Historie dámského holení

Kam až sahá ženská touha po hladkém těle bez chloupků? Daleko do hlubin historie.

img

Ženy odjakživa toužily po dokonale hladké pokožce bez chloupků.

Snaha o odstranění nežádoucího porostu u žen existovala prakticky odjakživa. Zdá se to jako nesmysl, ale podle některých historiků nejspíš už ženy v době kamenné používaly na holení ostré kameny a lastury.


Horký vosk a opalování chloupků lampou

zoom

Ve starověkém Egyptě ženy používaly k odstranění chloupků horký vosk.


V době 4000 – 3000 př.n.l. ženy odstraňovaly své ochlupení pomocí různých depilačních směsí, které však obsahovaly i řadu nebezpečných látek, jako jsou arsenik či nehašené vápno. Ve starověkém Egyptě bylo holení intimních partií výsadou urozených žen, které si nohy holily horkým voskem podobně jako dnes. Za dob starověkého Říma se rozmohlo používání různých holítek, pemzy a depilačních krémů, ženy si také vytrhávaly obočí pomocí speciálních kleštiček.


Řecké ženy vynalezly kolem roku 400 př.n.l. poněkud drastický způsob – chloupky na nohou odstraňovaly opalováním nad ohněm v lampách. Počátkem našeho letopočtu pak byly populární nejrůznějšího depilační směsi s příměsí kozí žluče, netopýří krve či prášku z usušené zmije.



Trend vyholování obočí a řas

zoom

Alžběta I. vyznávala trend vysokého čela a vyholování obočí.


Středověk přinesl novou, dosud nevídanou módu - odstraňování obočí i řas a také takzvaný merkin. Tento výraz se používal pro paruku nahrazující nikoli vlasy, ale pubické ochlupení. To pravé si ženy v době, kdy hygiena byla téměř sprostým slovem, vyholovaly, aby se zbavily otravných vší. V šestnáctém století za vlády anglické královny Alžběty I. si královna i dvorní dámy vytrhávaly vlasy nad čelem, aby jej měly vyšší, což bylo považováno za "ušlechtilejší".


Podivná móda vyholování obočí a řas přetrvala až do 17. století. Některé ženy nepřítomné obočí nahrazovaly proužky z myší kůže. Konec 17. století přinesl trend obrovských napudrovaných paruk, pro jejichž nošení bylo nezbytné úplné oholení hlavy. V Americe se v té době ženy zbavovaly nežádoucího ochlupení pomocí obkladů s žíravinou.




Smirkový papír místo žiletky

zoom Zvětšit

Reklamní kampaň na žiletky nabádala  ženy k holení podpaží.


18. století opět přálo především depilačním krémům. Éru holení podpaží odstartovala v roce 1915 fotografie modelky s vyholeným podpažím v magazínu Harper´s Bazaar. Následovala reklamní kampaň firmy Wilkinson Sword, která nabádala ženy k vyholování podpaží s tím, že neoholené je nehygienické a neženské. Ve třicátých letech minulého století se vrátila móda holení obočí, které si ženy posléze domalovávaly tužkou. Ve stejné době se také objevil trend vyholování pomocí vosku. Během druhé světové války ženy používaly na odstranění chloupků na nohou a v podpaží smirkový papír.





Zarostlá žena jako sexuální symbol

zoom

V 80tých letech bylo zarostlé podpaží i chlupaté nohy naprosto normálním jevem.


Dnešní čtyřicátnice a padesátnice si jistě pamatují, že za jejich mladých let nebylo holení (a to jakýchkoli partií) vůbec obvyklé. Vyholování nohou, podpaží či dokonce intimní oblasti zavánělo zakázaným západem nebo prostitucí. Nadměrně ochlupené slečny a dámy byly dokonce považovány za velmi přitažlivé a byly opředené mýtem vysoké sexuální náruživosti.


Po revoluci se však během relativně krátké doby estetické preference změnily - i díky marketingovým kampaním výrobců gelů na holení, žiletek a holicích strojků. Dnes už si málokdo dovede představit, že chlupy lezoucí ze silonek, zarostlá třísla v plavkách či chlupaté podpaží byly ještě docela nedávno považovány za zcela normální, ba dokonce žádoucí.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!

NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.