Detox – slovo, které oklamalo tisíce lidí

Dali jste si na Nový rok předsevzetí, že zhubnete a rozhodli jste se začít populárním detoxem? Přežívání pouze na zeleninových šťávách, polykání detoxikačních tablet, pití speciálních olejů na odstranění toxinů z těla a další revoluční přípravky na očistu jsou mýtus.

Tělo se zvládne čistit samo

zoom

Lidské tělo je vybaveno super pokročilým systémem na vylučování toxinů. Velmi zjednoduše by se dal tento systém popsat tak, že látky absorbovány ze žaludku se skrz jednu z nejvýznamnějších žil v našem těle, tzv. vrátnici, dostávají do jater. Díky biochemickým procesům je různým buňkám v těle umožněno, že „sežerou“ mikroorganismy a jiné škodlivé látky. Následně enzymy v buňkách jater pomocí dalších procesů vylučují nežádoucí látky do ledvin. Odpadní látky jsou následně vylučovány močí. Podobně se o samovolný detox starají naše játra, plíce či potní žlázy. Co z toho vyplývá? Že detoxikační diety jsou jen nesmyslný trend a ve většině případů taky skvělý marketinkový nástroj. Říkáte, že detoxikační diety fungují a člověk po nich hubne? Možná ano.

Detoxikační dieta je jen jiný název pro hladovku

Pokud se rozhodnete držet detoxikační dietu, abyste tím podnítili eliminaci toxických procesů, pak nečekejte žádné zázraky. Odborníci z řad lékařů, nutričních specialistů i zkušených fitness trenérů se shodují na tom, že detoxikační přípravky jsou vyhozenými penězi. Odstranění odpadu a toxinů je kontinuální proces, který tělo dokonale zvládne samo. Jestliže chcete držet detox, abyste se zbavili kil navíc, pak je docela možné, že vám po pár dnech drastické „detoxikační diety“ ručička na váze opravdu ukáže úbytek. Jenže přesně v tomto bodě nastává problém. Lidé na detoxu si myslí, že konečně našli něco, co funguje, a přitom si neuvědomují, že hubnou jen díky tomu, že jsou v kalorickém deficitu – hladoví. Kromě toho první ztracená kila jsou v podobě glykogenu a vody.

Chtějte se zbavit tuku, nikoliv kilogramů

Při hubnutí je důležité zbavit se nechtěného tuku, což se ale nerovná ztrátě hmotnosti. Jak už bylo řečeno, tak při detoxikační dietě je značně omezen příjem, přičemž deficit se týká i důležitých vitamínů (litry zeleninových šťáv to nezachrání), minerálů a v neposlední řadě bílkovin. To má za následek dočasný úbytek na váze, ale i možné zdravotní potíže, zvlášť pokud zvolíte několika týdenní „očistný program“. Co se týká váhy, tak jakmile dietu ukončíte – a věřte, že ukončíte – a vrátíte se ke klasickému stravování, kila půjdou opět nahoru. Trvale zhubnout je možné pouze tehdy, když se začnete stravovat takovým způsobem, který vám bude příjemný, budete mít dostatek energie a hlavně se takto dokážete stravovat celoživotně.

Sousedka říkala, že se po detoxu cítí skvěle

Určitě znáte to staré pořekadlo: „Jedna baba povídala.“ Pokud máte v okolí někoho, kdo drží detox a tvrdí vám, že díky němu má plno energie, zbavil se akné, lépe spí, hubne, tak je to způsobeno buďto placebo efektem, nebo při detoxikaci konečně nekonzumuje tuny nezdravého jídla, nepije kofein a alkohol, takže se opravdu může cítit podstatně lépe než před samotným detoxem. Stále však platí, že neexistuje žádný důvěryhodný důkaz o tom, že jakýkoliv detox má na tělo pozitivní účinky v podobě očisty. V případě hubnutí jsou detoxikační diety a různé doplňky (detoxikační čaje, tablety, náplasti) naprostý nesmysl. Opravdu efektivní k získání a udržení zdravého a štíhlého těla je  kvalitní strava, která obsahuje všechny důležité makroživiny (bílkoviny, sacharidy a tuky) včetně vlákniny, vitamínů a minerálů, ve spojení s pohybem a dostatečným odpočinkem.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.