Jak na kvalitní spánek během horkého léta

Horké letní noci dokážou pořádně zatočit s kvalitou spánku. Jak se s vedrem v ložnici vypořádat, abyste se během noci nebudili zpocení a ráno bez energie?

Tip 1: Spěte nazí a vyspíte se do růžova

Spaní bez oblečení je nejen pohodlnější, ale tělu to pomáhá regulovat teplotu, což velmi významně ovlivňuje kvalitu spánku. Pokud vám však nahota není příjemná, stačí, když dáte přednost lehkému prodyšnému pyžamu, zvolíte volné šortky a tílko, trenýrky či v případě žen lehkou košilku.

Tip 2: Nebojte se studené sprchy

Dopřejte si před tím, než ulehnete do postele krátkou studenou sprchu. Nemusíte se bát, že vás to probudí. Studená až ledová sprcha večerní usínání naopak usnadní. Tělo se pod studenou sprchou ochladí, příjemně zregeneruje a díky tomu i snadněji usnete. 

Tip 3: Provozujte celoročně saunování

Sauny bývají nejnavštěvovanější v zimních měsících, avšak budete-li navštěvovat saunu celoročně, zvládnete díky tomu mnohem lépe horka přes den i během letní noci. „V létě je tělo vystaveno častému střídání teplot a pobytu v klimatizovaných prostorách, které mají negativní vliv na imunitu. Přestanete-li navštěvovat saunu v horkých dnech, můžete tím snížit svou obranyschopnost. Navíc letní saunování prospívá správné termoregulaci, a tak se lépe vypořádáte s letními vedry či výkyvy teplot. Sauna omezuje také nadměrné pocení, kterým lidé v létě trpí,“ vysvětluje Dalibor Klimša, sportovní manažer vzpírání a ředitel ve fitness centru FIT GYM Havířov.

zoom

Dejte si před spánkem osvěžující sprchu

Tip 4: Mějte po ruce sklenici s vodou

Voda je v případě veder skvělým spojencem. Mimo to během léta se z těla vypařuje mnohem více vody než v zimě, proto nezapomínejte dostatečně pít. Dopřejte si trochu vlažné vody před spaním, případně si nechte sklenici s vodou u postele. S množstvím vody před spaním však opatrně, jelikož si můžete přeplnit močový měchýř. Ten vás v noci bude tlačit, budete muset vstát a zajít si na toaletu. Časté vstávání během noci může mít za následek, že se dostatečně nevyspíte.

Tip 5: Nezapomínejte větrat

Ideální teplota pro spánek se pohybuje okolo 18,5 °C, přičemž mnozí upřednostňují o něco vyšší teplotu (okolo 20 °C). Během tropické noci, zvlášť v panelákových domech či domech bez klimatizace, je však obtížné těchto teplot dosáhnout. Jediné co se s tím dá dělat, je večer důkladně vyvětrat. Pokud nemáte postel umístěnou tak, že na vás táhne či nebydlíte blízko rušné silnice, je vhodné nechat okno otevřené během celé noci i brzkého rána. Právě mezi třetí a pátou hodinou ranní bývá vzduch svěží a nejchladnější. V tuto dobu můžete z větrání nejvíce profitovat.

zoom Zvětšit

Nahé tělo umí lépe regulovat teplotu

Tip 6: Zatáhněte závěsy

Pro spánek je důležité mít v ložnici tmu, protože světlo brání tvorbě melatoninu, což zabraňuje kvalitnímu a hlubokému spánku. Během letních dní mohou závěsy či jiné stínění na oknech zabránit pronikání slunečních paprsků do místnosti, díky čemuž nebude v pokoji jednak takové vedro a za druhé vás slunce neprobudí třeba už ve čtyři hodiny ráno. Na druhou stranu ne každému je úplná tma příjemná. Některé vědecké studie dokonce tvrdí, že když do pokoje dopadá alespoň trochu ranních slunečních paprsků, člověka to pozitivně naladí a vstane spokojenější.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.