Člověk dokáže dokonale lhát. Jak odhalit i ty nejlepší lháře a podvodníky?

Neptej se mě na nic, a nebudu ti lhát. Irský lékař a spisovatel Oliver Goldsmith tímto svým výrokem vystihl každého z nás. A i když si to mnozí nechtějí přiznat, lež je nedílnou součástí života. Teď jde o to, za jakých okolností lžeme a jaký typ lháře jsme.

Člověk má nejbohatší rejstřík přetvářky a podvodů

zoom

Proč lžeme?

Ono na tom není nic chvályhodného, ale čím je živočišný druh vyvinutější, tím dokáže lépe klamat. Z logiky věci pak vyplývá, že lidský druh je ve lži, přetvářce a podvodech ten největší odborník. A proč vlastně lžeme? Pokud bych hledali odpověď u jiných živočišných druhů, protože i ve světě zvířat jsou působiví klamači – například opice, tak bychom přišli na to, že úspěšná lež přináší ve zvířecím světě náskok před ostatními. Vhodně zvolená manipulace dokáže rozhodnout o potravě, rozmnožování i záchraně před dravcem. Jiné to není ani v lidském světě. Lež je základní dovedností, kterou jsme schopni se naučit od nejútlejšího věku. Už v pěti letech jsme schopni bravurně lhát.

Používáme mnoho různých typů lží

Na rozdíl od zvířat, jsme my lidí ještě mnohem vynalézavější, drzejší a podlejší. Používáme mnoho různých typů lží, které mají široký záběr stylů a účelů. Mezi ty nejčastější typy lží patří materiální obohacení se, úmyslné ublížení někomu dalšímu, lži pro zábavu, lži pro záchranu sebe sama nebo někoho blízkého z nepříjemné situace, lži z milosti aneb nechceme ranit něčí city, ale ve skutečnosti je to stejně tak, že nechceme ublížit hlavně sami sobě. Zkrátka a dobře, neexistuje situace, ve které lidé lež nepoužívají, a pokud tvrdíte něco jiného – lžete.

Dokáže lhář odhalit jiného lháře?

zoom Zvětšit

Odhalit lháře není snadné

O tom, že jsme všichni lháři není nutné polemizovat, ani psát zdlouhavé články. Tak to prostě je. Tečka. Vykřičník. Mnohem důležitější je pro nás lháře, informace o tom, jak odhalit jiného, a zejména velmi inteligentního, lháře. Tady vás trošku zklamu, protože i když jste vy sami velmi dobrý lhář (nebo lhářka), tak odhalit podvod – ať už se jedná o myšlení, emoce, nebo činy, není ani trochu jednoduché. Dokáže to pouze velmi malé procento lidí. Nejúspěšnější v odhalování lží jsou lidé, kteří utrpěli (nejčastěji v dětství) nějaké trauma, například alkoholismus či násilí v rodině, přecitlivělá matka, nebo pak lidé s nějakou psychickou poruchou (hraniční porucha osobnosti aj.). Tito lidé si obvykle dokážou všímat lépe emocionálních projevů jiných lidí.

K odhalení lháře musíte podkládat správné otázky

Usvědčujícím znakem většiny lhářů je obsah a struktura jejich mluvy, řeč těla a styl řeči. Abyste však lháře odhalili, musíte ho správně navést. Nesmíte ho nechat, aby vedl on vás. V praxi to znamená, že chcete-li znát pravdu, musíte se naučit pokládat správné otázky. Zjednodušeně: Neexistují špatné odpovědi, jen špatné otázky. Otázka musí být jasná, stručná a přímá. V opačném případě bude mít lhář prostor k manévrování, bude mít příležitost něco vynechat, ospravedlnit nebo racionalizovat. Buďte připraveni a položte lháře na lopatky dříve, než si uvědomí vaši převahu. Při komunikaci s ním sledujte:

  • jestli se drží tématu, nebo od něj odbíhá;
  • dávejte si pozor, jaké používá osobní zájmena;
  • jestli nedochází k protikladu mezi mluvením a neverbálními gesty;
  • dívejte se na jeho postoj a výraz obličeje.

