Čištění zubů po každém jídle je k ničemu

Čistíte si zuby poctivě po každém jídle s domněním, že děláte pro svůj chrup maximum? Nenechte se mýlit. Čištění zubů po každém jídle není nezbytností. Mnohem důležitější je správná technika čištění a doba, kterou čištěním zubů strávíte před spaním.

Správná technika čištění zubů

Čištění zubů je závislé na věku i zdraví pacienta. Jinak si budou čistit zuby děti, zdravý dospělý člověk či člověk s onemocněním dásní. Svou roli hraje i postavení zubů, proto je vhodné naučit se správnou techniku čištění zubů při návštěvě dentální hygienistky. Obecným doporučením je mít při čistění zubů řád, díky čemuž zabráníte tomu, že při čištění vynecháte některou plochu zubu, nebo dokonce celý zub. Metod čištění zubů je několik, nejrozšířenější je vertikální.

Zubní kartáček přiložíte čisticími vlákny pod úhlem 45 stupňů na přechod zubu a dásně, začněte dělat malé kroužky, aby se vlákna kartáčku dostala i pod dáseň do žlábku kolem zubu, díky čemuž z něj odstraníte bakterie a plak. Vhodné je, když čistíte každý zub zvlášť. Nezapomínejte na vnitřní stranu zubu a zadní prostory. Jestliže se s normálním kartáčkem na některá místa nemůžete dostat, použijte buď kartáček s menší hlavicí nebo jednosvazkový kartáček.

Výběr zubního kartáčku

Zubní kartáčky se mezi sebou liší svou velikostí, délkou hlavy, tuhostí štětin, délkou štětin i směrem jejich svazků. Každému může vyhovovat něco jiného, takže univerzální rada pro výběr zubního kartáčku prakticky neexistuje. Mezi obecná doporučení patří, že zubní kartáček by měl mít krátkou hlavu, což umožňuje lépe se zaměřit na jednotlivé zuby. Kartáček s krátkou hlavou je přesnější a je s ním i snadnější manipulace. Co se týče tvrdosti je to opět značně individuální záležitost.

Zubní plak odstraníte nejlépe zubním kartáčkem střední tvrdosti, ale i měkkým kartáčkem lze zubní plak úspěšně odstranit. Důležitá je správná technika čištění zubů. Při mé poslední návštěvě u dentální hygienistky mi bylo doporučeno používat spíše měkké kartáčky. Oblíbila jsem si Curaprox a nyní testuji nově zubní kartáček Tepe, který má zúžený vrch, takže se při čištění trochu více nadřu. Ideální variantou konkrétně pro můj chrup je Curaprox ultra soft, případně super soft.

Mezizubní kartáčky, nit a dentální voda

K dokonalému vyčištění chrupu si vezměte na pomoc mezizubní kartáčky. S jejich výběr vám opět pomůže dentální hygienistka. Já osobně používám dvě velikosti mezizubních kartáčků, jelikož mám mezery mezi horními a dolními zuby různě velké. Při čištění mezizubním kartáčkem zbytečně nehoblujte, jednak je to zbytečné a za druhé tím svůj mezizubní kartáček rychle zničíte. Mezeru stačí „projet“ tam a zpátky jednou, v případě většího prostoru můžete udělat pohyb do písmene X.

Dentální nit je vhodné použít tam, kde se s mezizubním kartáčkem nedostanete, ale je třeba zmínit, že nit mezizubní prostory nevyčistí tak dobře jako kartáček. Nitě se vyrábějí v různých rozměrech a při jejich používání je nutná opatrnost, v opačném případě si můžete snadno poranit dásně. S nadsázkou by se dalo říct, že dentální nitě jsou určené pro fajnšmekry, kteří si při čištění zubů rádi vyhrají. Co se týče dentální vody, tak je to vlastně taková drahá voňavka pro ústa.

