Vyhýbání se těžkým váhám není řešením. Jak si jako žena užít posilovnu

Řada žen se při návštěvě posilovny vyhýbá těžkým vahám a jednoručky pro ně jsou sprosté slovo. Většinu času stráví v kardio zóně, což však ke svalovému progresu nevede. Na co se zaměřit, aby pro vás posilovna nebyla jen ztrátou času?

1. Nebojte se těžkých vah

zoom

Trenérka Linda Tomsa Kalašová, FIT GYM

Ať už toužíte po hezky tvarované postavě, svalech nebo štíhlosti, silový trénink vám v tom pomůže. Navíc silové cvičení navyšuje hodnotu bazálního metabolismu až na dalších 48 hodin, což vám usnadní redukci tuku. A rozhodně se nemusíte obávat toho, že při zvedání těžkých vah se z vás stane Hulk v ženském provedení.

2. Bez správné stravy to nepůjde

Správně nastavený jídelníček je při fyzické aktivitě nezbytností. Co to v praxi znamená? Abyste dosáhla optimální výkonnosti a správného fungování organismu musíte výdej ze sportu kompenzovat zvýšeným příjmem energie, což v případě silového tréninku znamená zejména zvýšenou potřebu kvalitních bílkovin. Například u běžkyň budou hrát prim komplexní sacharidy. Pokud si jídelníček správně nenastavíte, či dokonce budete jíst málo, svého cíle nedosáhnete. Ušetřit starosti se sestavováním jídelníčku a čas při vaření vám může pomoci fitness krabičková dieta.

3. Špatné jídlo nepřetrénujete

Ačkoliv je v odstavci výše zmínka o tom, že je potřeba konzumovat dostatečné množství jídla, neznamená to, že se můžete přejídat, protože to přeci vycvičíte. "Takhle to nefunguje. Špatné jídlo nepřetrénujete a navíc sport by měl být hlavně zdrojem potěšení a cestou ke zdravému tělu, nikoliv jako nástroj k vycvičení kalorií z jídla," vysvětluje Linda Tomsa Kalašová, osobní trenérka z FIT GYM Havířov, která se specializuje na lehkou atletiku, veganství a fitness.

4. Přizpůsobte trénink menstruačnímu cyklu

Výkonnost ovlivňuje celá řada faktorů. U žen to bývá celkem často menstruační cyklus, kdy nejlepší výkonnost se obecně očekává v pozdní folikulární fázi cyklu, a naopak nejvýraznější pokles bývá v pozdní luteální fázi. "Vliv menstruace na výkon je samozřejmě velmi individuální, ale pokud v některé fázi cyklu pociťujete například zvýšenou únavu, neberte to na lehkou váhu a nechejte tělo odpočívat," radí fitness trenérka Linda Tomsa Kalašová.

5. Dopřejte tělu odpočinek

Odpočinek si tělo zaslouží nejen v době menstruace. Pouze dopřejete-li tělu dostatečný prostor na regeneraci, dosáhnete vytoužených výsledků. A věděla jste, že po tréninku tělo potřebuje doplnit zásoby glykogenu a opravit mikro poškození ve svalových vláknech? K tomu slouží správně zvolená strava a regenerace. Základem regenerace je kvalitní spánek, ale i masáže či pravidelná návštěva sauny.

Zdroj fotografií: FIT GYM Havířov



Komentáře

175540
a opravit mikro poškození ve svalových vláknech? K tomu slouží správně zvolená strava a jj
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!