Čím a proč nahradit vajíčka

Míchaná vajíčka, vejce naměkko či natvrdo, vejce jako součást moučníků, sušenek, palačinek,  bramboráků a spousty dalších pokrmů... Opravdu se bez vajec neobejdeme? A proč bychom je vlastně měli ze svého jídelníčku vyřadit?

Tajemství slepičích vajec je děsivé

Většina z nás kupuje vajíčka v hypermarketech, kde se sice dají sehnat za skvělou cenu, jenže obvykle se taky jedná o vejce z velkochovu, což si můžete představit jako haly, kde jsou zavřené v každé desítky tisíc slepic. Říkáte si „no a co“? No a nic, pokud na vajíčka pohlížíte jen jako na hotový produkt a je vám jedno, že slepice jsou inteligentní stvoření s rozvinout komunikací a patří, stejně jako například krávy, k velice pečujícím matkám. Mimo to slepice mají výbornou paměť a dokáží velice dobře reagovat i na člověka a navázat s ním vztah.

Za zmínku stojí také to, že snášení vajec je pro slepice navýsost intimní záležitost, o které nemůže být v případě snášení vajec ve velkochovech řeč, protože tam jsou slepice nucené snášet vejce za plného světla ve společnosti jiných slepic. V neposlední řadě je důležitá zmínka o tom, že na každou nosnici připadá při vylíhnutí jeden kohoutek (což se týká i slepic na dvorku), který je ovšem pro snášení vajec nepotřebný, tedy nakonec skončí v drtičce nebo je zabit plynem. V České republice takto skončí život miliony malých kohoutků chvíli po vylíhnutí.

Jde to i bez vajec

zoom

Jakmile začnete pátrat po původu vajec, celkově se začnete více zajímat o to, co jíte a přijmete fakt, že slepice nejsou pouze stroje na výrobu vajec, začnete pravděpodobně dumat o tom, jak vejce ze svého jídelníčku vypustit, ale zároveň se nevzdat svých oblíbených pokrmů – třeba palačinek. Můžete zůstat v klidu, o své oblíbené pochoutky rozhodně nepřijdete, vejce snadno nahradíte a v mnoha případech mnohem chuťově lepší a zdravější variantou. U spousty pokrmů můžete vejce zcela vynechat, ale pokud to není z jakéhokoliv důvodu možné, zkuste tohle:

Vaření bez vajec

Při přípravě omelet, bramboráků či karbanátek můžete 1 vejce snadno nahradit těmito způsoby: bramborový/kukuřičný škrob (2 lžíce škrobu + 2 lžíce vody), hraška (1 lžíce hrašky + 2 lžíce vody), lněné semínko (1 lžíce rozmixovaného semínka + 3 lžíce vody), sójová mouka (1 lžíce sójové mouky + 2 lžíce vody), sójový jogurt (1/4 hrnku jogurtu), tofu (1/4 hrnku rozmixovaného tofu), ovesné vločky/ovesná mouka. Z instantního droždí (1 sáček + 2 lžíce vody) získáte najednou náhradu 2 ks vajec.

Obalování bez vajec

Pokud potřebujete nějaký pokrm obalit ve strouhance, vytvořte si těstíčko z hladké mouky nebo kukuřičného škrob s vodou. Další možnost představuje použití hrašky. Hraška je bezlepková hrachová směs určená k obalování, zahušťování a můžete ji použít i jako pojivo. V obchodě ji seženete v jemné variantě (vhodná k zahuštění), pikantní variantě (k obalování) a s vanilkovou příchutí (vhodná k přípravě dezertů, sladkých pokrmů).

Pečení bez vajec

Při pečení můžete 1 vejce střední velikosti nahradit banánem (1/2 rozmixovaného banánu), avokádem (1/2 avokáda), jablečným pyré (1/4 hrnku), dýňovým pyré (1/4 hrnku), pudinkovým práškem (2 lžíce prášku + 2 lžíce vody), kukuřičným škrobem (2 lžíce škrobu + 2 lžíce vody), vanilkovou hraškou (1 lžíce + 2 lžíce vody), lněným semínkem (2 lžíce mletého semínka + 3 lžíce vody), chia semínkem (1 lžíce mletého semínka + 3 lžíce vody), sójovou moukou (1 lžíce mouky + 2 lžíce perlivé vody),  sójovým jogurtem (1/4 hrnku jogurtu), silken tofu/tofu natural (1/4 hrnku rozmixovaného tofu ). Alternativou 2 ks vajec může být instantní droždí 1 balení + 2 lžíce vody, jeden bílek získáte smícháním 1 lžíce agaru + 1 lžíce vody.

