out, nikdy se nemůžete být jistí tím, že vám druzí říkají pravdu. Velice snadno jim můžete naletět, protože ověřit si, co se skutečně stalo, není vždy snadné nebo možné.

Zaručená rada, jak opilecké amnézii předcházet¨

zoom Zvětšit

Máte pocit, že jste na něco zapomněli?

Tohle nebudete chtít slyšet, ale jediným zaručeným způsobem, zvlášť pokud máte k alkoholovým oknům genetické dispozice, je nepít alkohol. Jestliže vám přijde tohle opatření příliš drastické, pak můžete vyzkoušet některé z obecných rad pro pití alkoholu, například nepít na lačný žaludek, neobracet do sebe rychle za sebou hned několik dvojitých panáků, ale pít pomalu a průběžně, nebo prokládat alkohol čistou vodou. Jestli vám něco z toho pomůže, nebo máte jiné zaručené tipy, podělte se o ně s námi v komentáři pod článkem. Jenže pokud naše rady nezaberou, tak je to vlastně jedno. Vždyť si stejně nebudete pamatovat, že jste měli alkoholové okno. Možná si nevzpomenete ani na to, že jste měli večírek. ;-)



Komentáře

VeronikaEma
Já mám takovou úsměvnou historku. Moje okno se událo na konci třeťáku na vejšce. Zrovna jsme dělali státnice na bakaláře. Den předtím jsme se se spolubydlícíma učily dlouho do noci, druhej den jsme měly žaludek "na vodě" ze stresu a samozřejmě jsme nic nejedly. Když jsme státnice pak udělaly, hned jsme si daly 2 panáka zelené. Pak jsme všichni šťastlivci šli slavit do jednoho podniku ve městě. Do toho ještě za mnou přijel můj tehdejší přítel ze 100km vzdáleného města. Na přípitek jsme měli sekt, pak jsem byla celý večer na bílém vínu, přičemž jsem snědla asi večeři, ale do toho jsem hodně kouřila (mám pocit, že cigarety vždycky ještě podpořily moji opilost). Když jsem odcházela, ještě jsem si dala panáka vodky na baru. A to je vše, co si pamatuju. Zbytek mi musel říct druhej den můj přítel. Moje okno bylo tak veliký, že si nepamatuju, že jsme šli z toho podniku do mekáče a já si poručila tři veliký menu a prej jsem to "žrala" jako zvíře. Odtamtud jsme šli na vlak, jeli jsme do toho města, kde bydlel můj přítel. Cestou na vlak jsem prej nahlas zpívala, po cestě tančila a hlasitě se smála. Nepamatuju si dvouhodinovou cestu vlakem ani to, že vlak měl výluku a asi třetinu cesty jsme jeli autobusem. Nepamatuju si, že jsme potkali ani moji kamarádku a že jsem se s ní bavila (a ssamozřejmě mi nebylo nic rozumět). Nepamatuju si, že jsme pak v tom městě nasedli na taxíka a jeli jsme k přítelovo rodičům a že jsme měli sex. Nepamatuju si prostě nic kromě toho panáka vodky. Ráno jsem měla samozřejmě málem infarkt, protože jsem v první chvíli absolutně netušila, kde jsem!
Od tý doby jsem měla samozřejmě ještě sem tam okno, ale teď už moc nepiju. Moje rady zní: prokládat alko nealkem, do toho jíst, pokud možno nekouřit, hodně se hýbat (třeba jít si zatančit nebo se věn provětrat), držet se jednoho typu alkoholu celý večer a nepaňákovat, mít někoho, kdo vás usměrňuje. A samozřejmě nepít přes míru.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

NOVÉ
Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Oblečení komerční článek

Ve světě módy pomalu ale jistě mizí nejrůznější tabu. Hranice mezi sportovním oblečením a společenským oděvem je stále tenčí a tenčí a u některých kousků ani nepoznáte, máte-li je obléct do divadla či do tělocvičny. Dnešní doba je jako stvořená pro hledání kreativních způsobů propojení pohodlí a stylu a zařazování sportovních prvků do běžného šatníku. Jak můžete i vy jednoduše zakomponovat sportovní oblečení do elegantních a stylových outfitů?



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.