Důležité je sledovat celkový styl řeči – tón, rychlost, váhání a pomlky typu „ehm“, používání slovíček „prostě“ apod. Dokonalý lhář neexistuje. Každý z nás v sobě má něco, co ho dříve či později může odhalit. Nějaký znak. Naštěstí nebo naneštěstí (podle toho, jestli je člověk v roli lháře nebo podváděného), většina lidí usvědčující znaky prostě nevidí. Nicméně obecně je snadnější  chytit při lži někoho, koho známe, než cizího člověka. U blízkého člověka snadněji odhalíme změny v chování, řeči a jeho gestech. To je ale vcelku logické.

Dívej se mi do očí, ty lháři jeden!

zoom Zvětšit

Dobrý lhář zvládne i pohled do očí

Pokud je lhář amatér, obvykle ho odhalí už samotný výběr slov, intonace hlasu, výraz tváře nebo jeho pohyby. Lháři se obvykle více hýbou a potí. Kromě toho může podvodníka odhalit rozšíření zorniček a vyšší tón hlasu. Podle odborníků je častým znakem podvodu vyhýbání se očnímu kontaktu. S tím ale spíše nesouhlasím. Věřte nebo ne, rozený lhář se vám bude dívat s klidným svědomím do očí a nevyčtete z nich vůbec nic. Naopak vás jeho „upřímný“ pohled může zmást. Při kontaktu s profesionálními lháři jsem přišla na to, že mnohem hůře, než pohled z očí do očí, ovládají krčení ramen. Pokud vám někdo lže, a přitom krčí rameny, ve skutečnosti si není jistý tím, že mu jeho „pohádky na dobrou noc“ věříte. Všímejte si toho, jestli se neošívá. Zvlaštní pozornost věnujte vrchní části těla – ramena jsou klíčové.

Víte, co je vážně pofidérní? Být dokonale přímý

zoom Zvětšit

„Jsem přímý a jednám na rovinu.“ Vážně?

Dejte si pozor na každého, kdo neustále zdůrazňuje a odůvodňuje své přednosti, jako že je poctivý, nelže, je přímý a oddaný. Zní to krásně, ale nenechte se zmanipulovat. Na manipulaci si dejte pozor i tehdy, když jste přesvědčeni o pravdě, ale druhý vám tvrdí, že to takhle nebylo. Vytrvalý a zkušený lhář dokáže vcelku jednoduše druhého přesvědčit o tom, že vlastně nic z toho, co se stalo neviděl, neslyšel. Že to takhle prostě nebylo! Vzbudí v druhém pochybnosti o pravdě a donutí ho uvěřit v lež. Děsivé, že?

Lhář vám řekne i to, na co jste se neptali

Dalším poměrně dobrým usvědčujícím důkazem o lži je, když vám lhář ze své vlastní iniciativy popisuje detaily, které vás vůbec nezajímaly. Jenže – platí to i obráceně. Pokud se na detaily ptáte, ale lhář odpovídá příliš krátce a jednoduše, je to podezřelé. Usvědčující bývá také to, když je lhář drzý, či dokonce méně slušný. Neupřímní lidé častěji používají negaci, než lidé pravdomluvní. Na odhalení lži funguje také to, když druhého požádáte o zopakování příběhu. Smyšlenky je těžké přesně zopakovat, může dojít k odchýlení se od původní verze.

Je lepší pravda nebo lež?

zoom Zvětšit

Někdy nechceme znát pravdu

A na závěr něco k zamyšlení. Stejně jako dokáže druhý odhalit naše lži, tak každý z nás je schopný dříve nebo později odhalit neupřímnost u toho, kdo mu z nějakého důvodu přijde jako podvodník. Říkáte, že to není pravda, že vy jste lež mnohokrát u druhého neodhalili? Ono totiž mnohé lži zůstávají neodhalené, protože v hloubi duše nechceme vědět pravdu. Jenže někdy ta pravda vyjde najevo, i když jsme ji netoužili odhalit. Copak s tím? Jsou dvě možnosti – žít ve lži, nebo přijmout pravdu a postavit se k tomu čelem. Tak či tak to bude bolestivé, ale upřímnost, na rozdíl od lži nebo polopravd, zušlechťuje a léčí duši. Rozhodněte se pro pravdu. Nenechte se oklamávat, nelžete jiným a především nelžete sami sobě, tedy pokud to nebude otázka života a smrti.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?