Jak na nadýchaný moučník?

Pro nadýchanost moučníků použijte prášek do pečiva (1 lžíce prášku do pečiva + 1 lžíce jablečného octu nebo citrónové šťávy + 1 lžíce vody nebo 1 lžíce prášku do pečiva + 2 lžíce teplé vody = 1 vejce) nebo jedlou soda (1 lžíce jedlé sody + 1 lžíce jablečného octu nebo citrónové šťávy = 1 vejce).

Tip pro milovníky vaječiny

Míchaná vajíčka nebo pomazánku z vajec zvládnete udělat taky bez použití vajíček, což zní možná trochu jako scifi, ale věřte, že je to neskutečná dobrota. K přípravě falešné vaječiny budete potřebovat tofu, černou sůl, lahůdkové droždí, cibulku, pepř, papriku a žluté barvy docílíte přidáním kurkumy. Na internetu najdete spoustu zajímavých receptů, které stojí za vyzkoušení.

Zdroje:
http://www.vegan-fighter.com/ (Slepice trochu jinak)
http://www.dewi.cz (Čím nahradit vajíčka)



Komentáře

Adluna
Hlavně taky možná stojí za zmínku, že vajíčko jako takové je v podstatě jen "slepičí menstruace" ...
Vajíčka obecně jsou dobrý (chuťově i výživovou hodnotou) ale když jsem občas v míchaných našla takovou tu "pupeční šnůru" co spojuje žloutek s bílkem, slušně se mi zvedl kufr Takže vajička často nahrazuju škrobem, funguje to do všeho.
Veselka10
Tedy začátek dobrý - upozornění na to v jakých podmínkách slepice ve velkochovech žijí, ale ten konec ... proto nejezte vejce, ach jo, větší blbost jsem nečetla!

Nahrazovat kvalitní zdroj důležitých látek, to je fakt inteligentní a i těm slepicím to velmi pomůže.
Rozumnější je nekupovat vejce z velkochovů, ale z domácího prověřeného chovu.

Adluna
Hlavně taky možná stojí za zmínku, že vajíčko jako takové je v podstatě jen "slepičí menstruace"
.
Slepičí menstruace, jo fakt dobré, půjdu to našim holkám říct, že nesnášejí vejce, ale mají jenom mentruaci . To fakt takovou hovadinu může někdo vypustit z pusy... fakt masakr! A pupeční šňůra, to co spojuje žloutek s bílkem? To musí být skvělé spojení . Je to zárodek a to zcela nezávadný, nic víc.
Anet96
Reaguji na Veselka10: souhlas, my chováme slepice doma a nikdo je rozhodně netýrá. Život bez vajec si neumím představit a na nějaké náhražky opravdu nevěřím. Předpokládám že tento článek je zase výplodem nějakého zapřísáhlého vegana..
7939
Jaká "děsivá tajemství" !? Nestačilo by vysvětlit kódy značení vajec i s tím, že to první označuje metodu chovu a tedy by to nemělo být 3 = chov v kleci ? Na zmiňování nahrážek ze škobové a sojové mouky by pak ani nemuselo dojít ... z takové představy se mi totiž zvedá kufr daleko víc, než z jakési "slepičí menstruace" ( ? )
Adluna
dadabus
z takové představy se mi totiž zvedá kufr daleko víc, než z jakési "slepičí menstruace"

no tak tos podle mě neviděla detailně nějaký domácí vajíčko. My mame jen domací od babičky (nevim jak kupovaný) ale vždydky tam vede takové pojítko mezi bílkem a žloutkem a občas i červená/hnědá tečka na konci. Ale naštěstí to jde vyndat třeba hranou lžičky, jen ta představa, že je to vlastně zárodek čehosi je taková .... ble. :-/ Když peču třeba bábovku a vajička došla, tak nahradim lžíčkou škrobu s trochou vody a fakt to nejde poznat
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.