Dula – pomocná ruka v mateřství

Přivést na svět nový život je úžasné privilegium, kterého se nám ženám dostalo. Aby se období těhotenství stalo skutečně radostným očekáváním, nikoliv obdobím zmatků a strachu z nadcházejícího porodu, je možné využít služeb duly.

img

Přivést na svět nový život je úžasné privilegium, kterého se nám ženám dostalo.

Slovo DULA...

 ...je řeckého původu. Tehdy označovalo pomocnici (otrokyni) pečující o domácnost a děti. Novodobě se začalo užívat ve Spojených státech pro pomocnice při kojení.

Dula podporuje přirozené ženské instinkty

Dula provází ženu těhotenstvím, v případě zájmu šestinedělím, avšak stěžejní částí pracovní náplně je být oporou během porodu. Duly se snaží vmísit do porodu onu hřejivou „lidskost“, která tento přirozený proces po staletí provázela. Svou přítomností tlumí formálnost nemocničního prostředí a vytváří vhodné podmínky pro pocit bezpečí. Cílem je, aby maminka přivedla své děťátko na svět co nejpřirozenějším způsobem, bez nutnosti jakýchkoliv intervencí. Tento fakt v žádném případě nevylučuje přítomnost duly během porodu císařským řezem, či jakkoliv jinak ovlivněným porodem (užitím epidurální anestezie, „klešťový“ porod, atd.) 

Dula je oporou nejen budoucím maminkám, ale také jejich partnerům

zoom

Dula pracuje s oběma partnery

Role ženy-pomocnice je nezastupitelná. Ještě naše babičky pamatují doby, kdy byla u porodu, krom „porodní báby“, přítomna také skupinka zkušených žen, která rodičku v těžkých chvílích povzbuzovala. Tuto roli nemůže přítomný nastávající tatínek v žádném případě suplovat. Pro muže je příchod očekávaného potomka stejně emotivní záležitostí, jako pro ženu. Těžko proto může fungovat jako profesionálně vyškolená dula.

Dula není zdravotník!

Dula nikterak nezasahuje svým působením do kompetencí lékařů či porodních asistentek. Její přítomnost je však pro zdravotnický personál velmi přínosná. Poskytuje budoucí mamince veškerou péči – masáže, podání homeopatik, doprovod na toaletu, pomáhá prodýchávat kontrakce, povzbuzuje, případně poradí partnerovi, jak správně masírovat. Dula je pro klientku stále po ruce. Její nepřetržitá přítomnost je klíčová. Není ale podmínkou, že s vámi musí dula být v jedné místnosti, může vyčkávat opodál na vaše zavolání.

Porodem to nekončí, naopak – všechno začíná

zoom Zvětšit

Po porodu pomáhá dula ženě s kojením

Po narození děťátka většinou maminky využijí dulu k tomu, aby si s ní popovídaly o průběhu porodu. Jsou plné nových poznatků, jsou emočně přehlceny. Dula jim pomáhá vše přefiltrovat a utřídit. Radí také v praktických věcech, jakými jsou kojení, nošení a koupání miminka. Poselstvím dul je, aby se mateřská péče, se kterou se o klientku staraly, promítla do jejího vztahu k novorozenému děťátku.

Dula musí mít silnou osobnost

Dulou se nemůže stát každý. Tato profese klade velký důraz na sílu osobnosti. Dula musí být empatická, citlivá, musí umět naslouchat a respektovat specifika každé ženy. Dula nesoudí, nekritizuje. Musí být tedy ženou citově zralou, ženou, která má co předat…. dáte mi jistě za pravdu, že ač je dula „ženou pro všechno“, je to profese velmi vznešená a ušlechtilá.





Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.