Výměna kartáčku po 1–3 měsících

Běžný zubní kartáček je vhodné vyměnit po 2,5–3 měsících. Jestliže jsou vlákna kartáčku hodně roztřepená, musíte ho měnit ještě častěji, klidně i jednou za měsíc. Rychlost opotřebení zubního kartáčku je závislá na délce čištění zubů, na intenzitě, jakou na zubní kartáček tlačíte, na technice čištění zubů a v neposlední řadě na tom, jestli používáte zubní pastu.

U mezizubních kartáčků je výměna rovněž individuální záležitost, mimo jiné záleží na kvalitě kartáčku. Mně se osvědčily mezizubní kartáčky Tepe (0,4 mm – růžová, 0,5 mm – červená), které mají nově i variantu extra soft. Mezizubní kartáčky Tepe extra soft ale začínají až od 0,5 mm.

K čištění zubů 2 minuty nestačí

Zuby si stačí čistit dvakrát denně, přičemž nejvýznamnější roli hraje čištění zubů před tím, než půjdete spát. Ráno si zuby vyčistěte před jídlem. Po jídle prudce klesá hodnota pH v zubním plaku, který má výrazně kyselý charakter a demineralizuje zubní sklovinu (k podpoře remineralizaci zubní skloviny doporučuji vyzkoušet novinku od značky Signal White System Revitalize). Jestliže si vyčistíte zuby až po snídani, tak při odstraňování zubního plaku si zároveň odstraníte i tenkou vrstvu skloviny. Z dlouhodobého hlediska vám pak hrozí poškození tvrdých zubních tkání. Večernímu čištění věnujte největší pozornost a vyhraďte si na něj dostatek času.

Ráno vám budou na čištění zubů stačit i ty dvě minutky, večer si čistěte zuby 20 minut. Je to pro vás nepředstavitelně dlouhá doba? Po 14 dnech si vypěstujete návyk a těch 15 nebo 20 minut vám uteče jako voda. Nejprve si zuby vyčistěte pouze kartáčkem bez použití pasty, tím zubní plak důkladně odstraníte a nedojde jen k jeho neefektivnímu stírání. Nakonec použijte zubní pastu, se kterou stačí zuby už jen potřít. Pokud používáte pasty s bělicím účinkem (např. Signal White Now Gold), nevyplachujte. Já jsem si oblíbila zubní pastu Zendium s technologií BIO-SCIENCETM, která je založená na účincích enzymů. Dostala se ke mně vlastně čistě náhodou – do té doby jsem používala výhradně pasty s bělicím účinkem – a mile mě překvapila.

Investice do dentální hygieny se vyplatí

zoom

Chodit pravidelně k zubaři je zvyklý skoro každý, ale návštěvu dentální hygienistky většina lidí podceňuje nebo o možnosti zubní hygieny vůbec neví. Přitom správná péče je k získání zdravého a pevného chrupu nezbytná. Kde jinde se naučit jak o zuby správně pečovat než na dentální hygieně? Dentální hygienistka vám chrup nejen dokonale vyčistí (odstraní zubní povlak, zubní kámen, pigmenty ze zubů), ale naučí vás i správnou techniku čištění zubů a poradí vám vhodné pomůcky k jejich čištění (od zubního kartáčku až po zubní nit).

Návštěva hygienistky se doporučuje alespoň dvakrát ročně, já osobně si vystačím s ošetřením jednou za rok. Samotné ošetření trvá přibližně hodinu a není bolestivé. Pouze pokud jsou dásně ve špatném stavu, bývají citlivé. Pak je ošetření trochu nepříjemné, ale to se vyšetření od vyšetření zlepšuje, až se nakonec dentální hygiena stává příjemným odreagováním. Dentální hygienu si každý hradí ze svého (občas přispívají zdravotní pojišťovny, v roce 2015 přispívala pětistovkou Revírní bratrská pokladna). Cena za ošetření se pohybuje od 700 korun.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?