Jak na nachlazení

Teplé letní dny jsou nenávratně pryč, listí na stromech pomalu opadává a mnohým z nás se začínají lepit na paty nejrůznější nemoci a nachlazení. Jak úspěšně odrazit útok bacilů?

Posílení imunity

Nachlazení a chřipce se můžete vyhnout, budete-li posilovat svou imunitu. Zařaďte do svého jídelníčku česnek (přírodní antibiotikum), zázvor a chilli (prohřívání organismu), cibuli (protibakteriální účinky) a konzumujte co největší množství citrusových plodů. Citrusy obsahují vitamín C, který funguje při nachlazení a chřipce jako skvělá první pomoc. Na posílení imunity zabírá také hlíva ústřičná, vitamín A, B-komplex, vitamín C, antioxidanty, jod, zinek, měď a oblíbená je i rakytníková šťáva plná vitamínu C.

Dalšími skvělými posilovači imunitního systému jsou zdravý pohyb, sauna či masáže. Pokud vás nachlazení dostihne, naopak pohyb omezte a nesnažte se svou nemoc přechodit. Ideální je být minimálně dva až tři dny v naprostém klidu.

zoom

Pryč s antibiotiky

Něco na vás leze a vás nenapadne nic jiného, než si nechat předepsat antibiotika? Ne vždy je to ta správná volba. Například na klasické nachlazení doprovázené rýmou a kašlem, jenž trvá týden až deset dní, antibiotika nezabírají a navíc jsou v tomto případě naprosto nevhodná. Stejně tak se nevyplatí brát antibiotika na chřipku. Jestliže se nepřidají komplikace v podobě bakteriální infekce, jsou mnohem účinnější tzv. virostatika.

Dokonce ani na virózu, při které máte bolesti v krku, rudé mandle a nemůžete nic spolknout, nemusí být antibiotika nejvhodnější. Lékař by měl nejdříve zjistit, zda jsou v těle přítomny bakterie. Teprve poté se doporučuje antibiotika nasadit. U angíny jsou naopak antibiotika žádoucí, jelikož bakterie pronikají do celého těla a způsobují komplikace (záněty dýchacích a močových cest).

Otužujte se, smějte se

Jestliže chcete nachlazení úspěšně předcházet, začněte se více otužovat. Stáhněte topení, častěji doma i v práci větrejte, zbytečně to nepřehánějte s vrstvením oblečení (nejdůležitější je mít v teple hlavu, ruce a chodidla), hýbejte se a pijte pravidelně čaj. Doporučuje se také spaní pod teplou dekou v chladnější místnosti. A co je vůbec nejdůležitější – buďte v psychické pohodě a usmívejte se, i když vám zrovna do smíchu nebude.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.