Co vše ovlivňuje vaší váhu?

Toužíte po krásné postavě, ale i přes správné stravování a pohyb nechce jít váhu dolů? Možná nejste spokojená se svým životem, trápí vás nejistota a bojujete s nízkým sebevědomím. Tuk může být uměle vytvořená obrana proti ublížení.

O tuku jako obranném štítu před nepříjemnostmi života se mezi odborníky a lékaři dlouho diskutovalo, až nakonec připustili i možnost, že někdy můžete dělat cokoliv, ale tukových zásob se nezbavíte, dokud nevyřešíte problémy, které s vaší váhou zdánlivě nesouvisí. Vaše podvědomí je totiž jiného názoru a chce si tukové zásoby ponechat jako onen zmiňovaný obranný štít do doby, než své problémy vyřešíte – v práci, ve vztazích a v neposlední řadě v období těhotenství.

Práce

Práce má na životní spokojenost člověka obrovský vliv. Většina lidí tráví v zaměstnání minimálně osm hodin denně, což se na spokojenosti a vzhledu člověka velkou měrou podepíše. Podle práce si musíme zorganizovat celý den, musíme tam vtěsnat čas pro rodinu, přátelé, své záliby, odpočinek a celou řadu dalších aktivit. Abychom dokázali toto všechno zorganizovat k naší spokojenosti, musíme dokonale ovládat tzv. time management, což je obvykle kámen úrazu. Nedokážeme svůj čas efektivně využívat.

zoom Zvětšit

Najděte si práci, která vás bude bavit

Například je běžné, že lidé chodí během dopoledních přestávek na obědy do restaurací, kde nemají pod kontrolou to, co jedí. Navíc nemají na oběd mnoho času, takže si jídlo nevychutnají, naopak jedí ve stresu. Tento typ stravování tělu rozhodně nesvědčí, metabolismus bývá poškozen a tukové zásoby se zvětšují. Pokud se chcete cítit dobře a zhubnout, musíte se naučit „krabičkovat“. Připravte si zdravé svačiny i oběd do krabiček, ušetříte čas, peníze a začnete hubnout. Zároveň však musíte dělat práci, která vás baví, naplňuje nebo vám alespoň neleze úplně krkem.

Proč dělat práci, která mě baví?

Najít si práci, která vás bude bavit a naplňovat nemusí být jednoduché, ostatně najít si v dnešní době jakoukoliv práci není procházka růžovým sadem. Na druhou stranu všechno jde, když se chce. Jestli děláte svou práci jen proto, že musíte a jste permanentně nespokojeni, budete to mít se zvládáním své váhy pravděpodobně obtížnější. Z práce se budete vracet bez energie a znudění, kvůli čemuž nebudete mít kapacitu na to jít cvičit, připravit si zdravé jídlo či se radovat z maličkostí. Ovšem pokud začnete dělat něco, co vás bude skutečně bavit, budete mít energie na rozdávání, a to můžete využít pro pohyb, zkoušení nových, zdravých receptů a podobně.

Finance

Za nahromaděná kila navíc mohou z velké části finance, ale je rozdíl jestli jste s penězi skutečně na štíru nebo se na ně pouze vymlouváte. Dostatek peněz je pro životní pohodu a bezstarostnost důležitý. Jestliže jich máte opravdu málo, snažte se to změnit. Buďte aktivní, hledejte způsoby, jak si přilepšit už jen díky tomu, abyste se dostali do lepší psychické i fyzické kondice. Co ale nikdy nedělejte je hledání výmluv!

zoom Zvětšit

Zdravé potraviny nejsou drahé

Lidé s nedostatkem peněz se na něj často vymlouvají. Například tvrdí, že se nemohou stravovat zdravě, protože zdravé potraviny jsou pro ně příliš drahé. Přitom za zdravou a vyváženou stravu utratíte často mnohem méně peněz než za nezdravé potraviny. Pokud patříte k těm, co se na peníze vymlouvají, zkuste si udělat malý průzkum. Zeptejte se lidí, kteří jedí zdravě, kolik za jídlo utrácejí.

Vztahy

zoom Zvětšit

Milující partneři se navzájem povzbuzují

Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňující životní spokojenost a váhu, jsou vztahy. Nemusí se přitom jednat pouze o vztah mezi lidmi, ale také o vztah nás samotných k sobě. Naučte se mít sami sebe rádi. Co se týče mezilidských vztahů, zbavte se emoční závislosti na partnerovi. Nenechte se ovlivňovat tím, co se svým protějškem právě prožíváte – neotevírejte po hádce lednici, nezahazujte svá předsevzetí jen proto, že partner s vašim hubnutím nesouhlasí. Jestliže změníte svůj životní styl a partner vám bude házet klacky pod nohy, něco není s vašim vztahem v pořádku. Milující partner by vás měl povzbuzovat, nikoliv srážet dolů.

Každý z nás je jednou nahoře, jednou dole. Podle toho, kde se ve vztahu nacházíte, se může odvíjet i vaše váha. Záleží, jak reagujete na stres, jaké máte emoční naprogramování v oblasti vztahů a zdraví. Když nebudete na svém partnerovi emočně závislá, nemohou vás občasné neshody vykolejit. Naučte se být sama se sebou spokojená, neřešte problémy přejídáním nebo hladověním. Vyřešte partnerské trable, ulevte tak své duši a uvidíte, že nechtěná kila se vás brzy pustí.

Těhotenství

Těhotenství a porod jsou pro tělo samo o sobě obrovskou zátěží. Když se k tomu připočítá také starost o dítě, zvýšení finančních výdajů a další, může to s vaší váhu pořádně zamávat. Vše obvykle začíná zjištěním, že jste těhotná. Mnoho žen má tendenci jíst během těhotenství třikrát tolik, vybírat si tučná jídla, cpát se sladkostmi a tvrdit, že po porodu se vrátí do normálu. Přitom právě v průběhu těhotenství by ženy měly důkladně dbát na to, co jedí a neměly by vyměňovat kvantitu za kvalitu. Pokud se z těhulky stane Otesánek, po porodu se nadbytečných kil bude zbavovat jen velmi těžko. 

zoom Zvětšit

Život po porodu nekončí

Naopak štíhlé ženy, které dbaly na správnou životosprávu a pohyb před otěhotním i během těhotenství, mají dokonale nastartovaný metabolismus a jejich tělo má paměťový efekt, díky čemuž se snadno dostanou opět do skvělé formy. Ovšem pozor! Je rozdíl mezi tím, jestli jste o sebe vždy dbala nebo jste byla štíhlá tak nějak sama od sebe.

Končí život po porodu?

Od přírody štíhlé ženy, které nebyly zvyklé na zdravé stravování ani pohyb, patří po porodu do vysoce rizikové skupiny. Po porodu se budete muset vyrovnat se stresem z péče o dítě, nedostatkem spánku, přibýváním vrásek, nepravidelností ve stravování a dalšími změnami. Čeká vás divoký kolotoč. Jak ho zvládnout? Účinným řešením je zvládnutí krizového stavu po porodu, kdy na sebe nemáte tolik času. Neutápějte se v mateřství. Myslete nejen na své dítě a blízké, ale také na sebe. Pokud to neuděláte, nebude trvat dlouho a utopíte se ve svých starostech, nestíhání a nakonec i emočních kilech navíc. Nebojte se říct si o pomoc, užívejte si život. Narozením dítěte život nekončí.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.