Homeopatika: kontroverze nebo běžná praxe?

V čem spočívá tajemství homeopatické léčby? Dá se s homeopatiky účinně bojovat proti chřipce a dalším nemocem? Ve vyspělých zemích se homeopatika běžně používají a pacienti se je nemohou vynachválit.

S homeopatií začal v roce 1810 německý lékař Samuel Hahnemann, což je více než dvě stě let zpátky. Mohlo by se tak dlouhou dobu udržet něco, co nefunguje? Pravděpodobně ne, ale vysvětleme si ze všeho nejdříve, na jakém principu homeopatická léčba funguje. Zjednodušeně by se dalo říct, že homeopatická léčba funguje na principu, kdy se podobné léčí podobným. Například když máte streptokokovou angínu, homeopatika obsahují stopové množství streptokoka.

Homeopatik léčí člověka jako celek

Homeopatika, díky speciální přípravě, jejímž základem je ředění, působí na funkční poruchy organismu, a tak podporují jeho obranyschopnost. Hlavní předností bílých kuliček*, které se nepolykají, ale nechávají se rozpustit pod jazykem, je přitom to, že vůbec nezatěžují organismus jako běžné léky. Používáním homeopatik se nevytváří rezistence (nepřestávají účinkovat) a nevzniká na nich závislost.

zoom

Pomocí homeopatik lze posílit imunitu, zvládnout nejrůznější onemocnění a to včetně zánětů a infekcí. Navíc lékaři, kteří homeopatickou léčbu praktikují, přistupují ke svým pacientům jako k celku. To znamená, že se zabývají nejen jednotlivými symptomy (bolest, zánět), ale i psychickou stránkou, která se zdravotními obtížemi úzce souvisí.

Homeopatik není šarlatán

Zkušený homeopatik se zajímá o zdravotní anamnézu i osud svého pacienta. Zjišťuje, jakými nemocemi si prošel během dětství či zda-li netrpí emocionálními poruchami, které si s sebou pacient může nést taktéž již od dětství. Pacient by neměl mít strach mluvit o svém životě a zvycích, měl by si s homeopatikem vybudovat vztah postavený na důvěře.

Z toho důvodu je důležité najít homeopatika, který vám ve všech směrech sedne. Zároveň byste se měla zbavit předsudků o tom, že jsou homeopati pouze šarlatáni. Spousta homeopatů přistupuje k léčbě velmi racionálně, například nejdříve nasadí homeopatika ušitá na míru, a když během dvou dní nezaberou, sáhnou po antibiotikách.

Kde najít odborníka na homeopatickou léčbu?

Ze všeho nejdříve se zkuste zeptat svého praktického lékaře. Třeba vás překvapí, že právě on homeopatickou léčbu praktikuje. Pokud tomu tak není, zkuste internet. Najdete tam spoustu zajímavých odkazů týkající se homeopatické léčby i rozsáhlé seznamy odborníků. Doporučujeme také diskuze na toto téma, kde se dozvíte o zkušenostech s homeopatiky a můžete v nich najít i doporučení na nejlepší lékaře.

Co však může být tvrdším oříškem je shánění homeopatik. Před pár lety byla homeopatika v ČR takřka nedostupná, dnes už je situace mnohem lepší, ale stále narazíte na lékárny, kde homeopatika nevedou. I v tomto případě je skvělým pomocníkem internet, kde najdete nejbližší lékárny, jež homeopatika nabízejí.

*Homeopatika nemusí být nutně ve formě bílých kuliček. Vyskytují se v rozmanitých formách (kapsičky, masti, šampony, zubní pasty, bonbony, pečující kosmetika).



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?